Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - VIOHALCO: Investitii de 150 milioane euro la ElvalHalcor
VIOHALCO: Investitii de 150 milioane euro la ElvalHalcor
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 13 Apr 2018 07:25
Dupa transformarea companiei elene Viohalco SA intr-o structura de tip holding, cu sediul administrativ in Bruxelles - Belgia, pentru a fi listata la Euronext, rezultatele operationale s-au imbunatatit vizibil, astfel incat corporatia a inregistrat performante notabile atat in perioada 2015-2016, cat mai ales in 2017, pentru toate segmentele operationale, asa cum se precizeaza intr-un comunicat dat recent publicitatii. In plus, in luna decembrie a anului trecut, fuziunea dintre companiile grupului, Elval si Halcor, s-a definitivat, formandu-se entitatea ElvalHalcor, axata puternic pe export si operatiuni industriale si financiare in sectorul procesarii aluminiului si cuprului (metale neferoase). La inceputul lui 2018, ElvalHalcor a initiat un program de investitii, in valoare de 150 milioane de euro, avand ca scop consolidarea prezentei comerciale a companiei in domeniul aplicatiilor arhitecturale din aluminiu, precum si pe pietele de transport, ambalaje si in diferite domenii industriale in care se folosesc metale neferoase. Totodata, dupa cum anunta managerii Viohalco, investitiile vor pune baza unei expansiuni sustinute a ElvalHalcor in sectoarele industriei auto si aerospatiale, in cadrul carora se utilizeaza elemente din aluminiu si cupru cu valoare adaugata mare.
Revenind la rezultatele financiare anuntate in cel mai recent raport prezentat investitorilor strategici, pentru anul 2017, corporatia Viohalco a anuntat, la capitolul profitabilitatii, consemnarea unui profit net pozitiv si consolidat de 83,8 milioane de euro, comparativ cu o pierdere evaluata la -7 milioane de euro in 2016. Astfel, managerii Viohalco au mai explicat faptul ca, in perioada analizata, in pofida unei situatii provocatoare de natura macroeconomica, rentabilitatea companiilor afiliate (exprimata prin cresterea semnalata la indicatorul EBITDA, cu +31%, la circa 302,5 milioane de euro in ianuarie-decembrie 2017) a fost sustinuta de sporirea puternica a vanzarilor de aluminiu, cupru si otel, la care s-a adaugat situatia optima, consemnata de Viohalco pe segmentul afacerilor imobiliare. „In termeni de performanta financiara, cifra de afaceri consolidata din 2017 s-a apreciat cu +19%, pana la 3,72 miliarde euro (comparativ cu 3,12 miliarde euro din 2016), mai ales din cauza cresterii cotatiei metalelor si in conditiile in care vanzarile de aluminiu, cupru si otel au fost excelente. In acelasi timp, cheltuielile de capital (investitiile) s-au cifrat la 122,4 milioane de euro, din care o pondere semnificativa s-a alocat in domeniul prelucrarii aluminiului, sectia respectiva marcand instalarea si punerea in functiune a unei noi linii tehnologice. Investitiile in acest domeniu vor continua sa se efectueze, pentru a creste capacitatea ElvalHalcor si a subsidiarelor sale, inclusiv Bridgnorth Aluminium si Etem - Bulgaria, de a realiza mai multe produse diferentiate si cu valoare adaugata sporita. De altfel, in 2017, Etem - Bulgaria a fabricat si furnizat 21.300 tone de produse din aluminiu, marcand un record absolut pentru compania afiliata. Dupa cum s-a planificat, mixul de produse este directionat cu precadere spre cele cu valoare adaugata mare, ceea ce va avea ca efect o consolidare a pozitiei financiare pe care o detine divizia de aluminiu si cupru (ElvalHalcor). In plus, cresterea exponentiala a cererii pentru diverse produse extrudate din aluminiu, remarcata in 2017, a fost principalul motiv pentru care s-a luat decizia strategica de a reincepe operatiunile de extrudare la linia tehnologica din uzina Magoula - Grecia”, se precizeaza intr-un comunicat al corporatiei.
Noi echipamente si tehnologii pe segmentul aluminiului
Pe segmentul aluminiului (unde activeaza noua entitate ElvalHalcor si subsidiarele sale, impreuna cu Bridgnorth Aluminium - Marea Britanie si Etem Bulgaria), in perioada analizata (a anului 2017) s-au consemnat venituri de circa 1,2 miliarde euro (+11,87%). Pentru rezultate excelente, marcand o crestere de +21% a rulajului, a fost nominalizata compania Bridgnorth Aluminium, desi managerii grupului elen apreciaza ca acestea reflecta mai degraba majorarea cotatiei aluminiului in cadrul LME, peste nivelul ce marcheaza restabilirea profitabilitatii operatorilor din bransa. Dupa cum se arata anterior, ca perspective, conducerea Viohalco acorda o atentie deosebita activitatii ElvalHalcor, iar in decembrie 2017 s-a semnat un acord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii (BEI), in suma de 70 milioane de euro, pentru o perioada de opt ani, ca parte (financiara) a programului de investitii de 150 milioane de euro.
„In urmatorii doi ani, cele 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru achizitia de noi echipamente si tehnologii, respectiv pentru consolidarea infrastructurii de business a ElvalHalcor. Astfel, urmarim cresterea capacitatii de productie a aluminiului sub forma de role, din cadrul diviziei specializate a ElvalHalcor cu mai mult de 20%. Aceasta masura reprezinta doar un prim pas pentru dezvoltare, stabilind noul nivel de baza de la care, prin investitii suplimentare sustinute, se va dubla capacitatea de fabricatie a diviziei. Pentru sectia de produse extrudate, s-a semnat deja un contract, in cadrul aceluiasi program de investitii, pentru instalarea unui echipament de finisare la cald a aluminiului, cu patru standuri ce functioneaza in tandem, la fabrica din Oinofyta - Grecia. In plus, prin intermediul departamentului de tehnologie si prin cooperarea cu Elkeme si UACJ Corp, specialistii diviziei de aluminiu vor dezvolta cat mai multe produse si solutii inovatoare. Pentru Bridgnorth Aluminium, la nivelul lui 2018 se estimeaza inca o crestere a vanzarilor, dar compania este expusa incertitudinii politice legate de Brexit si masurilor recente luate in urma deliberarilor guvernului SUA (titlul 232), astfel incat se va aborda in acest an o atitudine precauta privind investitiile, atentia focalizandu-se mai degraba pe imbunatatirea performantei din punct de vedere organizatoric. In schimb, expertii Etem - Bulgaria se vor axa pe indeplinirea cererii (in crestere continua) de produse din aluminiu pentru arhitectura si industria auto, fiind motivati de proiectele deja adjudecate pentru 2018. Noile investitii se vor indrepta in directia procesarii si tratarii produselor post-extrudate, ceea ce va aduce valoare adaugata mare intregii companii ElvalHalcor”, se mai precizeaza in comunicat.
***
Infiintat in anul 1937, holdingul Viohalco detine controlul asupra activitatii mai multor societati (sau grupuri de firme), avand participatii in cadrul a 90 de companii, o parte dintre acestea fiind listate la Bursa din Atena. Dintre companiile integrate, se remarca, printre multe altele, ElvalHalcor (listata din februarie a.c. la Bursa din Atena), Hellenic Cables, Corinth Pipeworks si Etem. Pe piata romaneasca, Viohalco este activa prin intermediul Steelmet si Elvial (o subsidiara a Elval SA), coordonand direct compania Icme Ecab SA (implicata in productia de cabluri). De asemenea, are peste 30 de fabrici in opt tari (Grecia, Bulgaria, Romania, Rusia, Australia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - FYROM, Turcia si Marea Britanie), o retea comerciala dezvoltata in 21 de state, iar produsele sale sunt distribuite direct sau indirect in 100 de tari din intreaga lume. Pentru anul 2015, corporatia a anuntat  o cifra de afaceri consolidata ce s-a apreciat cu +11,3%, pana la 3,275 miliarde euro (comparativ cu 2,943 miliarde euro din 2014), in timp ce pierderea neta s-a diminuat vizibil, prin consemnarea unei sume de -63,4 milioane de euro, comparativ cu pierderea evaluata la -90 milioane de euro din precedentele 12 luni. In raportul aferent anului 2016, cifra de afaceri consolidata a ajuns la 3,119 miliarde euro (-4,76%), iar pierderea neta s-a cifrat la -6,93 milioane de euro (-89,1%), ceea ce a reprezentat, totusi, o performanta deosebita in acel context al pietei produselor extrudate din aluminiu. Insa, in 2017, situatia din sectorul aluminiului s-a imbunatatit vizibil si, dupa ce au accesat Euronext, prin listare, intr-o noua structura de tip holding, managerii Viohalco au fost in masura sa raporteze o cifra de afaceri de 3,721 miliarde euro (+19,3%) si, ceea ce este mai important, un profit net de circa 83,8 milioane de euro.
ElvalHalcor Hellenic Copper and Aluminium Industry SA (ElvalHalcor), cu o cifra de afaceri de 1,86 miliarde euro in 2017 (din care 959 milioane de euro este contributia diviziei de aluminiu), in crestere cu +21,5%, ramane o companie controlata de Viohalco (grup ce detine 89,62% din actiuni) si capitalizeaza sinergiile rezultate din inovare, cercetare si dezvoltare, achizitii, marketing, infrastructura de afaceri si mediu, pentru a realiza produse cu valoare adaugata mare si solutii de inalta calitate, adresate clientilor din intreaga lume. Informatii suplimentare, la www.viohalco.com
 
TSV
SISECAM
rehau
ABONARE REVISTE
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left