Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ANALIZA: Piata sistemelor din aluminiu, marcata punctual de efectele pandemiei
ANALIZA: Piata sistemelor din aluminiu, marcata punctual de efectele pandemiei
Furnizori de sisteme Publicat de Elena Icleanu 16 Apr 2021 06:52
Cele mai recente date care indica situatia actuala a segmentului de piata specific furnizorilor de profile din aluminiu folosite la fabricarea de tamplarie termoizolanta si la executia fatadelor cortina arata ca agentii economici semnificativi, care au dat curs invitatiei de a participa la conturarea analizei de fata, au raportat rezultate eterogene in ceea ce priveste dinamica afacerilor, in anul 2020 (pentru care nu exista deocamdata date financiare complete, agregate la Ministerul Finantelor Publice). Totusi, trebuie spus ca, in linii mari, a fost vorba de o crestere, ca urmare a impactului strict temporar al efectelor pandemiei in randul agentilor economici respectivi. Tendinta este oarecum normala, daca se ia in considerare faptul ca principalii indicatori macroeconomici din sectorul constructiilor de cladiri nerezidentiale (unde se folosesc cu precadere elemente de anvelopare de acest tip) au indicat pentru 2019 un progres al volumului de lucrari, urmat de inca o majorare destul de consistenta (+10,9% in 2020), care a marcat finalizarea completa a perioadei de recesiune, dar care a adus piata la un nivel de baza considerat a fi relativ satisfacator.
De asemenea, ca urmare a actualei crize provocate de pandemia mondiala, declarata de OMS, cu virusul de tip SARS-CoV-2, care determina aparitia maladiei Covid-19, orice estimare actuala, cu privire la impactul negativ asupra sectorului national de constructii, in ansamblu, este hazardata, mai ales ca aceasta epidemie este departe de a fi eradicata (in pofida unei campanii relativ sustinute de vaccinare), dar se pot lua in considerare, in cea mai pesimista varianta, o reintrare a pietei in starea de recesiune tehnica, pe fondul finalizarii unor proiecte de mari dimensiuni, aflate in lucru si doar in lipsa altora noi. Aceasta situatie nu s-a intamplat pana in prezent, cu toate restrictiile impuse in starea de urgenta si in cea de alerta (decretate in premiera nationala, dupa anul 1989), sectorul constructiilor, in ansamblu, respectiv piata furnizorilor de sisteme din aluminiu pentru tamplarie si fatade avand un parcurs relativ bun in 2020 - an care a marcat schimbarea, de multe ori completa, daca nu si ireversibila, a tuturor relatiilor (mai ales, sociale) pe care le-am cunoscut pana in prezent. Revenind insa la datele statistice care au legatura cu segmentul furnizorilor de profile din aluminiu, in 2017, indicatorul de volum al lucrarilor la constructiile nerezidentiale a scazut cu -12,6% ca serie bruta, iar in 2018 diminuarea a fost de -5,5%, coroborata si cu un regres de -23,6% in domeniul imobilelor rezidentiale, pentru ca in 2019 sa se remarce o crestere de +49,1%, cu un salt de +26,2% in sectorul imobilelor de locuit, in timp ce, in 2020, majorarile au fost de +10,9% la cladirile nerezidentiale si de +17,8% la cele rezidentiale.
Interesant este insa faptul ca, pentru firmele din bransa, in exercitiul financiar 2019 (cel mai recent pentru care au putut fi analizate cifrele agregate de afaceri) au fost remarcate eforturile depuse in mod vizibil de conducerea societatilor din domeniu pentru a-si stabiliza sau majora livrarile din punct de vedere valoric si/sau cantitativ ori macar de a-si reface profitabilitatea (periclitata anterior), ceea ce s-a putut concretiza in termeni oarecum acceptabili inclusiv in 2020 si in primul trimestru a.c., dupa cum explica managerii celor mai semnificativi producatori, importatori sau distribuitori de serii din aluminiu sau dupa cum se reflecta in anumite date statistice referitoare, pe de-o parte, la valoarea si cantitatea productiei interne de tamplarie din aluminiu, iar pe de alta parte, la profilele provenite de peste hotare.
Avand in vedere aspectele enuntate anterior, desi informatiile exacte cu privire la productia de tamplarie si/sau executia de pereti cortina sunt si in prezent dificil de identificat (in lipsa datelor de la INS privind exportul unor asemenea ansambluri, care a reusit totusi sa fie cuantificat, din nou, la Eurostat, pe baza unui cod PRODCOM specific), este de presupus si in continuare ca orice fluctuatie cantitativa si/sau valorica a importurilor de sisteme se regaseste si in ceea ce priveste ansamblurile finite. La fel ca in anul anterior, in 2020 piata nationala de profil a fost marcata de o stagnare in ceea ce priveste lansarea noilor proiecte imobiliare importante in cadrul carora se utilizeaza profile metalice, astfel incat furnizorii considera ca si in prezent ponderea lucrarilor este detinuta de cele pentru obiectivele cu dimensiuni mici sau cel mult medii, care, la randul lor, au o rata de implementare relativ constanta. Cu toate acestea, pentru unii furnizori semnificativi de sisteme, care au participat la proiecte mai ample, rulajul a fost superior celui din precedentele 12 luni.
In alta ordine de idei, trebuie subliniat si ca datele aferente celui mai recent exercitiu financiar complet (respectiv 2019), agregate potrivit unor coduri PRODCOM la Eurostat cu privire la anumite sortimente si componente specifice industriei nationale de tamplarie (inclusiv ansambluri din aluminiu - ferestre, usi, tocuri, cercevele si rame ale acestora), nu atesta valori si cantitati semnificative in ceea ce priveste productia interna. Excluzand, astfel, operatiunile de import si export, evidentiate separat (respectiv executia de elemente speciale, precum fatadele cortina si luminatoarele), potrivit Eurostat, la nivelul lui 2019, pe plan national au fost fabricate si eventual livrate 191.833 de unitati din aluminiu, in valoare de 51,81 milioane de euro, in scadere valorica de -2,5% si in restrangere cantitativa (-34,9%), fata de precedentele 12 luni. Pe baza unor previziuni generale, comunicate recent de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza - CNSP cu privire la dinamica volumului lucrarilor de constructii, s-a presupus ca nici evolutia productiei de ansambluri (usi-ferestre) din aluminiu nu o poate depasi pe aceea a volumului lucrarilor, in general. Astfel, pentru 2020, in contextul in care piata nationala de constructii, cu domeniile sale conexe, a fost doar partial si temporar afectata de efectele negative ale pandemiei de Covid-19, s-au estimat 239.700 de bucati, in cuantum de 62,55 milioane de euro, iar la nivelul anului in curs se va ajunge, probabil, la 66,9 milioane de euro si 256.500 de unitati. Ar mai trebui spus, ca un factor pozitiv, ca, din analiza datelor statistice disponibile pentru primele sase luni din 2020, importul de sisteme din aluminiu are o valoare apropiata de cea a sistemelor din PVC si se coroboreaza, de pilda, cu nivelul anuntat de Eurostat privind productia certa si efectiva de ansambluri din aluminiu, la nivelul tarii noastre, aferenta anului 2019. Pentru o comparatie justa, comunicand nivelurile importului de sisteme din PVC si aluminiu, se poate observa, ca referinta, ca in anul 2019 (ultimul in care a fost cert un progres economic clar, inaintea declansarii crizei sanitare), cifrele respective au fost de 118,69 milioane de euro (in cazul importului de profile din PVC) si 112,33 milioane de euro (la cele din aluminiu).
***
Analiza abordeaza problematica companiilor din domeniu in contextul pandemiei de coronavirus, dar si alte aspecte ce influenteaza companiile din domeniu in aceasta perioada. Materialul include si opiniile reprezentantilor unor companii specializate, precum Alumil Rom, Alukönigstahl Romania, Cortizo, Etem Romania, Exalco Romania, Leykom, Tuplex Plastic, Akzo Nobel Powder Coatings SA, Alfa Best Real Line - Ecosfera Plast, Ally-Met Technology, Orgadata Romania, Reynaers Aluminium si Worm.
Analiza pietei furnizorilor de materiale pentru tamplaria din aluminiu este disponibila in editia Martie-Aprilie 2021 a revistei Fereastra. Pentru a descarca gratuit publicatia, click aici!
 
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left