Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 18 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ALRO inchide temporar fabrica de alumina din Tulcea din cauza scumpirii energiei
ALRO inchide temporar fabrica de alumina din Tulcea din cauza scumpirii energiei
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 22 Iul 2022 11:09
ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta ca, din cauza costurilor ridicate si a disponibilitatii limitate a produselor energetice, trebuie sa-si schimbe strategia de a fi integrat pe verticala si sa se adapteze la contextul nou si dificil prin inchiderea temporara a unitatii de productie de alumina din Tulcea.
„Criza economica generata de pandemie a fost intensificata de criza energetica din 2021 ca urmare a cresterii accelerate a preturilor la electricitate si la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de productie pentru alumina calcinata si aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tona de alumina este semnificativ mai mare decat pretul unei tone de alumina importata si livrata catre ALRO”, a declarat Gheorghe DOBRA, Director General ALRO si Presedinte al Consiliului de Administratie al ALUM.„Concret, alumina produsa de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tona, in timp ce pretul aluminei pe pietele internationale este de aproximativ 500 USD/tona. Ponderea produselor energetice doar in costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungand la aproximativ 500 USD/tona in 2022”, a adaugat Gheorghe DOBRA.
Pretul gazului a crescut de zece ori de la 18 EUR/MWh in T1 2021, la peste 180 EUR/MWh in T4 2022. Pretul energiei electrice a urmat aceeasi tendinta si de la 60 EUR/MWh in T1 2021, a ajuns si a depasit 500 EUR/MWh in T4 2022. In prezent, pe piata exista un deficit de energie electrica si de gaze naturale pentru consumatori.
Pretul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfarsitul anului 2020, pana la peste 90 EUR/certificat, in prezent.
ALRO si ALUM au dezvoltat scenarii de functionare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere apierderilor financiare prin suspendarea anumitor activitati de productie si trecerea unor echipamente de productie in stand-by. ALRO a redus productia de aluminiu primar cu 60% prin inchiderea a trei hale de electroliza si ALUM si-a revizuit programul de productie in functie de nivelul de alumina calcinata necesar pentru ALRO, dar odata cu cresterea continua a preturilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.
In acest context, Conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc in data de 29 iulie 2022, suspendarea temporara a operatiunilor de productie de alumina ale ALUM, incepand cu data de 1 august 2022 pentru o perioada estimata de 17 luni, concomitent cu pastrarea specialistilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregatiti pentru reluarea productiei atunci cand evolutia preturilor produselor energetice o va permite.
ALUM va continua sa desfasoare activitati de cercetare si dezvoltare si operatiuni de logistica a aluminei si, de asemenea, va demara actiuni de reparatii si mentenanta a echipamentelor sale, pentru a fi pregatita pentru o repornire rapida a productiei de alumina atunci cand piata o va permite.
Scopul acestor masuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizata in rafinaria de alumina a ALUM, este de a conserva activele Grupului si de a mentine stabilitatea financiara a Grupului la un nivel solid, pentru a fi pregatit sa faca fata provocarilor, in actualul mediu economic deosebit de dificil.
 
SISECAM
rehau
TSV
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left