Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 19 Aprilie 2024
Hilti
Home
TERAGLASS estimeaza crestere de 22% a afacerilor in 2023, la 68 milioane lei
Producatori de tamplarie Publicat de Elena Icleanu 14 Apr 2023 06:11
TeraGlass Bistrita, producator de ferestre si usi din PVC, a raportat o crestere de 30% a cifrei de afaceri din 2022, pana la 50,5 milioane de lei, evolutie generata inclusiv de cresterea volumelor de vanzari. Ca volum, compania a livrat, anul trecut, circa 172.000 de unitati de ferestre, usi si accesorii, cu aproape 20% peste nivelul din 2021.
"Segmentul s-a confruntat cu preturi ale materiilor prime aflate in crestere accelerata, cele mai mari influente putandu-se simti la profilele de PVC si la sticla. Capacitatea grupului de a transfera pe lantul valoric aceste costuri a fost limitata, in conditiile in care clientii sunt marile lanturi de bricolaj ale Europei, cu o putere considerabila de negociere. Ca urmare, marjele au avut de suferit, iar EBITDA pentru aceasta linie de business a cunoscut o contractie de 65% fata de 2021", se arata in raportul financiar anual al TeraPlast, din care face parte TeraGlass.
Pentru 2023, conducerea TeraPlast estimeaza o majorare de 22% a rulajului, care ar urma sa ajunga la 68,7 milioane de lei. Un impact pozitiv asupra afacerilor din perioada urmatoare va fi generat de proiectele din PNRR privind eficienta energetica a cladirilor, cu un potential la nivelul intregii piete de doua miliarde euro. Totodata, grupul anticipeaza, pentru divizia de Ferestre & Usi, o scadere a pretului mediu si o crestere a volumelor. Profitabilitatea se va imbunatati pe fondul disparitiei presiunilor de crestere a preturilor materiilor prime. Pe de alta parte, va exista un impact nefavorabil din cauza cresterii salariului minim in constructii.
In continuare, aproximativ 70% din productia de tamplarie termoizolanta a companiei a fost livrata pe pietele externe, in tari precum Germania, Ungaria, Slovacia sau Austria. Un canal important de distributie a produselor TeraGlass este reprezentat de magazinele de bricolaj din strainatate.
Linia de business ferestre si usi apartine de compania TeraGlass Bistrita SRL. Gama de produse include ferestre si usi din PVC si aluminiu, fatade si terase, usi de garaj.
 
 
La nivel de grup, cifra de afaceri a TeraPlast in 2022 a atins nivelul de 711,12 milioane de lei, in crestere cu 16% fata de nivelul din 2021. EBITDA aferenta s-a situat la 52,7 milioane de lei, in scadere cu 29% comparativ cu rezultatele record din 2021. Marja EBITDA inregistrata, de 7,4%, s-a aflat in scadere fata de nivelul anului anterior, ca urmare a contextului macroeconomic foarte provocator din 2022, marcat de majorari semnificative de preturi care nu au putut fi transferate integral in preturile de vanzare a produselor.
"Tragem linie dupa un an dificil, plin de provocari care ne-au pus la incercare abilitatile de gestionare a situatiilor complexe. Desi unele segmente au performat la nivel record, rezultatul consolidat poarta amprenta perioadei pe care am parcurs-o. Am mers in continuare pe calea dezvoltarii, in pofida contextului dificil, pentru a continua sa livram crestere actionarilor nostri. Chiar daca profitabilitatea a fost sub asteptari, avem baza pentru a livra rezultate odata cu inceperea normalizarii situatiei generale. In acest moment, consideram ca ce a fost mai greu a trecut, iar anul curent va aduce o revigorare, o reasezare, un context mai bun din perspectiva volatilitatii preturilor, lucruri care pregatesc urmatoarea perioada de crestere. Ne propunem cresteri pe toate segmentele si stim ca efortul va fi sustinut din partea echipei Grupului TeraPlast, asadar in conditiile actuale de predictibilitate suntem increzatori in atingerea bugetului", a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast. 
***
Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack si Somplast. Incepand cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Actiunile companiei sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti si, din septembrie 2021, in indicii Small Cap si Global All Cap ai FTSE Russell. In cadrul evaluarii Vektor in baza a 12 criterii privind guvernanta corporativa si comunicarea cu investitorii, efectuata de ARIR, TeraPlast a obtinut nota maxima, 10, pentru al patrulea an consecutiv.
 
ABONARE REVISTE
TSV
SISECAM
rehau
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left