Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 20 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - SISECAM se impune pe noi piete si creste exportul din 2022 la peste 1,1 miliarde USD
SISECAM se impune pe noi piete si creste exportul din 2022 la peste 1,1 miliarde USD
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 28 Feb 2023 06:03
Managerii Sisecam au afirmat, prin intermediul unui raport financiar dat recent publicitatii, ca, la nivel de grup, in anul 2022, in pofida tuturor problemelor globale, au fost consemnate rezultate record pe toate segmentele de activitate, iar procesul de dezvoltare a continuat, astfel incat corporatia din Turcia reprezinta actualmente „un operator global, cu activitati de productie derulate in 14 tari de pe patru continente (desi unitatea din Ucraina este inactiva inca din anul 2014) si cu vanzari care se desfasoara in peste 150 de state din toata lumea”. Astfel, in noul raport se explica faptul ca, prin accelerarea strategiei de crestere a eficientei operationale, eventualele efecte negative ale pandemiei si razboiului din Ucraina au fost contracarate, iar pe segmentul de sticla, cele doua linii de afaceri „sticla arhitecturala” si „vitraje auto” au consemnat cresteri ale veniturilor si ale profitabilitatii cu mult peste asteptari, chiar daca in linii mari cantitatile fabricate au fost aceleasi, iar cresterea veniturilor s-a datorat inflatiei preturilor.
Astfel, chiar si in conditiile continuarii crizei sanitare mondiale si a razboiului din Ucraina, precum si dupa seismul major din Turcia (desi ramane de vazut modul in care actualul conflict militar care se prelungeste va afecta activitatea Sisecam, avand in vedere expunerea foarte mare in Rusia si Ucraina, precum si modul in care corporatia va face fata provocarilor reconstructiei din Turcia), vanzarile nete consolidate ale corporatiei au atins din nou, in 2022, o valoare record, mai precis 95,35 miliarde lire turcesti - TRY, fata de 32,06 miliarde TRY in anul 2021 (ceea ce reflecta un salt de +197%). Rulajul aferent livrarilor de sticla arhitecturala a fost in total de circa 24,67 miliarde TRY (+169% fata de cele 9,17 miliarde TRY din 2021), fiind inclusa si valoarea aferenta livrarilor intra-grup si, bineinteles, a vanzarilor externe nete. In perioada de referinta, profitul EBITDA ajustat a fost de 23,15 miliarde TRY, iar ponderea vanzarilor internationale ale Sisecam (exportul) a ramas relativ semnificativa, cu o valoare actualizata la 1,1 miliarde USD (in premiera, peste pragul psihologic tintit pentru 2022), desi vanzarile realizate in Turcia continua sa fie destul de importante (37% din total). In plus, ca structura, din cele circa 5,78 milioane de tone de sticla, fabricate in 2022 (fata de cele 5,62 milioane de tone din 2021), cea arhitecturala (float) a reprezentat 52%, iar in ceea ce priveste livrarile, exportul de sticla – toate categoriile – a fost preponderent, ponderea fiind detinuta, evident, de vitrajele float.
Referitor la actualul conflict militar, precum si la seismul major din Turcia, este prematur sa fie detaliate posibilele efecte negative ale acestuia, insa din analiza informatiilor prezentate in raport, cel mai probabil, activitatea Sisecam in Federatia Rusa va fi afectata, insa structura datoriei nete indica faptul ca 5% din aceasta constituie actualmente expunerea fata de rubla.
Concluzionand, in cifre, anul 2022 a adus un progres in ceea ce priveste pozitionarea Sisecam: cifra de afaceri de 5,8 miliarde USD, productie de sticla de 5,8 milioane de tone, circa 4,9 milioane de tone de cenusa sodica fabricata, circa 24.000 de angajati, prezenta cu unitati de fabricatie in 14 tari din intreaga lume, 87 de ani de istorie corporatista, export in mai mult de 150 de state, capitalizare de piata de 7 miliarde USD (actualizata la 3 februarie 2022), 45 unitati de productie, listare la bursa de valori inca din anul 1986. In continuare, İs Bank detine 51% din actiuni, 2% revin Sisecam si 47% sunt tranzactionate liber pe piata. Ca pozitie pe plan mondial (cota de piata), Sisecam se situeaza astfel: locul 5 privind productia de sticla float, locul 2 la sticlarie, locul 5 la ambalaje de sticla, locul 2 la cenusa sodica, locul 1 la sulfat de baza de crom si locul 4 la acid cromic.
***
Situat printre cele mai consacrate corporatii din Turcia, grupul Sisecam, specializat in productia de sticla plana, sticlarie, ambalaje din sticla, fibre de sticla etc., precum si in comercializarea acestor materiale in toate industriile-cheie, inclusiv soda si compusi pe baza de crom, este un operator global al pietei de profil. Sisecam, care se afla astazi printre cei trei mai mari producatori de articole din sticla si primii cinci producatori de ambalaje din sticla si sticla plana, este al optulea producator mondial de soda caustica, al patrulea fabricant global de acid cromic, precum si liderul mondial in produse chimice pe baza de crom (sulfat).
Implicandu-se si in domeniul energiei, Sisecam este si un pionier in industria reciclarii, deruland activitati complexe in Turcia, precum si in Germania, Italia, Bulgaria, Romania, Slovacia, Ungaria, Bosnia si Hertegovina. De asemenea, mai desfasoara activitati de productie in Federatia Rusa, Georgia, Ucraina, Egipt, India si SUA.
Sisecam, cu cei 87 de ani de experienta, 24.000 de angajati, activitati de productie pe 14 tari de pe patru continente si vanzari catre beneficiarii din mai mult de 150 de state ale lumii, isi continua drumul cu scopul de a deveni unul dintre primii trei producatori din toate domeniile sale de activitate, pe plan mondial. Informatii suplimentare, la www.sisecam.com.tr
 
SISECAM
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left