Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - TERAGLASS: Vanzari de 12,3 milioane lei in T1, din care 75% au fost exporturi
TERAGLASS: Vanzari de 12,3 milioane lei in T1, din care 75% au fost exporturi
Producatori de tamplarie Publicat de Elena Icleanu 26 Apr 2023 12:17
Teraglass Bistrita, producator de ferestre si usi din PVC, a realizat o cifra de afaceri de 12,3 milioane de lei in primele trei luni ale acestui an, in crestere cu 2% fata de perioada corespunzatoare din 2022. Gama de produse TeraGlass include ferestre si usi din PVC si aluminiu, fatade si terase, usi de garaj. Conform datelor companiei, aproximativ 75% din vanzari au reprezentat exporturi. Rezultatele din trimestrul intai au fost afectate de majorarea costurilor cu forta de munca in sectorul constructiilor, reglementate de acte normative.
"TeraGlass s-a confruntat de la inceputul anului cu un cost suplimentar provenit din majorarea salariului minim pentru sectorul constructiilor, care a redus performantele diviziei si a generat pierderi operationale. Noile prevederi legale s-au concretizat in majorarea costurilor salariale cu 30% pe acest segment. Transferul acestor costuri in preturi va fi anevoios, in conditiile in care si anul trecut indexarea a fost lenta, dupa negocieri prelungite cu distribuitorii, mai ales ca divizia este puternic orientata catre export. Pentru a contrabalansa astfel de costuri vor fi luate masuri de optimizare a altor cheltuieli astfel incat sa fie redus impactul general", se arata in raportul financiar anual al TeraPlast, din care face parte TeraGlass.
Potrivit raportului anual pentru anul 2022, conducerea TeraPlast estimeaza o majorare de 22% a rulajului TeraGlass, care ar urma sa ajunga la 68,7 milioane de lei. Un impact pozitiv asupra afacerilor din perioada urmatoare va fi generat de proiectele din PNRR privind eficienta energetica a cladirilor, cu un potential la nivelul intregii piete de doua miliarde euro. Totodata, grupul anticipeaza, pentru divizia de Ferestre & Usi, o scadere a pretului mediu si o crestere a volumelor. Profitabilitatea se va imbunatati pe fondul disparitiei presiunilor de crestere a preturilor materiilor prime. Pe de alta parte, divizia va fi afectat, in continuare, de cresterea salariului minim in constructii.
 
 
Rezultatele sunt in linie cu prognozele grupului
La nivel de grup, cifra de afaceri consolidata a TeraPlast in primul trimestru din 2023 s-a situat la 147,19 milioane de lei, in scadere cu 14% fata de aceeasi perioada din 2022, pe fondul reducerii volumelor. 
"Primul trimestru al anului 2023 incheie o perioada de tranzitie in perspectiva unui nou ciclu de crestere, in care eforturile au fost directionate catre consolidarea si extinderea cotelor de piata, concomitent cu gestionarea dificultatilor de moment, generate de cadrul macroeconomic si geopolitic instabil, plin de provocari si incertitudini pe termen scurt. Aceste dificultati imediate s-au reflectat intr-o scadere a volumelor de vanzari la nivel de grup, fata de nivelurile extraordinare din primul trimestru al anului trecut, tendinta care asteptam sa se inverseze, inclusiv ca efect al sezonalitatii din piata constructiilor, mizand pe o activitate mai intensa in a doua parte a anului 2023", se arata in raportul trimestrial al TeraPlast.
Din perspectiva evolutiei secventiale, trimestru la trimestru, se observa o ameliorare pe mai multe paliere, in special imbunatatirea marjei brute la 38%. De asemenea, marja EBITDA la nivel de grup a fost de 6,1% in trimestrul I, comparativ cu 2,8% in T4/2022. 
"Rezultatele primului trimestru sunt in linie cu bugetul prognozat, de aceea evolutiile pe termen scurt nu ne sperie si nu ne deraiaza de la strategia noastra. Grupul a traversat si alte perioade mai putin favorabile, un exemplu este anul 2016, din care a iesit intarit. Pe masura ce acest an se va derula, estimam o stabilizare si o imbunatatire a climatului pietelor pe care activam, care se vor traduce in redresarea volumelor de vanzari si imbunatatirea marjelor operationale", a declarat Ioana Birta, directorul financiar al grupului TeraPlast
***
Grupul TeraPlast, cel mai mare procesator de polimeri din centrul si estul Europei, este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack si Somplast. Din iulie 2008, TeraPlast SA este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Actiunile companiei sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti si, din septembrie 2021, in indicii Small Cap si Global All Cap ai FTSE Russell. Actiunea TeraPlast a fost inclusa de catre Bursa de Valori de la Viena in indicele ROTX EUR incepand cu 20 martie 2023. In cadrul evaluarii VEKTOR in baza a 12 criterii privind guvernanta corporativa si comunicarea cu investitorii, efectuata de ARIR, TeraPlast a obtinut nota maxima, 10, pentru al patrulea an consecutiv.
 
rehau
ABONARE REVISTE
TSV
SISECAM
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left