Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 25 Aprilie 2024
Hilti
Home
A.T. ROM 2000: Se impun teste periodice ale ansamblurilor de tamplarie
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 20 Iul 2010 08:20
Compania A.T. Rom 2000, cu sediul in localitatea Rosu, judetul Ilfov, este specializata in realizarea testarilor aferente procesului de aplicare a marcajului european de conformitate la ansamblurile de tamplarie termoizolanta. In anul 2009, societatea a incheiat un parteneriat cu organismul de certificare EMI, din Ungaria - institut notificat pentru efectuarea de incercari ale ferestrelor, conform prevederilor standardului EN 14351-1. Parteneriatul dintre cele doua laboratoare functioneaza pe baza unui protocol agreat de ambele parti, verificarile esantioanelor fiind de competenta A.T. Rom 2000, iar elaborarea raportului de testare efectuandu-se la EMI. In continuare, este prezentata opinia directorului general A.T. Rom 2000, care se refera la caracteristicile piete nationale si la perspectivele de consolidare a disciplinei in acest domeniu de activitate.
 
Liviu Ionescu, director general al A.T. Rom 2000: "Pana in luna mai a.c., am realizat testari specifice pentru circa 40 de companii din bransa de tamplarie, din care 20 au solicitat efectuarea procedurilor initiale ITT. Cele mai multe dintre acestea sunt specializate in executia de ferestre termoizolante din PVC. Incercarile obligatorii se realizeaza in cadrul laboratorului din Bucuresti, respectiv testele pentru impermeabilitate la apa, etanseitate la aer si rezistenta la vant. In acelasi timp, avem capacitatea de a efectua si verificarile mecanice. Referitor la calculatiile pentru determinarea valorii coeficientului de transfer termic si a indicelui de protectie fonica, derulam un parteneriat cu firma 3M Security, care detine cunostintele tehnice necesare pentru a realiza aceste operatiuni in conditii de maxima precizie. In perioada urmatoare, o alta simplificare aplicata prin adoptarea amendamentului A1 la standardul de produs va fi constituita de eliminarea testarii pentru etanseitatea la aer, in conditii de presiune negativa. Pentru acoperirea intregii game sortimentale, propunem companiilor de tamplarie patru versiuni constructive: fereastra in doua canaturi (unul cu deschidere batanta si celalalt cu actionare oscilo-batanta) cu stulp; sortiment cu montant central; usa de balcon cu unul sau doua canaturi, cu stulp; usa de intrare. In alta ordine de idei, desi standardul de ferestre nu prevede obligativitatea realizarii de testari in cazul utilizarii preluarii raportului ITT in sistem de cascada, pentru companiile specializate este benefica implementarea unui sistem de verificare periodica a produselor proprii, frecventa de efectuare a incercarilor putand fi anuala. Totodata, este de dorit ca, in aceasta situatie, sa fie realizata cel putin o incercare a unui esantion reprezentativ, dupa finalizarea procesului de control al productiei (FPC), fiind de preferat o mostra similara celei folosite de furnizor pentru ITT. Consideram ca se impune demararea unei campanii de informare, realizate atat de institutiile de testare, cat si de asociatiile profesionale din bransa, pentru a clarifica aspecte esentiale ale procesului de aplicare a marcajului CE".
 
TSV
SISECAM
rehau
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left