Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 24 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
APMCR: Potential de peste 30 miliarde euro in domeniul reabilitarilor termice
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 10 Iun 2011 15:42
Pentru reabilitarea termica a tuturor cladirilor din tara noastra sunt necesare fonduri totale de 30,6 miliarde euro, potrivit datelor prezentate recent de Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR). Dintre acestea, imobilele de locuinte necesita investitii de 19,2 miliarde euro, in timp ce, pentru anveloparea cladirilor publice, s-ar putea cheltui peste 11,4 miliarde euro. Consumul intern de energie calculat pentru anul 2008 se situa la 39,8 milioane de tone echivalent petrol (tep). Astfel, in urma cu aproximativ doi ani, existau 8,329 milioane de locuinte, insumand o suprafata de peste 3,22 miliarde mp (rezultand o arie medie de 38,68 mp / apartament). In aceste conditii, consumul mediu anual al unei locuinte se ridica la 0,97 tep. Avand in vedere faptul ca o unitate tep echivaleaza cu 7 barili de petrol, la pretul mediu de 100 USD / baril consemnat in anul 2008, rezulta ca pretul total pentru incalzirea unei locuinte in perioada analizata era de 679 USD (2.037 lei) pe an. De asemenea, in aceleasi conditii, consumul energetic al unei locuinte era de 11.843,7 Kwh/an, de unde rezulta o performanta energetica a unui apartament de 38,68 mp situata la 306,2 Kwh/an. In concluzie, clasa energetica medie a cladirilor din Romania este E, consumul apartamentelor din tara noastra fiind de 2,5 ori mai mare decat al celor din clasa C (intre 91 si 150 Kwh/mp/an), de 6 ori mai mare decat al celor incadrate in clasa A (50 Kwh/mp/an) si de 20 de ori mai mare decat al caselor pasive, din categoria A+ (15 Kwh/mp/an).
Pentru o izolare minima necesara alinierii la standardele europene, este nevoie de trecerea la o clasa medie C. Costul mediu pentru reabilitarea termica este de 250 lei/mp, potrivit normativelor actuale, conditii in care pretul pentru renovarea unui apartament de 38,68 mp se ridica la 9.670 lei/an. Avand in vedere faptul ca economiile anuale rezultate din reducerea consumului de energie intre locuintele incadrate in clasa C si cele din clasa A sunt de aproximativ 1.200 de lei, timpul de recuperare a unei asemenea investitii este de circa 8 ani. Calculele sunt valabile pentru anul 2008, insa acestea nu s-au modificat substantial fata de nivelul din prezent, avand in vedere faptul ca industria constructiilor a fost, practic, blocata. Informatii suplimentare, la www.apmcr.org
 
TSV
rehau
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left