Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 21 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - Afacerile ALRO scad cu 7% in anul 2019 pe fondul diminuarii cotatiei aluminiului
Afacerile ALRO scad cu 7% in anul 2019 pe fondul diminuarii cotatiei aluminiului
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 24 Feb 2020 15:31
ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, isi anunta astazi rezultatele financiare preliminare consolidate pentru anul 2019. Grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 2,8 miliarde lei, in scadere cu 7% fata de 2018, un EBIT de 99 milioane RON si o pierdere neta de 68 de milioane de lei, ca urmare a unor factori adversi, locali si internationali, cum ar fi conflictele comerciale, productia in exces, nivelurile mai scazute ale cererii, cotatiei LME si preturilor mai mari pentru utilitati in cursul anului 2019.
„Desi am continuat, pe tot parcursul anului 2019, sa dezvoltam, sa producem si sa vindem produse cu valoare adaugata mare si foarte mare („PVAM” si „PVAFM”), rezultatele noastre financiare au fost afectate negativ de diversi factori externi, cum ar fi piata internationala caracterizata printr-o cerere si preturi incetinite sau costul energiei care a continuat sa fie volatil si in crestere”, a declarat Marian NASTASE, presedintele Consiliului de Administratie al ALRO. „La scara globala, piata aluminiului a fost afectata, in 2019, de o scadere cu 15% a cotatiei LME, fata de 2018, de politica internationala, cum ar fi tarifele americane la import, constrangerile din China, negocierile Brexit, toate acestea determinand clientii din piata de aluminiu sa aiba un comportament prudent, care a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre in 2019. Pe piata locala din Romania, ne-am confruntat in plus si cu alte conditii adverse derivate in principal din preturile prohibitive ale energiei.”
O evolutie similara a existat si in ultimul trimestru al anului 2019, cand Grupul ALRO a raportat o pierdere neta de 45,6 milioane RON comparativ cu un profit net de 11,8 milioane RON inregistrat in T4 2018. La nivelul ALRO, aceeasi tendinta a fost vizibila in ultimul trimestru din 2019, iar compania a raportat o pierdere neta de 43 de milioane de lei, comparativ cu un profit net de 23 de milioane de lei in T4 2018.
In ceea ce priveste factorii care afecteaza piata locala din Romania, in special preturile la energie, la sfarsitul lunii decembrie 2019, Guvernul Romaniei a emis o Ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG nr.115/2011 prin care Guvernul Romaniei se angajeaza sa implementeze o schema de ajutor de stat pentru compensarea marilor consumatori de energie cu privire la o parte din costurile lor cu emisii indirecte. Schema de ajutor de stat este o transpunere a prevederilor rezultata din Ghidul UE ETS 2012/C 158/04.
Astfel de scheme europene sunt in vigoare incepand cu 2012 si sunt deja aplicate in 12 state europene - Germania, Franta, Spania, Norvegia, Finlanda, Ungaria, Grecia, Letonia se numara printre aceste state - in care ALRO are concurenti puternici. Acest sistem ofera subventii directe pentru compensarea costurilor aferente emisiilor de gaze cu efect de sera trecute in pretul electricitatii, pentru agentii economici din diverse domenii de activitate, cu scopul de a le pastra competitivitatea.
Ghidul European defineste si lista sectoarelor industriale care se califica pentru subventia directa, precum si formula de implementare, in cele mai mici detalii.
Pentru ALRO, precum si pentru companii din alte 15 sectoare industriale romanesti, si opt sub-sectoare (asa cum sunt ele reglementate de Ghidul UE ETS 2012/C 158/04), aceste compensatii au rolul de a contracara pretul foarte mare al energiei in costurile totale. Mai mult, fondurile pentru compensarea efectiva provin din veniturile obtinute in urma licitarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera atribuite in mod gratuit de UE Romaniei. Astfel, schema este sustinuta direct prin acest mecanism implementat in Uniunea Europeana si nu afecteza restul consumatorilor romani.
In ciuda acestor conditii adverse, ALRO si grupul din care face parte au continuat, in 2019, sa investeasca in eficienta energetica, protectia mediului si in dezvoltarea si fabricarea de produse cu valoare adaugata mare si foarte mare. Astfel, grupul si-a continuat strategia de a atinge statutul de Fabrica Verde, Fabrica a Viitorului, Inovatoare si Sustenabila, cu emisii si deseuri aproape de zero. In 2019, unul dintre cele mai notabile rezultate ale strategiei Grupului ALRO in ceea ce priveste eficienta energetica si protectia mediului a fost punerea in functiune a 25 de cuve de electroliza bazate pe tehnologia AP12LE (Aluminium Pechiney Low Energy), care au un impact important asupra cantitatii de energie consumata. Acesta este rezultatul acordului semnat cu Aluminium Pechiney, parte din Rio Tinto Aluminum („RTA”) in septembrie 2018. In prezent, acest proiect isi arata rezultatele asteptate, iar compania se angajeaza sa il continue in anii urmatori pana cand toate cuvele de electroliza vor fi modificate conform noii tehnologii.
Mai mult, in ciuda mediului dificil din 2019, grupul a ramas angajat in strategia sa pe termen lung de crestere a productiei de PVAM si PVAFM. Grupul a vandut produse procesate in cantitati mai mari cu 1.000 de tone fata de 2018, in mare parte placi de aluminiu si cu 920 de tone mai multe produse primare (in special sarma). Aceasta este o realizare notabila in circumstantele actuale ale concurentei ridicate din partea producatorilor chinezi si a cantitatilor mari de metal redirectionate catre piata Europei in locul SUA.
 
ABONARE REVISTE
rehau
TSV
SISECAM
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left