Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Luni, 27 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - GUARDIAN: Provocarile tehnice ale sticlei in cazul cladirilor foarte inalte
GUARDIAN: Provocarile tehnice ale sticlei in cazul cladirilor foarte inalte
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 13 Iun 2018 14:32
Sticla pentru cladirile foarte inalte (precum zgarie norii de peste 600 de metri inaltime) este, de obicei, luata ca atare in ceea ce priveste functiile sale tehnice. Totusi, vitrajele care acopera cladirile foarte inalte din prezent, pre-cum ar fi Burj Khalifa din Dubai, sunt la fel de importante in ceea ce priveste performanta cladirilor precum otelul si betonul din interiorul acestora.
Cand vine vorba despre structuri foarte inalte, principalele provocari sunt re-prezentate de forta vantului, temperatura, diferentele de altitudine si de con-dens.
La apropiere de sol, vantul este contracarat de copaci si de alte cladiri, dar, pe masura ce cladirile sunt ridicate la inaltimi foarte mari, aceste obstacole dis-par. In acest moment, turnul se confrunta cu forta deplina, neingradita a van-tului.
Alti factori importanti sunt lumina si caldura. Cladirile inalte, din cauza masei interne enorme de caldura, necesita de obicei aer conditionat in permanenta, chiar si in lunile reci ale anului. Aerul conditionat reprezinta singurul cost energetic cel mai mare al cladirilor de tip zgarie nori. Cladirile foarte inalte prezinta o provocare unica: nu doar ca au o masa de caldura interna foarte ridicata, ci si o proportie foarte mare a dimensiunii lor totale este cu mult peste cea a vecinilor, prin urmare nu este nimic care sa blocheze soarele. De asemenea, majoritatea acestor cladiri sunt, de obicei, in regiuni desertice din Orientul Mijlociu, Africa si Asia de Sud Est.
Pentru a complica lucrurile si mai mult, fatadele cladirilor foarte inalte sunt aproape exclusiv din sticla, cu un accent deosebit pe panouri din sticla de largi dimensiuni, care ofera privelisti maxime, fara obstacole. Provocarea este ca aceste panouri din sticla mai mari trebuie sa fie extrem de puternice pen-tru a rezista la fortele mari ale vantului si trebuie proiectate intr-un asemenea mod astfel incat sa compenseze cantitatea de lumina admisa in interiorul cladirii pentru imbunatatirea bunastarii si confortului ocupantilor acesteia.
Provocarile specifice cladirilor foarte inalte
Imprejurimile
Vecinatatile unei cladiri si, in cazul cladirii Burj Khalifa si Jeddah Tower, cli-matul desertului de pe plan local, reprezinta factori importanti de luat in con-siderare. Zonele din jurul cladirilor foarte inalte, precum dealurile si alte cladi-ri, absorb de fapt mare parte din caldura intensa de pe durata zilei, dar ra-diaza in continuare sau emit aceasta caldura catre imprejurimi pe durata noptii. Sticla cu un nivel redus de emisivitate (Low-E) contribuie la reflexia acestei radiatii de unda lunga si reduce la minim transmisia acesteia. Din acest motiv, utilizarea unei sticle cu nivel redus de emisivitate (Low-E) (pre-cum Guardian SunGuard Neutral 60) reprezinta una dintre cele mai bune alegeri.
Climatul de pe plan local in aceste regiuni foarte calde, cu umiditate din desert, cu temperaturi in timpul zilei care ajung pana la 50°C - reprezinta adevarate provocari pentru sticla, in ceea ce priveste tensiunea si defor-marea, dar si posibile probleme de condensare.
Majoritatea oamenilor nu isi dau seama cat de populara este sticla cu un ni-vel redus de emisivitate (Low-E) in Orientul Mijlociu si de ce este folosita. In general, oamenii cred ca sticla cu un nivel redus de emisivitate (Low-E) este utilizata doar in climate cu vreme rece. Totusi, conceptul de blocare si de re-flectare a caldurii indirecte pe durata noptii si pe durata zilei este o idee pe care majoritatea oamenilor nu ar lua-o in considerare.
Condensul
In cazul cladirilor foarte inalte, exista intotdeauna un risc de condens care poate aparea pe panourile exterioare de sticla (exterior). Acest lucru se dato-reaza diferentei de temperatura dintre exteriorul cladirii (care este foarte fier-binte si umed pe durata verii) si temperatura din interior (aerul conditionat).
Utilizarea unor sticle cu un nivel redus de emisivitate ca panou intern poate ajuta la prevenirea transferului aerului rece din interiorul cladirii catre panoul de sticla din exterior.
In timp ce tratamentul de securizare sau calire va face ca sticla sa fie de 5 ori mai puternica pentru a rezista la fortele extreme ale vantului si la diferentele de temperatura.
Diferente de altitudine
Diferenta de altitudine dintre partea de sus si de jos a unei cladiri foarte i-nalte si diferenta de temperatura respectiva pot produce probleme de defor-mare a sticlei pe unitatea sticlei de izolare, din cauza diferentei de presiune.
La proiectul Burj Khalifa, a existat chiar si provocarea data de diferenta de temperatura dintre temperaturile de la locul producerii si de la locul de montaj ale geamurilor termoizolante, care au fost produse in ianuarie, la o tempera-tura de 26°C si instalate ulterior in locatia din Dubai in august, cand tempera-tura era de 48°C. Calculele referitoare la tensiunea si deformarea vitrajelor le-au permis expertilor nostri de la Guardian Glass sa ajute la definirea grosimii corecte a sticlelor, care sa se potriveasca cu inaltimile diferite de instalare a sticlei, din partea de sus si de jos a cladirii.
Vantul
Din cauza inaltimii cladirilor foarte inalte, fortele vantului pot fi extrem de ma-ri. Chiar daca forma dinamica a cladirii este proiectata sa reduca incarcarea structurala datorata crearii de turbioane eoliene, grosimea sticlei este, de asemenea, foarte importanta. In cazul cladirii Burj Khalifa, fatada de sticla a fost proiectata sa reziste la forte ale vantului de pana la 250 km/ora. Precum s-a amintit anterior, sistemul de sticla pentru Jeddah Tower a fost proiectat sa reziste la o balansare cu raza de 2,5 metri fara pericol de rupere sau de scur-geri. Grosimea sticlei utilizate depinde de inaltimea cladirii in care este mon-tata. Tratamentul termic este, de asemenea, crucial (securizare sau calire), deoarece va face ca sticla sa fie de 5 ori mai puternica pentru a rezista la fortele extreme ale vantului si la diferentele de temperatura.
Guardian Glass
Guardian Glass, parte a grupului Guardian Industries, este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de produse din sticla float, sticla peliculizata si produse fabricate din sticla. In cele 25 de fabrici de sticla float din toata lu-mea, Guardian Glass produce sticla de inalta performanta pentru uz exterior (atat in scopuri comerciale, cat si rezidentiale) si aplicatii din domeniul arhi-tectonic interior, precum si produse din domeniul transporturilor si tehnic. Sticla Guardian se gaseste in locuinte, birouri, masini si in unele dintre re-perele arhitectonice cele mai semnificative din lume. Centrul de Stiinta si Tehnologie al Guardian Glass lucreaza in permanenta sa creeze produse din sticla si solutii noi, utilizand cea mai avansata tehnologie pentru a-si aju-ta clientii sa vada ce este posibil - see what's possible®. Vizitati guardian-glass.com.
Guardian Industries
Guardian Industries, o companie globala cu sediul central la Auburn Hills, Michigan, are in jur de 18.000 de angajati si deserveste facilitati din America de Nord, Europa, America de Sud, Africa, Orientul Mijlociu si Asia. Compa-niile Guardian fabrica produse de sticla flotata cu un nivel ridicat de perfor-manta, peliculizate si fabricate pentru aplicatii arhitecturale, rezidentiale, de interior, din domeniul transporturilor si tehnic si componente de inalta calitate placate cu crom si din plastic vopsit, pentru industriile automobilelor si ca-mioanelor comerciale. Viziunea companiei Guardian este sa creeze valoare pentru clientii sai si societate, prin inovare continua, cu utilizarea unor re-surse putine. Guardian este o sucursala detinuta in totalitate de Koch Indus-tries, Inc.
 
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left