Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ANALIZA: Constructorii acuza ANAF de practici fiscale ilegale si abuzive
ANALIZA: Constructorii acuza ANAF de practici fiscale ilegale si abuzive
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 13 Apr 2016 15:56
Tratamentul fiscal la care au fost supuse anumite companii romanesti de constructii ce deruleaza lucrari in Germania este considerat de reprezentantii antreprenorilor abuziv si ilegal, in contextul in care societatile respective sunt obligate sa plateasca retroactiv contributiile sociale ale muncitorilor cu care au lucrat in Germania in perioada 2010-2014. In foarte multe cazuri, sumele calculate de ANAF depasesc cu mult cifrele de afaceri anuale ale societatilor vizate, avand in vedere faptul ca acei bani nu au fost niciodata incasati de firmele respective.
"In cei 26 de ani de experienta in Germania, am lucrat cu cele mai mari companii de constructii din aceasta tara. In 2015, in urma controlului fiscal facut de catre ANAF Cluj-Napoca la sediile societatii privind contributiile sociale ale muncitorilor care au lucrat in Germania in perioada 2010-2014, ne-au fost calculate debite suplimentare de plata de peste 45 milioane de lei, cuantum ce depaseste nivelul cifrei de afaceri a firmei din ultimii doi ani. Tratamentul fiscal la care am fost supusi il consideram ilegal si abuziv, tematica fiind elaborata la nivelul conducerii ANAF Bucuresti, care nu a tinut cont de conventia existenta intre Romania si Germania privind derularea contractelor de constructii-montaj", a declarat Augustin Sarmasan, directorul general al companiei Mono Constructii Cluj-Napoca, una dintre societatile afectate de controalele ANAF.
Potrivit conventiei invocate de managerul Mono Construct, cadrul legal al detasarii muncitorilor romani in Germania are la baza Legea delegarii salariatilor (AEntG), care, la art. 175 aliniatul (2) prevede ca "firma trebuie sa ofere salariatilor care lucreaza in Germania conditii de munca prevazute in AEntG in privinta salariului minim, orelor suplimentare, conditiilor de concediu si plata contributiilor la casa de concedii".
"Noi am respectat legea in ceea ce priveste acordarea salariului minim brut orar si a celui net orar, altfel firma risca sa fie scoasa de pe piata muncii din Germania. La aprobarea contractului de catre partea germana, am fost obligat, in calitate de administrator al firmei, sa completez o declaratie la contract, pe proprie raspundere, privind acordarea acestor salarii. Consideram ca este ilegal ca dupa cinci ani sa ni se spuna ca nu am platit suficient, fara o atentionare la momentul depunerii declaratiilor fiscale si stabilind ulterior sume astronomice, in conditiile in care compania noastra a avut nenumarate controale tematice si de fond din partea ANAF in ultimii 25 de ani, iar rapoartele de control nu au evidentiat niciun fel de probleme la plata contributiilor", a explicat Augustin Sarmasan.
Un caz similar este cel al companiei Elconstruct, din Alexandria. "Pana in 2015 am lucrat 8 ani in Germania, perioada in care am fost controlati de autoritatile fiscale din ambele tari si totul a fost in regula. In urma controalelor ANAF din 2015, ni s-a calculat ca trebuie sa platim retroactiv asigurari sociale pentru toti muncitorii cu care am lucrat in Germania in perioada 2010-2014 in valoare de 6 milioane de euro, in contextul in care valoarea cumulata a cifrei de afaceri inregistrata de societate in cei cinci ani abia a depasit 12 milioane de euro. Acesti bani nu exista, sunt «inventati», noi nu i-am incasat niciodata. Ei exista doar in computerele ANAF si pot reprezenta un motiv pentru care rata de colectare a taxelor si impozitelor este foarte mica (circa 10%). Daca muncim in ritmul de acum, am calculat ca avem nevoie de circa 176 de ani pentru a ne plati «datoria» la ANAF. Nu intelegem de ce, dar de circa trei ani se incearca distrugerea mediului privat de afaceri din constructii", a declarat Elena Stancu, directorul general al companiei Elconstruct.
Pentru a lectura articolul in varianta sa integrala, click aici!
 
 
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left