GEIGER COMPANY: Planul extins de reorganizare, aprobat in instanta |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 11 Mai 2015 18:53 |
Aflat in insolventa inca din anul 2012, producatorul de tamplarie termoizolanta din PVC si aluminiu Geiger Company – Satu Mare a incercat, in intervalul 2013 – 2014, sa-si confirme si sa-si extinda planul de reorganizare, iar daca la data de 7 februarie 2013 judecatorul sindic Cardonel Felix Muresan a confirmat acest document, prin sentinta civila nr. 834/F/2014, emisa la 10 iulie 2014, completul C8 Fond al sectiei a II-a civile, de contencios administrativ si fiscal, din cadrul Tribunalului Satu Mare, a confirmat si extinderea planului de reorganizare. La un termen ulterior, mai precis la 27 noiembrie 2014, printr-o incheiere de sedinta, aceeasi instanta a dispus ca administratorul judiciar al firmei (Euro Insolv SPRL) sa primeasca un exemplar din cererea de intrare a societatii debitoare in procedura generala a falimentului, dar ulterior, pe 4 martie 2015, registratura Tribunalului Satu Mare a inregistrat un proces-verbal al adunarii creditorilor firmei, care a aprobat inca o data propunerea de continuare a procedurii de reorganizare. Cvorumul de sedinta s-a intrunit prin participarea bancilor BRD GSG SA (ce detine 52,86% din masa credala) si Raiffeisen Bank SA (cu o cota de 14,59% din masa credala), cele doua institutii bancare fiind de acord cu masura continuarii procedurii de reorganizare. In consecinta, cei 54 de creditori – printre care se afla Bau Handler Group, Profilco Ro, Temad Co, G-U Ferrom Com, Union Glass, Bitt-Bau, Alukönigstahl, Rehau Polymer, Alumil Rom Industry, VBH Romcom, SRAC Cert, Drupanel, Real Glass, mai multe banci comerciale etc. – asteapta continuarea procedurii la data de 4 iunie 2015, cand s-a stabilit urmatorul termen de judecata.
***
Potrivit datelor oficiale, publicate pe portalul Ministerului Finantelor Publice (MFP), compania satmareana, aflata in dificultate financiara, a declarat pentru 2013 o cifra neta de afaceri de 11,4 milioane de lei (lucrand cu 44 de angajati), in conditiile unei pierderi de 0,12 milioane de lei si avand datorii de 5,3 milioane de lei, in timp ce totalul activelor imobilizate nu depasea 3,6 milioane de lei. Totusi, conform bilantului, cifra de afaceri din 2013 a crescut incontestabil, deoarece in 2012 s-au consemnat 10,6 milioane de lei si acelasi nivel al datoriilor. Nu se stie insa, deocamdata, ce s-a intamplat in 2014, datele oficiale cu privire la cifra de afaceri nefiind momentan disponibile pe website-ul MFP. Din cele mai recente declaratii ale administratorului sau, Geiger Levente Csaba, Geiger Company urmarea sa-si majoreze, anul trecut, rulajul, fata de suma de 11,4 milioane de lei consemnata in 2013 si sa achizitioneze un centru de prelucrare, in valoare de 250.000 de euro, investitie care s-a si realizat. Conform administratorului firmei, structura vanzarilor companiei indica, tot in 2014, cote de 70% pentru ansamblurile din PVC si 30% in cazul celor din aluminiu, unde se puteau realiza 80 de unitati de fereastra (u.f.) pe schimb, utilajele fiind exploatate in proportie de 80%. Pe segmentul aluminiului, Geiger Company utiliza profile marcile Schüco si Alumil, feronerie Schüco, Giesse sau Lavaal si geam termoizolant procurat de la producatorii Real Glass (Satu Mare) si Union Glass (Carei). Obiectivele specifice – reprezentand mai ales imobile (de birouri si rezidentiale) cu dimensiuni medii, pentru care se impunea furnizarea de tamplarie, erau accesate atat la nivel regional (in zona Transilvaniei), cat si la export, in Germania, Franta si Belgia.
In ceea ce priveste procedura insolventei, urmata de companie, Geiger Levente Csaba a precizat ca, actualmente, firma isi onoreaza toate obligatiile atat fata de buget, cat si fata de furnizori, respectiv obligatiile asumate fata de institutiile bancare, iar planul de reorganizare este dus in cele mai mici amanunte mai departe, conform aprobarii - si nu numai. Mai mult, pana in prezent, s-au platit foarte multe creante catre creditorii chirografari, nu doar catre cei speciali, care sunt mentionati in plan. Astfel, potrivit administratorului special, in 2016 societatea Geiger Company va iesi cu succes din insolventa, cu platile efectuate la zi catre buget si creditori, avand in vedere ca in toata perioada de reorganizare firma s-a dezvoltat atat prin investitii de retehnologizare, concretizate prin achizitia centrului de prelucrare prin pornirea celei de-a doua linii de sudura si debavurare, cat si prin majorarea capacitatii de productie a tamplariei din aluminiu. Informatii suplimentare, la www.just.ro
|