METALROM: Planul de reorganizare, contestat la Curtea de Apel |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 18 Aug 2016 18:03 |
Nu mai putin de sapte dosare conexe, unele dintre ele depuse la Curtea de Apel Ploiesti, au fost deschise in dosarul principal de insolventa a companiei Metalrom SA - Ploiesti, ultimul avand termen la 5 octombrie 2016, iar ca parte apelantul creditor BRD Groupe Societe Generale, care se opune deciziei din 18 martie a.c. a Tribunalului Prahova, in acel moment completul 9 Fond al sectiei a II-a civile, de contencios administrativ si fiscal confirmand planul de reorganizare. In orice caz, in functie de decizia instantei superioare, procesul de insolventa este programat sa continue la completul 9 Fond pe data de 14 octombrie 2016. Desi insolventa a fost deschisa, la cererea Metalrom SA, inca din anul 2014, mai multe contestatii la tabelul preliminar de creante au intarziat procedura propriu-zisa, astfel incat abia la inceputul lui 2016 administratorul judiciar Via Insolv SPRL a reusit sa finalizeze tabelul definitiv si planul de reorganizare, care a intampinat insa opozitie intr-o adunare a creditorilor. De aceea, in februarie a.c., judecatorul sindic Boghici Adriana Magdalena a acordat termen pentru ca toate partile sa ia cunostinta de cererea de infirmare a planului de reorganizare, iar in martie a confirmat, totusi, acest plan, decizia fiind atacata cu apel. De aceea, soarta producatorului de tamplarie din PVC aflat in imposibilitate de plata - si administrat de omul de afaceri Ovidiu Ionescu - ramane momentan incerta.
Compania are mai multe obiecte de activitate, cel principal fiind, potrivit declaratiilor administratorului sau, notate in 2012, fabricarea de ferestre din PVC (70% din total), cu profile Gealan si feronerie G-U, respectiv a tamplariei din lemn stratificat (10%), din esente de brad sau stejar. Firma s-a implicat si in domeniul constructiilor si al comercializarii de materiale de constructii (cu o pondere de 20% din cifra de afaceri). Pe segmentul tamplariei din PVC, capacitatea de productie atingea nivelul de 100 de unitati pe zi. In acel moment, Ovidiu Ionescu preciza ca „aria de distributie s-a extins la nivel national, iar livrarile se efectueaza inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu aproximativ 30 de dealeri”.
Intrucat creditorii societatii nu figureaza in dosarul principal, o parte a acestora rezulta prin consultarea dosarelor conexe. De exemplu, Arabesque, BRD si Xenia - ca intimati contestatori - au deschis o actiune la Curtea de Apel Ploiesti impotriva Metalrom SA (cu doua calitati in dosarul respectiv, de intimat debitor si apelant creditor) si a intimatului parat Gealan Romania, presedinte al comitetului creditorilor (prin societatea de avocatura Glont, Arsenescu si Asociatii). Obiectul procesului - respins ca nefondat de instanta - a fost angajarea raspunderii impotriva tabelului preliminar. In alt dosar conex mai apar, printre altii, creditorii Metatools, Baumix, Doladela Company, Coilprofil etc., in total fiind cel putin 22 de parti implicate.
***
Inregistrata la ONRC in 1994, Metalrom SA are experienta pe piata de profil, insa din bilantul anului 2015 rezulta ca a realizat o cifra neta de afaceri de 0,9 milioane de lei, lucrand cu 26 de angajati in conditii de pierdere (0,4 milioane de lei). Datoriile s-au cifrat, insa, la 4,1 milioane de lei, creantele la 3,2 milioane de lei, iar activele imobilizate au avut o valoare de 0,4 milioane de lei. In casa si conturile bancare, compania mai avea 135.091 lei. Insa, in 2014 (anul declararii insolventei), Metalrom a raportat un rulaj de 1,5 milioane de lei (cu un profit net minim), in contextul in care a avut 29 de angajati si datorii de 4,3 milioane de lei. Insa, cel mai bun an din perioada recesiunii a fost 2012, cand Metalrom (cu 69 de salariati) a reusit sa atinga o cifra de afaceri de 8,9 milioane de lei, iar datoriile nu depaseau atunci 6,2 milioane de lei. Mai multe informatii, la www.just.ro, iar pentru a vizualiza planul de reorganizare contestat prin apel, click aici!
|