Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - ANALIZA: Plan concret in domeniul eficientei energetice
ANALIZA: Plan concret in domeniul eficientei energetice
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 28 Dec 2015 08:26

Spre deosebire de Romania, care intarzie actualizarea legislatiei nationale si armonizarea acesteia cu noile norme impuse de Uniunea Europeana in domeniul eficientei energetice, guvernul de la Roma a intreprins, recent, o serie de masuri in acest sens. Astfel, in iulie a.c., au intrat in vigoare trei decrete ce reglementeaza consumul energetic al imobilelor in Italia (ce se vor aplica efectiv incepand cu octombrie 2015 si care tin cont de faptul ca, de la 1 ianuarie 2021, noile cladiri si cele care sunt supuse unor lucrari semnificative de reabilitare termica, trebuie sa fie realizate in asa fel incat consumul energetic sa fie redus la minim (asa-numitele imobile NZEB). Pentru cladirile de interes public, termenul scadent a fost stabilit la data de 1 ianuarie 2019. „Una dintre legi presupune atestarea prestatiei energetice a imobilelor (APE 2015), reprezentand un model unitar, aplicabil pe tot teritoriul Italiei si care ofera un instrument util cetatenilor, administratiei centrale si locale, respectiv operatorilor implicati in acest domeniu pentru a stabili eficienta energetica a constructiilor. Cel de-al doilea normativ furnizeaza diverse scheme si modalitati pentru a combina partea tehnica a unui proiect cu exigentele minime ale performantei energetice ale unei cladiri, in functie de diversele tipologii ale acesteia (imobil nou, cladire supusa reabilitarii termice majore sau constructie ce trebuie reclasificata din punct de vedere energetic. In fine, cel de-al treilea decret prezinta un interes major pentru domeniul tamplariei, constituind un model de calcul al performantei energetice, disponibil inclusiv prin intermediul unui test online, care optimizeaza raportul cost/beneficii specific interventiilor necesare pentru a se ajunge la un imobil NZEB”, precizeaza specialistii Uniunii Nationale a Industriei de Constructii Metalice si Tamplariei din Italia (UNICMI).

Exportul de tamplarie spre Italia poate fi afectat de noile valori impuse de autoritati

Astfel, conform celui de-al treilea act normativ, au fost stabilite valori-limita pentru indicele Uw al tamplariei (la fatade transparente si opace), in functie de mai multe zone climatice (A si B, C, D, E, respectiv F). In 2015, aceste praguri trebuie sa fie de 3,2 W/mpK in zonele A si B, 2,4 W/mpK in zona C, 2,1 W/mpK in aria climatica D, 1,9 W/mpK in zona E si 1,7 W/mpK in aria F, iar la nivelul anului 2021 indicatorii respectivi vor fi, in ordine, pentru fiecare zona climatica enuntata anterior, de 3 W/mpK, 2 W/mpK, 1,8 W/mpK, 1,4 W/mpK si 1 W/mpK. Totodata, factorul solar gtot la elementele transparente (vitraje) in prezenta sistemelor parasolare mobile instalate la fatadele edificiilor si orientate spre sud, est, vest, sud-est si sud-vest va fi, atat in 2015, cat si in 2021, in toate zonele climatice, de 0,35. Dupa cum se observa, normativul impune folosirea unor ansambluri de tamplarie cu anumite performante demonstrate, inca de la finele acestui an, aspectul fiind important si pentru exportatorii din tara noastra, care efectueaza preponderent operatiuni comerciale pentru beneficiarii din Italia. Potrivit expertilor UNICMI, cel de-al treilea normativ va afecta inclusiv activitatea firmelor locale din bransa, impunand si costuri suplimentare pentru beneficiari, care – pentru a atinge performantele energetice solicitate imobilelor – vor trebui sa instaleze supape termostatice, in cazul interventiei la cladiri ce nu beneficiaza de un sistem de incalzire centralizata. Insa, chiar si in cazul in care proprietarul unei unitati locative amplasate intr-o cladire de tip condominiu, dotata cu incalzire centralizata (centrala termica) decide sa inlocuiasca patru ferestre ale apartamentului sau, este de asemenea obligat sa includa supape termoregulatoare, astfel incat, inainte de a apela la serviciile fabricantului de ferestre, va solutiona problema cu ajutorul altei companii, din domeniul hidraulicii, generand astfel cheltuieli mai mari ca in prezent. Informatii suplimentare, la www.unicmi.it, iar pentru a descarca testul specific celui de-al treilea decret, click aici!

 
ABONARE REVISTE
TSV
rehau
SISECAM
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left