Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - ANALIZA: Trend ascendent al vanzarilor de usi anti-incendiu
ANALIZA: Trend ascendent al vanzarilor de usi anti-incendiu
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 25 Iul 2017 08:49
Piata vest-europeana a usilor cu proprietati de rezistenta la incendiu a consemnat un trend ascendent puternic anul trecut, cresterea vanzarilor efectuate de firmele din bransa (pe pietele din Germania, Marea Britanie, Spania, Franta, Italia, Elvetia, Austria si tarile Benelux) fiind de +3,1%, din punct de vedere cantitativ. Ca valoare, sporirea a fost si mai puternica (+4,6%), dar, in pofida unor perspective bune pe termen scurt si mediu, implementarea cerintelor minime cuprinse intr-un standard armonizat este inca de natura sa creeze probleme, la nivelul Uniunii Europene (UE).
Acestea sunt doar cateva din concluziile unei noi cercetari, date recent publicitatii de Interconnection Consulting Group - Austria, in care se mai arata insa ca, in toate tarile europene de referinta, pana in anul 2020 se vor raporta cresteri solide si continue atat ca numar de unitati vandute, cat si ca valoare.
Cea mai solida rata de crestere se remarca in Austria
Potrivit studiului, in 2016, industria usilor cu proprietati de rezistenta la foc si etanseitate la fum a fost in masura sa raporteze, partial, rate ridicate de crestere a livrarilor in toate tarile analizate, dar cea mai solida majorare s-a remarcat in Austria. „Companiile ce activeaza pe piata din republica alpina si-au majorat vanzarile cu +7,5% anul trecut, iar in Spania, dupa o perioada prelungita de scadere continua, s-a evidentiat primul an al cresterii sustenabile a cererii de asemenea ansambluri (+6,6%). In cadrul acestor piete, perspectivele sunt optimiste, mai ales ca, pana in 2019, se vor consemna, cel mai probabil niveluri de ascensiune cu mai mult de zece puncte procentuale. Chiar si in Italia (+2,2%), Franta (+1,9%) si statele Benelux (+1,7%), desi majorarile au fost ponderate, situatia anului 2016 a fost clar pozitiva, aducand un moment de respiro dupa un interval de scadere, iar pe termen mediu ar trebui ca trendul ascendent sa se mentina. Aceeasi situatie este posibila si in Elvetia (+2,5%), Marea Britanie (+3,6%) si chiar in Germania (ce reprezinta cea mai mare piata de profil din Europa, cu 850.400 de unitati de usi antifoc comercializate in 2016), unde volumul vanzarilor s-ar putea majora cel putin la parametrii anului trecut (+2,5%)”, a declarat Sasa Spiridonov, autorul cercetarii.
Usile din lemn - principala grupa de produse
Usile antifoc (cu furnir) din lemn reprezinta principala grupa de produse in toate statele Europei de Vest, cu o pondere de 47% din total, dupa cum se explica in studiul citat. „Totusi, cota de piata a usilor din lemn rezistente la incendiu este in scadere, din cauza indreptarii vizibile a cererii spre ansamblurile speciale din aluminiu, gradul de utilizare a acestora majorandu-se neintrerupt in ultimii ani si ajungand, actualmente, la 11,4%. Pana in anul 2019, se preconizeaza ca usile antifoc din aluminiu vor fi preferate de 12,1% din utilizatori. In ceea ce priveste unitatile din otel, acestea sunt preponderente in Europa de Est, unde fabricantii acestora detin doua treimi din piata, dar in vestul continentului cota acestora este de 36,2%, sub cea a ansamblurilor similare din lemn. Totusi, din motive ce tin de traditie, de aplicatiile practice etc., usile din otel detin ponderea si in anumite state vest-europene, cum este cazul Germaniei, unde ansamblurile respective sunt si vor ramane foarte populare, cu peste 50,1% din vanzari”, a adaugat Sasa Spiridonov.
Standardul unitar, armonizat reprezinta o exigenta obligatorie
Desi anunta perspective excelente, cel putin pe termen scurt si mediu, pentru industria de profil, autorul cercetarii avertizeaza ca, in lipsa unui standard armonizat de produs pentru aceasta categorie de ansambluri, diferitele reglementari nationale, cu exigente minime de performanta complet diferite, impiedica libera circulatie a marfurilor din categoria usilor cu proprietati de rezistenta la foc si etanseitate la fum pe piata interna a UE. „De exemplu, usile antifoc fabricate in Spania nu respecta criteriile impuse in Germania, iar cele germane, ale caror proprietati caracteristice le depasesc pe cele din standardul spaniol, nu pot fi comercializate in Spania, deoarece ar fi disponibile la un pret mult prea ridicat pentru a deveni competitive. Din aceste motive, situatia concurentiala este reflectata prin diverse inegalitati si disparitati, remarcate de la un stat la altul. Prin intermediul standardului armonizat UE, se incearca asigurarea conformitatii acestei categorii de usi speciale cu exigentele specifice produselor de baza pentru constructii, cuprinse in cea mai recenta forma a directivei europene a materialelor de constructii, insa, cu toate acestea, punerea in aplicare a marcajului CE in cazul usilor antifoc nu a avut succesul scontat, cel putin pana in prezent. Practic, in toate tarile analizate, fara exceptie, dreptul producatorilor de usi anti-incendiu de a aplica simbolul CE pentru produsele lor se obtine pe baza unor standarde ale caror cerinte sunt diferite de la un stat la altul. Un alt motiv care determina scepticismul fabricantilor de usi ce au proprietati de rezistenta la foc, in ceea ce priveste utilitatea aplicarii unui standard unitar, il reprezinta costul foarte ridicat al procedurilor de certificare CE si mentinere a sistemului respectiv (prin inspectia initiala a unitatii de productie si testarea initiala de tip - ITT, controlul periodic al productiei in fabrica - FPC, verificarea esantioanelor etc.). Astfel, consecinta logica a implementarii unui standard armonizat cu exigente care sunt prea costisitoare pentru a fi indeplinite este tocmai transformarea pietei intr-un oligopol, cu un numar maxim de 5-10 companii producatoare care isi vor imparti piata europeana de profil”, a concluzionat autorul cercetarii.
***
In nota obisnuita, studiul Interconnection este insotit de o serie de diagrame, dintre care cea mai relevanta indica faptul ca, in intervalul 2015-2019, pornind de la un nivel valoric de peste 2,41 miliarde euro si unul cantitativ de 3,47 milioane de unitati, piata vest-europeana a usilor antifoc se va incadra in indici de crestere compozita CAGR de +3,1% din punct de vedere cantitativ si +5,1% ca valoare. In schimb, in ceea ce priveste formarea cererii, „motorul” vanarilor va fi constituit tot de comenzile formulate de proprietarii imobilelor nerezidentiale (cu o cota medie a perioadei de 83,1% din total), in timp ce, pentru aplicatiile rezidentiale, se prevede un nivel mediu de cel mult 16,9% din vanzari. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru a vizualiza diagrama ce prezinta evolutia cantitativa/valorica a pietei si structura cererii specifice, click aici si aici!
 
rehau
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left