GEROM: Diminuare a ponderii livrarilor de geam termoizolant |
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 21 Mai 2015 14:44 |
Potrivit celui mai recent raport financiar transmis oficialilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in anul 2014 societatea Gerom SA a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cu 28,94% fata de perioada anterioara de raportare, pe fondul unei pierderi nete relativ substantiale (de 1,76 milioane de lei), aceasta fiind consecutiva unei diminuari de 30,6% a rulajului in 2013, comparativ cu anul anterior, moment in care s-au consemnat, de asemenea, pierderi nete importante.
"In pofida acestor probleme, compania a reusit sa continue programul de investitii de mediu inceput in anii anteriori, care consta in indepartarea haldei de nisip existente pe terenul societatii, masurile din planul de conformare fiind indeplinite integral. In plus, s-a dezvoltat productia de vitraje pentru piata electrocasnicelor, efectuandu-se si omologari pentru sortimente si servicii noi, cum ar fi seturile de parbrize si geamuri securizate destinate industriei auto, respectiv implementarea completa a marcajului CE. Investitiile totale, cifrate la 1,09 milioane de lei, s-au concretizat prin punerea in functiune a unor echipamente si utilaje necesare prelucrarii geamului, iar in 2015 sunt alocate fonduri cu aceeasi destinatie, in cuantum de 0,31 milioane de lei. Din cauza conditiilor economice relativ nefavorabile, coroborate cu neincasarea la scadenta a creantelor, scaderea productivitatii, imposibilitatea de accesare a unor credite noi (desi s-a reusit refinantarea celor existente), cifra neta de afaceri din anul 2014 a fost de 14,27 milioane de lei (3,18 milioane de euro), fata de 20,06 milioane de lei (4,54 milioane de euro) in 2013. Practic, pierderile din creante au fost relativ importante, de vreme ce 30% din clientii carora societatea le-a vandut vitraje au intrat in insolventa. Totodata, nu am dispus de lichiditati pentru efectuarea reparatiilor capitale stabilite in planul de mentenanta, iar fluctuatiile de personal au generat dificultati suplimentare. In acest context, productivitatea s-a diminuat, ca urmare a utilizarii fortei de munca necalificate si chiar a lipsei personalului. Astfel, numai in 2014 circa 131 de persoane au parasit compania, dar au fost angajati 87 de specialisti, iar la finele lunii decembrie compania avea in total 128 de angajati, fata de 172 in 2013", se arata in documentul semnat de Eugen Cojocaru, presedintele consiliului de administratie al Gerom SA.
Intensificarea concurentei pericliteaza afacerile companiei
Analizand situatia veniturilor societatii din Buzau in functie de fiecare segment de piata in parte, se observa ca, din totalul celor 14,27 milioane de lei incasate in 2014, cea mai importanta cota apartine livrarii de vitraje pentru aplicatii electrocasnice (47,15% din total, in raport cu 30,16% in 2013), produsele pentru sectorul de constructii (geam termoizolant) avand un aport diminuat la 16,53%, fata de 35,11% in 2013. La randul sau, in ceea ce priveste furnizarea de geamuri destinate pietei auto s-a remarcat o crestere (de la 18,42% in 2013 la 26,18% anul trecut), un nivel relevant fiind consemnat si la sortimentele utilizate in industria de mobilier (5,07%, comparativ cu 4,54%). In acelasi timp, diversele produse reziduale au avut un aport de 8,36%, fata de 6,28%, diferenta fiind constituita de contravaloarea altor sortimente si operatiuni specifice, precum serviciile prestate catre terti (4,91%, in raport cu 2,24%), insa vanzarea marfurilor a generat pierderi, reflectate printr-o contributie negativa (-0,17%, fata de +0,47%).
In fine, ca structura, cea mai mare parte a rulajului (10,16 milioane de lei) s-a realizat pe plan intern, in timp ce exportul s-a cifrat la 4,01 milioane de lei, scaderea ambilor indicatori (mai ales ca in 2013 pe plan intern s-au realizat 13,99 milioane de lei, iar la export 6,06 milioane de lei) fiind explicata de conducerea Gerom prin intensificarea concurentei exercitate de Trakya Cam (Sisecam) – care a deschis in Buzau o unitate de prelucrare a geamului pentru piata auto, Hirschler, Dora Glass, Saint-Gobain, Pietta Glass, Glasmed, Spectrum Industries, Delta Glass, Cristal Brad si Aplast pe toate pietele vizate de societate, fie in tara, fie in strainatate. In opinia managerilor Gerom, aceste companii exercita o competitie puternica, mai ales ca dispun de tehnologii adecvate si pot indeplini cerintele clientilor atat in ceea ce priveste calitatea produselor, cat si preturile de vanzare. Informatii suplimentare, la www.gerom-buzau.ro
|