Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 02 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - GEROM: Scadere de 54% a cifrei nete de afaceri
GEROM: Scadere de 54% a cifrei nete de afaceri
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 06 Sep 2016 06:20
Prin intermediul unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti, Eugen Cojocaru, presedintele consiliului de administratie a societatii Gerom SA - Buzau, unul dintre cei mai importanti producatori autohtoni de vitraje, ce s-a implicat si in efectuarea operatiunilor de prelucrare a sticlei (dar care parcurge actualmente procedura concordatului preventiv), a informat cu privire la situatia financiara actualizata, insa dificila, a firmei. Astfel, potrivit datelor oficiale, in primul semestru al anului in curs, societatea Gerom SA a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cu 54% fata de perioada anterioara si similara de raportare, pe fondul unei pierderi nete relativ substantiale (de 5,07 milioane de lei), aceasta survenind unor diminuari consecutive ale rulajului anual. Astfel, cifra neta de afaceri din ianuarie-iunie 2016 a fost de 3,67 milioane de lei (0,82 milioane de euro), fata de 6,79 milioane de lei (1,52 milioane de euro) in acelasi semestru din 2015. Ca structura, cea mai mare parte a rulajului (1,13 milioane de lei) s-a realizat pe segmentul altor produse, alte 1,1 milioane lei provenind ca urmare a livrarii de vitraje la export pentru industria electrocasnica, iar valoarea celor promovate tot pentru electrocasnice, dar pe plan intern, nu a depasit 0,87 milioane de lei. Interesant este insa faptul ca, in pofida problemelor consemnate, valoarea geamului pentru sectorul de constructii s-a majorat usor fata de acelasi semestru din 2015, ajungand la 0,57 milioane de lei, in conditiile unei usoare cresteri cantitative. Totodata, in perioada de raportare, societatea a efectuat unele investitii, pentru achizitia de echipamente, alocand in acest sens suma de 160.000 de euro.
Analizand activitatea societatii, managerii sai sustin ca, „incepand cu anul 2014, Gerom SA a inregistrat dificultati financiare, ca urmare a lipsei finantarii pentru capital circulant. In aceasta perioada s-au acumulat datorii la bugetul de stat si la bugetul local in suma de 4.633.308 lei, ca urmare a pierderii esalonarii acordate de Ministerul Finantelor Publice. Datorita acestor dificultati, in anul 2016 societatea a intrat in procedura concordatului, prevazuta de Legea nr. 85/2014. In aceasta perioada, societatea se afla in perioada de aprobare a ofertei de concordat de catre creditorii sai”.
Managerii indica si o diminuare a productivitatii, din cauza lipsei personalului calificat
In anul 2014, invocat ca fiind o perioada cu probleme, societatea Gerom SA a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cu -28,94% fata de perioada anterioara de raportare, pe fondul unei pierderi nete relativ substantiale (de 1,76 milioane de lei), aceasta fiind consecutiva unei diminuari de -30,6% a rulajului in 2013, comparativ cu anul anterior, moment in care s-au consemnat, de asemenea, pierderi nete importante. Astfel, cifra neta de afaceri din anul 2014 a fost de 14,27 milioane de lei (3,18 milioane de euro), fata de 20,06 milioane de lei (4,54 milioane de euro) in 2013. In acelasi timp, anul trecut, cifra de afaceri a Gerom s-a diminuat cu -11,42% fata de 2014, pe de-o parte din cauza faptului ca societatea nu a dispus de lichiditati pentru reparatiile capitale stabilite in planul de mentenanta, iar pe de alta parte intrucat productivitatea a scazut, ca urmare a utilizarii fortei de munca necalificate sau chiar a lipsei personalului. Raportand astfel un rulaj de 12,64 milioane de lei in 2015 (sau 2,84 milioane de euro), conducerea Gerom mai explica faptul ca, la export, s-au realizat 3,11 milioane de lei, iar cea mai mare parte a cifrei de afaceri (peste 9,52 milioane de lei) s-a consemnat pe plan intern. Totodata, pierderea neta a exercitiului financiar din 2015 a fost de -5,78 milioane de lei (sau -1,3 milioane de euro). De asemenea, in precedentele 12 luni Gerom a lucrat cu 103 salariati, din care 60 sunt calificati ca operatori geam, electricieni, mecanici, ingineri, economisti, contabili sau tehnicieni, iar 43 sunt necalificati.
***
Structura actionariatului - ce reflecta persoanele fizice si juridice convocate sa ia decizii in numele companiei aflate in dificultate financiara, ce parcurge momentan etape din procedura concordatului preventiv - indica societatea Hystria Expert ca detinatoare a 80,25% din titlurile Gerom SA, urmand Valeriu Guma (cu 14,98%), SIF Muntenia (4%) si alte entitati sau persoane fizice (0,75%). Informatii suplimentare, la www.gerom-buzau.ro
 
TSV
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left