Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 06 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - Glass for Europe: Evaluarea corecta a performantei energetice a ferestrelor
Glass for Europe: Evaluarea corecta a performantei energetice a ferestrelor
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 02 Nov 2021 06:09
Punerea in aplicare a formei revizuite a EPBD – directiva europeana care reglementeaza eficienta energetica a cladirilor – ofera statelor membre ale UE o oportunitate unica de a optimiza performanta  stocurilor nationale de cladiri si, astfel, de a contribui la atingerea tintelor de decarbonizare pe termen lung. Printr-o metodologie corecta si mai adecvata de evaluare a caracteristicilor de performanta ale ferestrelor, se pot realiza economii majore in intregul spatiu comunitar.
Principalele functii ale ferestrelor si fatadelor sunt de a asigura accesul luminii naturale in cladiri si de a asigura o conexiune vizuala cu exteriorul. Ca elemente ale sistemelor de anvelopare a constructiilor, ansamblurile de tamplarie termoizolanta contribuie la izolarea acestora si la obtinerea unor economii importante de energie. In plus, transparenta geamurilor ofera o caracteristica unica ferestrelor, si anume gestionarea energiei solare care incalzeste interiorul si minimizeaza astfel cererea de electricitate.
La momentul actual, evaluarea performantei energetice a ferestrelor in metodele nationale de calcul din punct de vedere al costurilor se bazeaza aproape exclusiv pe proprietatile de izolare, adica pe transmisia termica (coeficientul de transfer termic). Acest parametru nu poate oferi o imagine exacta a performantei ferestrelor, deoarece nu tine cont de impactul energetic substantial al castigurilor de caldura solara. In consecinta, majoritatea calculelor optime din punct de vedere al costurilor care stau la baza cerintelor minime de performanta in statele membre au ca rezultat structurarea ofertei in jurul unor solutii de ferestre suboptime si a unui stoc de cladiri mai putin performant.
Pentru a asigura o evaluare adecvata a performantei energetice a ferestrelor, castigurile de caldura (valoarea g) trebuie luate in considerare si echilibrate cu pierderile de caldura (valoarea U), asa cum se procedeaza deja cazul constructiilor noi. Acesta este singurul mod de a minimiza cererea de incalzire si de a limita nevoile de conditionare a aerului in sezonul estival. Bilantul energetic al unei ferestre este cea mai precisa metoda de a evalua performanta sa energetica. Acesta reprezinta o ecuatie care ia in considerare castigurile si pierderile de caldura si este ponderata in functie de conditiile climatice. Doar o evaluare bazata pe bilantul energetic permite identificarea celor mai adecvate modele de ferestre.
De aceea, Glass for Europe solicita Comisiei Europene sa includa in EPBD o recomandare adresata statelor membre de a utiliza bilantul energetic. Statele membre ar trebui sa ia in considerare metodologiei  respective  pentru a determina solutii optime din punct de vedere al costurilor pentru ferestre si zone vitrate. Pentru informatii suplimentare, click aici
 
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left