OAR: Programul de reabilitare termica si efectele asupra ferestrelor din Bucuresti |
Producatori de tamplarie Publicat de Camelia Pantel 24 Oct 2018 06:10 |
Filiala din Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) a editat recent publicatia „Raportul pentru Bucuresti 2018” (aflat la editia a doua, dupa cea pilot, din 2016), in cadrul careia specialistii organizatiei fac inclusiv precizari legate de programul de reabilitare termica si interventiile care se fac asupra ferestrelor cladirilor din Capitala. In primul rand, acestia au clasificat imobilele vizate, subliniind ca „fondul construit locativ se prezinta diferentiat, in raport cu vechimea si caracteristicile sale tehnice si arhitecturale. Pe baza acestor criterii, putem vorbi de doua mari categorii, respectiv cea a fondului construit istoric (pana in anul 1940 si care cuprinde case, vile si blocuri interbelice) si cea a imobilelor de locuinte colective din perioada comunista si postcomunista. Fiecare categorie implica solutii diferite de interventie, in functie de criteriile valorice si sistemele constructive ale imobilelor”.
In al doilea rand, specialistii OAR sunt de parere ca „placarea fatadelor cu polistiren - material in privinta caruia tarile europene s-au declarat impotriva utilizarii in aceasta situatie ca solutie sustenabila - si schimbarea tamplariei exterioare cu tamplarie ieftina din PVC nu constituie singura posibilitate de interventie, dar este preferata de primarii ca fiind cea mai putin costisitoare, atat din punctul de vedere al materialelor, cat si al executiei. Sunt ignorate solutiile alternative in favoarea unei solutii unice, incomplete si daunatoare climatului interior al locuintei si al orasului. Reabilitarea termica este un program necesar, cerut prin prevederile Uniunii Europene, insa modul netransparent prin care se deruleaza programul si slaba calitate a executiei au cauzat degradarea imaginii urbane si, paradoxal, a calitatii vietii”. Si pentru ca autoritatile locale intentioneaza sa extinda acest program si la categoria caselor de locuit, reprezentantii OAR considera ca, daca lucrurile se vor derula in aceleasi conditii ca si pana acum, fondul construit din Bucuresti, se afla intr-un real pericol de „degradare prin reabilitare”.
Probleme si solutii identificate la nivelul interventiilor realizate asupra ferestrelor
Din perspectiva interventiilor care se fac asupra tamplariei cladirilor, specialistii OAR sunt de parere ca, printre problemele pe care le genereaza actiunile din actualul program de reabilitare termica se numara, pe de-o parte, „disconfortul higro-termic la interior” si „lipsa expertizelor tehnice care sa verifice incarcarea in plus, prin inchiderea obligatorie a balcoanelor in functie de greutatea tamplariilor”. Pe de alta parte, acestia fac anumite recomandari menite sa imbunatateasca procesul de reabilitare, printre care se numara si „elaborarea unor metodologii de interventie adaptate zonei climatice si caracteristicilor cladirilor” si „realizarea de studii de specialitate privind materialele si metodele de crestere a eficientei energetice (pornind de la solutii tehnice particularizate pe tipuri de sisteme constructive, valoarea patrimoniala a cladirii, regulamente de urbanism etc.)”. De asemenea, se poate recurge la „solutii alternative la «polistirenizare», in contexte arhitecturale si urbane istorice, practicate cu succes in alte tari, precum termoizolarea la interior (care conserva materialitatea si detaliile fatadelor), adaugarea unui rand de ferestre la interior, cu pastrarea ferestrelor existente importante pentru imaginea exterioara si asigurarea unei bune ventilatii interior-exterior, care sa elimine umezeala si sa permita accesul aerului curat, mult mai usor de incalzit”. Informatii suplimentare, la www.oar-bucuresti.ro
|