PPTT are un aport major la actualizarea legislatiei din domeniul vitrajelor in 2022 |
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 29 Sep 2022 06:26 |
Dupa cum subliniam in cadrul editorialului publicat in editia precedenta, adoptarea versiunii 2022 a reglementarii "Instructiuni tehnice pentru configurarea, folosirea si montarea vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii, Indicativ C 47" reprezinta o victorie clara atat pentru Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), cat si pentru bransa de ferestre din Romania. Gratie eforturilor facute vreme de peste cinci ani de cativa entuziasti din domeniu, precum si presiunilor exercitate de organizatia patronala pe langa autoritatile competente, in prezent domeniul vitrajelor arhitecturale este unul dintre putinele sectoare industriale de pe plan national care se poate lauda cu o legislatie actualizata si in concordanta cu prevederile normative ale celor mai avansate state din lume. Desigur, demersurile specialistilor nu trebuie sa se opreasca aici, in perioada urmatoare fiind vitala urmarirea aplicarii cu strictete a prevederilor C47.
Raspunderea pentru dimensionare si configurare apartine proiectantului sau executantului de tamplarie
Inca din primul paragraf, documentul subliniaza ca prevederile instructiunilor tehnice sunt obligatorii pentru toti factorii cu atributii in conceptia, realizarea si exploatarea constructiilor, in proiectarea si realizarea constructiilor civile noi, a lucrarilor de modificare sau la schimbarea destinatiei ori la orice alte interventii efectuate la constructiile civile existente, indiferent de forma de proprietate, atunci cand se intervine asupra ferestrelor, vitrajelor sau altor elemente din sticla sau se adauga elemente ce au in componenta sticla. Totodata, in cazul constructiilor agricole sau industriale, prezentul document are caracter de obligativitate la configurarea vitrajelor si a altor produse din sticla, insa are numai un statut de recomandare la folosirea si montarea vitrajelor. In ceea ce priveste obligativitatea dimensionarii si configurarii corecte a vitrajelor sau elementelor din sticla, acesta va reveni odata cu intrarea in vigoare a instructiunilor partii care transmite comanda de executie catre producatorul de geam termoizolant. Acest aspect este deosebit de important pentru industria de profil, care este degrevata astfel de posibile litigii ce ar putea aparea in cazul unei dimensionari improprii sau a nerespectarii cerintelor minime de securitate impuse pentru anumite categorii de cladiri. Practic, noutatea consta in faptul ca raspunderea revine proiectantului sau executantului de tamplarie, ceea ce ii va responsabiliza suplimentar pe acestia si va asigura o aliniere mai precisa la legislatie. De asemenea, C47 - 2022 mai stipuleaza ca in cazul produselor pentru care exista standarde europene armonizate, se vor respecta versiunile acestora, publicate de catre Comisia Europeana in OJEU (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene). Totodata, se vor aplica prevederile normelor de incercare prevazute de catre standardele europene armonizate pentru produsele la care fac referire. Atunci cand pentru anumite categorii de constructii exista si alte reglementari specifice, acestea se aplica cu conditia respectarii conditiilor minime prevazute in C47. In plus, instructiunile nu sunt valabile in cazul imobilelor cu statut de monumente istorice sau de arhitectura, clasificate ca facand parte din Patrimoniul National, potrivit legislatiei in vigoare.
Indeplinirea cerintelor fundamentale de siguranta si accesibilitate in exploatare
Pentru a descrie cat mai exact si mai unitar caracteristicile produselor pentru constructii, la nivelul UE se apeleaza la cerintele fundamentale. Astfel, toate produsele pentru constructii trebuie sa poarte marcaj CE si sa fie insotite de o declaratie de performanta in care sunt descrise cerintele fundamentale. In functie de specificul lucrarii, proiectantul poate avea anumite cerinte specifice, insa aspectul, culoarea si alti parametri nu se incadreaza in aceasta categorie, desi sunt parametri importanti. Cerintele fundamentale descrise in declaratia de performanta a vitrajului sunt grupate in categoriile de rezistenta mecanica si stabilitate, securitate la incendiu, igiena, sanatate si mediu inconjurator, siguranta si accesibilitate in exploatare, rezistenta la vant, zapada si la incarcari permanente si impuse, protectie impotriva zgomotului, economie de energie si izolare termica, respectiv utilizare sustenabila a resurselor naturale. Normativul C47 face referire la cerinta fundamentala de siguranta si accesibilitate in exploatare, celelalte fiind detaliate in reglementarile specifice. Pentru configurarea vitrajelor, trebuie sa se cunoasca destinatia de utilizare, dimensiunea si tipul de instalare, tipul de aplicatie, fortele externe care sunt de asteptat sa actioneze pe geamuri. De asemenea, se impune definirea eventualelor daune asociate cu aplicatia specifica, precum si alegerea tipului de sticla in conformitate cu cerintele specifice, care stabilesc tipul de produs ce trebuie sa fie utilizat in functie de aplicatie, solicitarile si riscurile luate in considerare. De exemplu, in cazul cladirilor cu fatade vitrate, in proximitatea carora se desfasoara trafic pietonal, riscurile asociate sunt legate de incarcarile din vant, impactul cu corpuri straine sau incarcarile din cutremur, astfel incat se impune folosirea unei sticle de siguranta securizate si laminate. In ceea ce priveste spatiile educationale (scoli, gradinite), avand in vedere sansele ridicate de accident generat prin impactul cu o persoana sau cu un obiect solid, se aplica utilizarea vitrajelor de siguranta in conformitate cu prevederile SR EN 12600. Sticla laminata mai este obligatorie in cazul luminatoarelor, copertinelor, balustradelor exterioare si interioare, pardoselilor si scarilor, usilor sau elementelor de compartimentare din sticla (cazuri in care este impusa si securizarea foilor de sticla). Acestea sunt doar cateva dintre exemplele cele mai reprezentative ce reflecta importanta dimensionarii si configurarii corecte a elementelor arhitecturale transparente, precum si cea a alegerii celor mai potrivite solutii pentru a obtine avantaje de pe urma acestor produse.
Respectarea standardelor de izolare termica si acustica, siguranta si securitate
In ceea ce priveste montajul, responsabilul care transmite comanda de executie a vitrajelor trebuie sa se asigure ca geamurile termoizolante sunt dimensionate corect din punct de vedere al cotelor, al greutatii, al rezistentei la solicitarile la care sunt supuse si sunt in conformitate cu performantele cerute. De asemenea, ele trebuie sa respecte standardele si reglementarile nationale privind izolarea termica, siguranta, securitatea, acustica, protectia impotriva incendiilor etc., iar prin montaj sa fie asigurat accesul pentru intretinerea, repararea si, daca este necesar, inlocuirea vitrajului la un cost redus. Montatorul trebuie sa se asigure ca produsele utilizate pentru pozitionarea si fixarea vitrajului sunt compatibile cu sticla, precum si intre ele, iar instalarea este in conformitate cu reglementarile, standardele si codurile de bune practici in vigoare si, de asemenea, cu instructiunile specifice emise de producatorul de sticla. Se recomanda evitarea elementelor care ar putea deteriora geamurile prin stres mecanic sau termic, zgarieturi sau coroziune cauzate de utilizarea unor produse nepotrivite in timpul asamblarii sau intretinerii. Pentru un montaj de buna calitate se va tine cont de urmatoarele aspecte: dimensionarea corecta a vitrajelor, calitatea ramei (durabilitate, rigiditate, drenaj), absenta contactului direct intre sticla si rama, fixarea facandu-se prin cale intermediare adecvate. Vitrajele nu trebuie sa fie deteriorate sau modificate dupa ce au fost fixate, nu este permisa utilizarea produselor corozive in timpul instalarii si este interzisa existenta apei stagnante in platforma ramei. Presiunea maxima pe perimetrul vitrajelor nu trebuie sa depaseasca 10 N/cm, iar elementele de fixare-sigilare (cheder, baghete de fixare) trebuie fie rezistente la apa sau umezeala. Normativul mai stipuleaza ca toate materialele utilizate pentru a fixa sticla este necesar sa fie compatibile atat intre ele, cat si cu sticla si cu rama. In procesul de adoptare a masurilor pentru stabilirea dimensiunilor vitrajului se va tine cont de rosturile sau spatiile de calare necesare pentru montajul vitrajului in rama, de faltul ramei (deschiderea constructiva), de caneluri sau decupaje de fixare si de tolerante. Grosimea si structura vitrajului ce urmeaza a fi utilizat depinde de solicitarile la care va fi supus si de cerintele de rigiditate si de drenaj.
Tintele de sustenabilitate, mai aproape de a fi atinse gratie noii reglementari Ministerul de resort (MDLPA) a avut rolul de autoritate de reglementare si legiferare pentru instructiunile tehnice cu indicativul C47, acesta incheindu-se odata cu publicarea normativului in Monitorul Oficial. In ceea ce priveste controlul implementarii, obligatia va reveni Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), care va avea in viitor sarcina de a verifica in detaliu conformitatea dintre configuratiile de vitraje specificate de compania de tamplarie sau de firma de proiectare si cerintele obiective de pe teren, in conditiile de risc presupuse de fiecare aplicatie in parte. "Suntem la un final de drum, pe parcursul caruia PPTT si-a facut datoria si a sustinut cu toate fortele procesul de reglementare a domeniului geamului termoizolant. O lunga perioada, pe piata de profil, in conditiile absentei unor reglementari clare, foarte multe produse au fost neconforme, desi producatorii de vitraje au atras permanent atentia asupra pericolului reprezentat de dimensionarea sau configurarea eronata a pachetelor de geam. Putina lume a luat in calcul, de pilda, riscurile uriase pe care o fatada cortina realizata cu sticla nesecurizata le genereaza in cazul unui seism. De asemenea, nimeni nu s-a gandit prea mult la pericolele presupuse de instalarea unor pachete simple de sticla in cadrul unitatilor de invatamant, unde sansele de accidentare date de caderea unui vitraj lovit de un corp sunt foarte mari. In viitor, producatorii nu vor mai putea obtine preturi mai bune pe seama prevederii unor solutii vitrate neconforme, avand in vedere faptul ca responsabilitatea le va reveni in mod direct in cazul unui risc. Este, de fapt, o intrare in normalitate, pentru care noi pledam de multa vreme, fiind, de asemenea o oportunitate pentru piata de a se dezvolta in directia corecta. Noi speram ca normativul sa fie aplicat in litera sa inca de la momentul intrarii in vigoare, fiind pregatiti sa semnalam orice derapaj vom constata. Mizam pe profesionalismul specialistilor de la minister si de la ISC, contand pe vigilenta si capacitatea acestora de a contracara orice tentativa de a pune in pericol securitatea utilizatorilor. Dupa cum precizam anterior, este o evolutie normala, ce indica maturitatea bransei noastre si ofera perspective optime de evolutie pe calea de sustenabilitate trasata de autoritatile europene, ce presupune, in afara obiectivelor energetice, inclusiv tinte clare de confort si siguranta a beneficiarilor", a subliniat Lőrincz Barnabás, director executiv al PPTT.
Calitatea si performanta tehnica, recompensate la Gala Premiilor PPTT 2022
Organizatia patronala continua demersurile sale de consolidare a bransei, folosind inclusiv mijloace traditionale de comunicare. Dupa o perioada de peste doi ani in care activitatile respective au fost limitate la forma lor online, incepand cu 2022 au revenit in actualitate sistemele de informare prin participarea directa a specialistilor implicati. Din acest punct de vedere, a fost reluata seria de conferinte desfasurata sub titulatura "Ziua producatorilor si montatorilor de tamplarie, vitraje izolante si fatade", a carei prima editie a avut loc in Bucuresti, in luna mai a.c. Bucurandu-se de un real succes in randul profesionistilor din domeniu, evenimentul din Capitala va fi reluat pe parcursul acestei toamne, cand vor fi organizate doua conferinte similare la Cluj-Napoca si, din nou, in Bucuresti. Prima dintre cele doua editii va avea loc la data de 13 octombrie a.c., la Grand Hotel Napoca, iar cea de-a doua la 17 noiembrie, la Novotel Bucharest City Centre. Ambele manifestari vor prilejui din nou transmiterea unor informatii cu valoare adaugata referitoare la cele mai recente inovatii promovate pe piata de profil de furnizori consacrati. De asemenea, spatiul conferintelor va fi utilizat pentru organizarea unor dezbateri referitoare la situatia actuala a pietei, provocari si oportunitati pentru firmele din sector etc. Trebuie reamintit faptul ca evenimentul de la Bucuresti va fi completat de Gala Premiilor PPTT, ce va gazdui ceremonia de acordare a distinctiilor pentru cele mai performante companii ce activeaza pe segmentul tamplariei termoizolante din Romania. "Ne propunem sa incheiem intr-o nota optimista un an din nou presarat de provocari. La problemele mai vechi generate de pandemie s-au adaugat si cele initiate de conflictul din Ucraina, care a complicat si mai mult lucrurile din punct de vedere al aprovizionarii si s-a constituit in elementul care a dus la scumpiri in lant atat ale materiilor prime, cat si ale energiei si gazelor naturale. Cu toate acestea, suntem increzatori in viitorul bransei si ne bazam in principal pe accentul puternic pus in continuare pe eficienta energetica si lupta pentru limitarea efectelor negative ale schimbarile climatice. Toate acestea se constituie in veritabili catalizatori pentru industria noastra - singura care are capacitatea de a oferi cele mai bune solutii pentru limitarea pierderilor de caldura prin interfata dintre interior si exterior, precum si pentru cresterea gradului de confort al utilizatorilor, concomitent cu reducerea amprentei de carbon. Exista multe firme in tara noastra care, prin dotarile tehnologice detinute si prin calitatea materialelor utilizate, sunt in stare sa concureze de pe pozitii de egalitate companii consacrate din Occident, oferind produse de cea mai inalta calitate si performanta. Acestea sunt societatile pe care ne propunem sa le premiem, recunoscandu-le astfel meritele si incurajandu-le sa continue pe acelasi drum. Ceea ce putem noi promite este ca astfel de companii vor beneficia intotdeauna de sprijinul nostru, PPTT asumandu-si, printre altele, inclusiv rolul de promotor al intereselor firmelor din Romania pe toate meridianele globului. Noi avem incredere ca in perioada care urmeaza si care se intinde pana in 2050, cand este termenul-limita al planului european Green Deal, companiile din tara noastra se vor transforma in competitori de prim rang ai pietei comunitare de ferestre, usi si fatade cortina, contribuind activ la atingerea obiectivelor propuse de Comisia Europeana prin productia si instalarea unor ansambluri de ferestre la cel mai inalt nivel atat din punct de vedere estetic, cat si al performantelor tehnice", a incheiat Lőrincz Barnabás.
|