Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - MEMORANDUMUL cu Guvernul, sansa de revigorare si pentru piata de tamplarie
MEMORANDUMUL cu Guvernul, sansa de revigorare si pentru piata de tamplarie
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 07 Dec 2018 16:09
Memorandumul semnat recent de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC)-  din care face parte si Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) - cu Executivul de la Bucuresti are toate sansele sa schimbe complet contextul in care isi desfasoara operatiunile companiile din domeniu, inclusiv cele din bransa de ferestre.
Principalele doua prevederi, care vor dinamiza acest sector realmente prioritar pentru o economie emergenta, se refera la garantarea unui venit net minim de 3.000 de lei (sau echivalentul a 500 de euro) pentru angajati, precum si la certificarea profesionala a companiilor. Efectele - daca propunerile respective se vor materializa printr-un act normativ sau o modificare a codului fiscal - vor fi benefice, in contextul crizei actuale manifestate pe piata muncii, in special pe segmentul personalului inalt calificat - si nu numai.
De asemenea, pe langa masurile respective, Guvernul isi asuma sarcina de a implementa actiuni suplimentare pentru combaterea muncii nefiscalizate, o propunere a patronatelor fiind acea ca firmele dovedite ca folosesc lucratori fara forme legale de angajare sa fie descalificate pentru o perioada de minimum un an. In plus, angajatilor li se vor aplica sanctiuni individuale, pentru a descuraja participarea lor la acest tip de frauda. Importanta este, de asemenea, interzicerea folosirii asa-numitilor „zilieri” in activitatile de constructii si de producere a materialelor. In ceea ce priveste personalul angajat din state care nu sunt membre ale UE, vor fi stabilite cote superioare, iar diferentierile cu privire la impozitare vor fi eliminate.
 
Respectarea termenelor de livrare si finantarea contractelor - mereu in actualitate
Problema reala a prelungirii nepermise a termenelor de livrare va fi solutionata prin declasificarea companiilor in cauza, pe baza unei metodologii ce va fi stabilita de administratia centrala, in colaborare cu asociatiile profesionale. Pentru eliminarea riscurilor generate de volatilitatea diverselor costuri, inclusiv cele cu forta de munca, contractele vor putea fi actualizate dupa semnarea acestora, ajustarea urmand sa se faca pe baza unei formule obiective (dezvoltate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza - CNSP, respectiv Agentia Nationala pentru Achizitii Publice - ANAP) si sa se aplice tuturor contractelor, indiferent daca acestea sunt in executie, in curs de semnare etc., oricare ar fi sursa de finantare. Pentru limitarea riscului valutar si a eventualelor influente exercitate de nivelul inflatiei monedei nationale, Guvernul va analiza inclusiv posibilitatea exprimarii valorii contractelor in euro.
Interesanta este, de asemenea, propunerea de infiintare pana la jumatatea anului urmator, a unui fond de garantare pentru constructii, la care participarea statului sa fie de 80%. In ceea ce priveste relatiile comerciale cu pietele externe, pana in martie 2019 va fi pus la punct un sistem de subventionare a producatorilor locali de pe segmentele CAEN unde valoarea importurilor este semnificativa, respectiv de incurajare a exportatorilor de materiale de constructii - in special tamplarie termoizolanta si vitraje arhitecturale - domenii cu performante deosebite in ultimii ani.
Explicit la domeniul ferestrelor se refera si un articol ce prevede adoptarea normativelor C47 (instructiuni tehnice pentru folosirea si montajul vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii), respectiv P118/1 (securitatea la incendiu a constructiilor).

Codurile CAEN pentru care se aplica prevederile documentului
Prevederile legislatiei ce va rezulta in urma aplicarii acestui memorandum se vor aplica codurilor CAEN 41, 42 si 43 - integral, precum si altor domenii, dintre care se remarca: 2312 - prelucrarea si fasonarea sticlei plane; 2223 - fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii; 1623 - fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii; 2512 - fabricarea de usi si ferestre din metal; 2511 - fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice; 711 - activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.
O conditie necesara de eligibilitate este aceea ca un procent 80% din veniturile societatii care declara unui dintre codurile mentionate anterior sa fie obtinut din activitatea in domeniul constructiilor. Documentul semnat de Valentin Petrescu - presedinte al FPSC si de cei mai importanti membri ai guvernului, in frunte cu primul ministru si responsabilii portofoliilor de finante, respectiv de munca, are o valoare deosebita, dat fiind faptul ca solutioneaza, cel putin ipotetic, la momentul actual, cateva dintre problemele strigente ale domeniului analizat, existente in special pe segmentele de munca si finantare a proiectelor.
De urmarit in continuare respectarea termenelor asumate de executiv.
 
TSV
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left