Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Luni, 25 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - Sisteme si solutii avansate pentru asigurarea protectiei la foc
Sisteme si solutii avansate pentru asigurarea protectiei la foc
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 27 Mai 2016 13:38
Reactia la foc a materialelor folosite in domeniul tamplariei termoizolante, in aceeasi masura ca si rezistenta la foc a acestora suscita tot mai mult atentia in ultima perioada, mai ales ca urmare a evenimentelor nefericite care au avut loc la finele anului trecut. Desi poate ca nu era nevoie de o tragedie pentru a constientiza importanta acordarii unei atentii sporite riscului de incendiu, totusi starea de fapt la momentul actual este bine-venita in masura in care aceasta presupune o mai mare responsabilitate in ceea ce priveste poiectarea, executia si verificarea permanenta a elementelor predispuse la astfel de catastrofe sau al caror impact in cazurile respective este major. Daca in urma cu mai putin de un an un asemenea subiect ar fi fost abordat, el nu ar fi suscitat, probabil, atentia cuvenita, pe baza principiului ca „noua nu ni se poate intampla”. Realitatea a demonstrat cu prisosinta ca masurile de protectie si prevenire nu sunt, practic, niciodata suficiente pentru a asigura securitatea completa a utilizatorilor.

Eforturi internationale pentru castigarea luptei cu focul
Demersuri de cercetare pentru identificarea unor solutii viabile care sa corespunda exigentelor de protectie la foc au fost derulate, cu intensitati mai mari sau mai mici, in mod permanent pe plan mondial, mai ales in SUA, unde, la inceputul secolului al XX-lea un incendiu a devastat o unitate de productie. Cu deosebire, din acel moment s-a derulat o veritabila „lupta” pentru gasirea celor mai bune solutii prin care astfel de evenimente sa fie evitate. La eforturile comune au participat cele mai importante companii de pe plan mondial, iar rezultatele nu au intarziat sa apara, perfectionandu-se de-a lungul timpului. La randul sau, legislatia din domeniu a evoluat in mod accelerat si a ajuns ca, la momentul actual, sa aiba capacitatea de a gestiona acest fenomen destul de complex din toate punctele de vedere. Desigur, periodic apar accidente, ceea ce demonstreaza ca lupta cu focul nu a fost in mod definitiv castigata, dar partea pozitiva este reprezentata de faptul ca asemenea provocari au rolul de a tine atentia treaza si a cataliza demersurile de cercetare pentru obtinerea unor solutii si mai performante la aspecte si detalii pierdute din vedere, dintr-un motiv sau altul. Materialele si tehnologiile recomandate de experti pentru indeplinirea exigentelor de rezistenta la foc nu sunt nici simple, nici accesibile din punct de vedere al pretului, insa este de asteptat ca acestea sa devina competitive intr-un orizont temporal acceptabil, astfel incat sa fie disponibile pentru aplicatiile standard si sa contribuie la majorarea sustenabilitatii lor.   
 
Pachet vitrat cu insertie de gel intumescent
Furnizorii internationali de solutii vitrate includ in portofoliile lor o sumedenie de solutii destinate aplicatiilor cu exigente speciale de comportament in caz de incendiu. Un exemplu reprezentativ este constituit de Contraflam Structure, de la Vetrotech (Saint-Gobain), care este un pachet vitrat cu proprietati deosebite de rezistenta la foc. Este vorba despre un sistem format din doua sau mai multe foi de sticla securizata, in cavitatile lor fiind injectat un gel transparent intumescent. Substanta are proprietatea de a reactiona atunci cand este supusa la temperaturi foarte ridicate si, in astfel de situatii, se transforma intr-un veritabil scut impotriva transmisiei caldurii. Stratul de protectie este realizat pe baza nanotehnologiilor, prezinta caracteristici de rezistenta la actiunea radiatiilor ultraviolete si ofera, in stare naturala, un grad ridicat de transmisie luminoasa.

Limitare a transmisiei flacarilor, fumului si gazelor fierbinti
Solutia Pyrostop, de la Pilkington, reprezinta un alt produs avansat din domeniul sticlei, ce asigura un nivel superior de rezistenta la foc. Sortimentul respectiv este laminat si are capacitatea, demonstrata prin numeroase teste de laborator, de a bloca transmisia caldurii atat prin radiatie, cat si prin conductie, in vreme ce maximizeaza transmisia luminoasa si asigura, astfel, o vizibilitate optima. Produsul isi pastreaza integritatea fizica si asigura izolarea pentru o perioada de 180 de minute, atunci cand este folosit in mod corect la realizarea unui geam termoizolant. In aceste conditii, Pyrostop restrictioneaza transmisia flacarilor, fumului si gazelor fierbinti, gratie peliculelor intumescente care, la caldura, devin rigide si opace, transformandu-se intr-o veritabila bariera vizuala si termica, contribuind la reducerea panicii si facilitand evacuarea in ordine a imobilului incendiat. De asemenea, sistemul de la Pilkington se caracterizeaza printr-o protectie acustica deosebita, fiind disponibil in forma monolitica, precum si in structura de geam termoizolant.
 
Rezistenta bidirectionala la foc si protectie antiefractie
La randul sau, AGC promoveaza o varianta extrem de performanta de sticla avand proprietati de rezistenta la foc. Pyrobel este, de asemenea, un model laminat, incluzand o pelicula intumescenta transparenta, ce indeplineste toate conditiile de etanseitate si radiatie termica (EW) sau pe cele de etanseitate si izolare termica (EI). Produsul este disponibil, asadar, in versiuni EW 30 si EW 60, respectiv EI 15, EI 30, EI 45, EI 60, EI 90 si EI 120, fiindu-i demonstrata compatibilitatea cu o mare diversitate de  materiale din care sunt executate ferestrele sau fatadele cortina (lemn, otel, aluminiu). Pyrobel este comercializat in variante diverse, cum ar fi foaie simpla pentru aplicatii de interior, foaie simpla pentru exterior cu filtru de radiatii ultraviolete, pachet de geam termoizolant dublu (caz in care se foloseste in combinatie cu un alt tip de sticla existent in portofoliul AGC). Deosebit de importanta in aceasta situatie este caracteristica de rezistenta bidirectionala la foc. Sistemul poate fi folosit in pachete laminate cu alte modele pentru a se obtine geamuri rezistente la efractie sau la impactul cu glont.
 
Solutie borosilicatica, avand vascozitate sporita si grad ridicat de transparenta
Un produs deosebit din punct de vedere tehnic este si Pyran, promovat de Schott. Acesta constituie un model de sticla borosilicatica avand proprietati imbunatatite fata de sortimentele traditionale. Astfel, in varianta securizata Pyran are capacitatea de a-si mentine pentru mai mult timp integritatea, la variatii mari de temperatura. Datorita carateristicilor de autoportanta masurate pentru perioade de 30 de minute, aceasta solutie constructiva poate fi folosita la realizarea unor vitraje de mari dimensiuni. De asemenea, vascozitatea sporita a materialului de baza asigura un comportament optim la foc, garantandu-se o rezistenta ce poate ajunge pana la 90 de minute in conditiile utilizarii unor elemente suplimentare de acoperire a zonelor de margine. In fine, un alt avantaj net este cel al absentei cristalelor de sulfat de nichel, lipsa acestor defecte minimizand riscul de spargere spontana. Produsul ramane transparent chiar si la incarcari termice foarte mari, vizibilitatea sporita pe care o asigura facilitand evacuarea cladirilor in conditii de siguranta. 
 
Profile din aluminiu pentru fatade cortina rezistente la foc
Pe segmentul profilelor din aluminiu cu proprietati de rezistenta sporita la foc se remarca sistemele Schüco 60+ BF, care asigura realizarea unor structuri de fatade cortina cu distante intre etaje de pana la 5.000 mm, clasate in categoriile F30 si G30. Avand o latime constructiva de 60 mm, profilele respective garanteaza, pe langa un comportament optim in caz de incendiu, caracteristici superioare din punct de vedere optic si al functionalitatii. Peretii cortina executati cu aceste serii ofera o siguranta superioara si asigura, totodata, etanseitatea la fum. Un aspect important este acela ca, prin constructia speciala, se impiedica propagarea pe verticala a focului, respectand astfel specificatiile noii variante a standardului EN 13830. Sistemul se poate utiliza pentru realizarea de luminatoare, cupole si piramide, precum si la compartimentari rezistente la foc, in conformitate cu standardul german DIN 4102. Aspectul exterior al profilelor este similar cu acela al sistemelor clasice, astfel incat structurile antifoc se integreaza perfect in arhitectura cladirilor. 
 
Compatibilitate intre sisteme si mare libertate de creatie
Performante deosebite asigura si sistemele din otel Jansen, dintre acestea remarcandu-se solutia Viss Fire EI30, cu o adancime constructiva de 50 mm, care corespund exigentelor clasei de rezistenta la foc F30. Profilele pot fi instalate atat la interior, cat si la exterior, fiind deosebit de suple, iar prin caroiajul mare al structurii portante - izolante din punct de vedere termic, asigura o iluminare naturala optima. Sistemul respecta prevederile normei austriece B3850. Datorita constructiei speciale, se pot realiza inaltimi intre etaje de 5.000 mm, posibilitatile de combinari arhitecturale fiind diverse, gratie gradului ridicat de compatibilitate a sistemelor cu alte solutii Jansen, cum ar fi, de exemplu peretii cortina clasici Viss-TV sau Viss-TV 1V. Important este inclusiv faptul ca reperele respective permit vitrarea uscata, prin utilizarea de garnituri din EPDM. Libertatea de creatie este, de asemenea, maxima, datorita gamei extinse de profile pentru ornamente exterioare. 
 
Profile pentru usi cu anduranta de 60 de minute la incendiu
Pe segmentul de usi, o solutie interesanta este Wicstyle 77FP, ce asigura o rezistenta la foc (etansare si izolare) timp de 60 de minute (clasa EI 60). Caracteristica respectiva este obtinuta prin adaugarea la profilul clasic Wicstyle a unor benzi speciale, avand rolul de a limita efectul incendiului pentru o perioada foarte lunga. Profilul poate fi utilizat pentru realizarea de usi in doua canaturi, de dimensiuni foarte mari. Panourile de umplere pot avea mase de pana la 200 kg si grosimi cuprinse intre 23 mm si 36 mm. Recomandarea in ceea ce priveste sticla este de utilizare a sortimentului Pyrostop 60. Spatiul de trecere asigurat este de 1.362 mm x 2.500 mm in cazul modelelor intr-un canat, respectiv 2.500 mm x 2.500 mm pentru cele in doua canaturi, deschiderile putand fi realizate spre exterior sau spre interior. Aplicatiile sunt multiple, usile executate prin intermediul acestor profile indeplinind functii antipanica, de sigilare a iesirilor de urgenta, de inchidere a spatiilor ce gazduiesc echipamente electrice etc. 
 
Spuma poliuretanica FP compatibila cu exigentele legislative de protectie la foc
Un subiect sensibil este legat inclusiv de spuma poliuretanica (PU) des folosita de companiile autohtone pentru instalarea ansamblurilor de ferestre/usi. Solutia respectiva este corecta pana la un punct, daca se respecta anumite cerinte obligatorii legate de grosimea luftului dintre rama si zidarie, precum si de reactia la foc a produsului de izolare. O solutie interesanta este FP PU Foam, de la Den Braven, ce include un agent care asigura intarzierea focului. Rezistenta garantata de producator este de 120 de minute, iar folosita in combinatie cu alte produse specifice, poate asigura o protectie suficienta timp de patru ore. Produsul poate fi folosit pentru sigilarea rosturilor de tamplarie, proprietatile de rezistenta la foc fiind determinate in conformitate cu prevederile EN 1366-4. In urma testelor, s-a determinat o rezistenta de 60 de minute pentru o latime a luftului de 20 mm, care se poate majora pana la 180 de minute si 40 mm in cazul folosirii in combinatie cu sigilantul FP Silicone. Densitatea produsului este de 15 – 20 kg/mc, iar conductivitatea termica de 30 – 35 mW/mK, timpul de uscare fiind cuprins intre 50 de minute si 150 de minute. 

Evolutia tehnologica nu se opreste, iar adaptarea este obligatorie
Acestea sunt doar cateva dintre solutiile pe care proiectantii si constructorii ar trebui sa le ia in considerare atunci cand se confrunta cu exigente legate de protectia la foc. Este de asteptat ca legislatia in domeniu sa devina tot mai restrictiva in perioada urmatoare, inclusiv pe plan european, urmandu-se trendul deja trasat de sistemele nord-americane de normare (ASTM), in cadrul carora cerintele de rezistenta la foc sunt deja impuse ca exigente standard pentru orice tip de cladire publica. In conditiile acestea - si avand in vedere ca inclusiv autoritatile din Romania dau semne clare ca doresc sa se alinieze la tendinta generala (desi, deocamdata, dau dovada doar de un anumit exces de zel, explicabil si prin lipsa de experienta si racordarea insuficienta la realitatile europene in domeniul legislatiei specifice) - este recomandabil ca toti cei implicati in executia si montajul de ansambluri de tamplarie termoizolanta sa fie corect informati, astfel incat sa poata propune solutiile potrivite pentru fiecare tip de aplicatie in parte.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
ABONARE REVISTE
TSV
SISECAM
rehau
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left