Solutii avansate de montaj, pentru performante optime ale tamplariei |
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 01 Nov 2017 15:37 |
Devenit deja un loc comun, intrucat toata lumea ii admite obligativitatea, dar nimeni nu ia vreo masura pentru a-l pune in practica, subiectul montajului corect al tamplariei termoizolante „risca” sa mai tina pentru multa vreme prima pagina a publicatiilor specializate. Aceasta se intampla deoarece, in pofida sentimentului de inutilitate pe care il induce indiferenta celor care ar trebui sa fie primii interesati de realizarea operatiunilor de instalare in conditii de maxima performanta termica si siguranta - este vorba, aici, despre companiile producatoare de ferestre/usi - promotorii sistemelor corecte trebuie sa-si faca datoria pana la capat si sa persevereze in demersul de popularizare a acestor solutii. Interesul direct al producatorilor este, fara indoiala, generat de faptul ca doar un ansamblu bine integrat in structura cladirii poate beneficia de garantie, in caz contrar orice declaratie de performanta, indiferent de calitatea materialor utilizate in fabricatie, pierzandu-si sensul.
Improvizatia in procesul de instalare anuleaza beneficiile tamplariei termoizolante
Argumentul conform caruia sistemele moderne de montaj propuse de cativa furnizori activi pe plan mondial nu sunt folosite din cauza pretului suplimentar pe care utilizatorii nu doresc sa-l plateasca nu este suficient de puternic, intrucat instalarea corecta a unei ferestre sau usi constituie o conditie esentiala de a carei indeplinire depinde conformitatea cu intentia de utilizare. Altfel spus, daca se merge pe calea deja batatorita a compromisului, de care producatorii locali nu sunt straini, clientul va beneficia de un produs de inalta calitate, dar absolut inutil, dat fiind faptul ca proprietatile sale de termo - fonoizolare sunt afectate si chiar anulate de etansarea precara a jonctiunilor cu zidaria (termenul folosit este un eufemism, in cele mai multe cazuri fiind vorba despre improvizatii care ar starni ilaritate, daca nu ar fi atat de grave si de „atehnice”). Intr-o exprimare plastica, este ca si cum cineva si-ar lua un autovehicul de lux, dar, din spirit de economie, ar renunta sa-l echipeze cu anvelope. Fara indoiala, ca alternativa unei rable dotate cu cauciucuri tocite este preferabila. Revenind la tamplarie, intotdeauna este preferabila o fereastra realizata din materiale mai ieftine, dar instalata corect, decat un model foarte scump si ancorat doar cu spuma poliuretanica (pentru a evidentia extremele).
Ghidul de montaj, un instrument util destinat tuturor producatorilor din Europa
Pozitia furnizorilor de sisteme complete pentru instalarea ferestrelor - in mod aproape neasteptat, astfel de produse chiar exista pe piata din Romania - este cel putin ingrata, dar pe alocuri poate fi asimilata eroismului, pentru ca doar asa se poate explica perseverenta de promovare a unei solutii considerate o expresie a bunelor uzante de constructii oriunde in statele dezvoltate ale lumii, intr-un loc in care astfel de alternative sunt ignorate cu buna stiinta si tratate cu arhicunoscuta expresie a suficientei: „las’ ca stim noi mai bine”. Din aceasta paradigma paguboasa nu se poate „evada” decat prin masuri de forta, prin care atat producatorii, cat si beneficiarii finali sa fie obligati sa admita necesitatea unei pozitionari firesti in raport cu montajul. De acest aspect sunt constienti si specialistii de la IFT Rosenheim, care au demarat recent o campanie de promovare la nivel european, inclusiv in Romania, a ghidului de instalare ce reprezinta rezultatul cercetarilor realizate vreme de aproape trei decenii. Este posibil ca vocea expertilor germani sa fie mai atent ascultata de autoritati, companii si beneficiari, in vederea alinierii tehnice a bransei locale de tamplarie la cutumele bine fundamentate ale Europei Occidentale. Desigur, acest demers va avea nevoie de timp, insa este binevenita prezenta unei lucrari stiintifice pe aceasta tema in limba romana, ceea ce va duce la familiarizarea cu problematica specifica si, pana la urma, de ce nu, la constientizarea necesitatii schimbarii conduitei atat in planul productiei, cat si in cel al consumului. Perspectiva, chiar si indepartata, de asista la o modificare fundamentala a perceptiei asupra necesitatii unui montaj corect justifica prezentarea, in continuare, a catorva dintre cele mai importante sisteme disponibile pe piata
GreenTeQ, un pachet de instalare complet si fiabil
Sistemul GreenteQ de la VBH include toate elementele necesare unui montaj profesional. Dintre acestea, se remarca folia speciala folosita pentru etansarea conexiunii cu zidaria in zona de interior, precum si pentru prevenirea infiltratiilor de apa pluviala dinspre exterior. Produsul este elastic, prezinta o rezistenta deosebita si permite aplicarea tencuielii. Pentru o buna fixare, toate foliile sunt echipate cu o banda speciala ce faciliteaza prinderea de rama ferestrei. Portofoliul mai include benzile din EPDM pe baza de elastomer, ideale pentru sigilarea exterioara. Gratie flexibilitatii mari, materialul are capacitatea de a absorbi elongatiile fara a se rupe. Aplicabilitatea vizeaza in special fatadele cortina si ferestrele realizate din profile metalice, produsul fiind recomandat ca bariera secundara de sigilare plasata sub glafuri. Banda de protectie impotriva actiunii factorilor agresivi de mediu All Weather este proiectata special pentru a preveni infiltratiile care exercita o presiune hidrostatica mica asupra zonei respective, fiind potrivita, totodata, pentru evitarea efectelor negative ale fenomenului de capilaritate. Desigur, gama produselor pe acest segment este mult mai extinsa, pe masura adaptarii precise la orice situatie speciala de pe santier. In ceea ce priveste benzile precomprimate, de remarcat sunt produsele speciale, cum ar fi Omnia BG1, cu un grad mare de adaptabilitate si destinate etansarii unor rosturi de 4 mm - 20 mm sau 15 mm - 40 mm.
Soudal - montajul la cald si avantajele sale imediate
Solutia Soudal Windows System permite instalarea corecta a ferestrelor, prin asa-numita metoda a „montajului la cald”. Pentru obtinerea rezultatelor dorite, este necesar ca de pe suprafata de suport sa fie indepartate denivelarile, dupa operatiunea de netezire aplicandu-se un strat de grund rapid, care are un timp de uscare de 20 de minute. Pasul urmator consta in lipirea barierei de vapori la interiorul ramei si a benzii permeabile la exterior, la colturi fiind necesar un surplus de 5 cm pentru prinderea optima a ansamblului. Dupa fixarea in golul de montaj, are loc lipirea benzii exterioare pe zidaria uscata si amorsata, presarea ulterioara realizandu-se prin intermediul unei role de cauciuc avand rolul de asigurare a unei imbinari etanse. Rosturile ramase intre rama ferestre si zidarie se astupa cu un material izolant si elastic in acelasi timp, care are functia de a compensa miscarea cadrului, generata de schimbul de caldura si de umiditate ce are loc permanent intre cele doua medii separate de fereastra. Sistemul Soudal include mai multe tipuri de spuma poliuretanica (PU), fiecare adaptata la tipul aplicatiei la care este utilizata. Indiferent de tipul ales, aria pe care se depune trebuie umezita in realabil, pentru accelerarea procesului de polimerizare si imbunatatirea a structurii celulare a produsului (cu mentiunea ca grosimea unui astfel de strat nu va depasi 3 cm). Ultima etapa este constituita de lipirea benzii la interior, rolul acesteia fiind de proteja spuma expandata de efectul distructiv al vaporilor de aer rezultati din activitatile casnice.
Iso Chemie ofera solutii de ancorare pentru incastrarea ferestrelor in termosistem
Un sistem foarte performant este cel oferit de Iso Chemie, promovat sub marca ISO3, ce asigura o sigilare corecta a tamplariei termoizolante intr-o multitudine de situatii. Pe scurt, pachetul include o mare varietate de benzi precomprimate, dezvoltate in functie de tipul aplicatiei, existand, de exemplu, produse adaptate lucrarilor de reabilitare, solutii multifunctionale sau care asigura o etansare completa la aer si vapori de apa, concomitent garantand un nivel ridicat de termoizolare. Pe segmentul benzilor de interior, compania germana pune la dispozitia partenerilor sai mai multe modele de materiale, cum ar fi, de pilda, cele pe baza de EPDM (cu folie de butil pentru evitarea completa a fenomenului de difuzie a vaporilor) ori cele adaptate la diferitele niveluri de temperatura si umiditate relativa a aerului, consemnate de-a lungul anului. Pentru zona mediana de instalare sunt disponibile asa-numitele solutii de umplere a cavitatilor, ce garanteaza o protectie optima a jonctiunii impotriva factorilor agresivi de mediu, precum si benzi speciale cu functie de fonoizolare. In fine, gama de produse destinate etansarii la exterior este, la randul sau, extrem de variata, modelul premium fiind impregnat cu dispersie de polimeri pentru a asigura o protectie ideala impotriva apei pluviale, curentilor de aer si prafului. De asemenea, pentru performante deosebite, Iso Chemie propune o serie de repere de ancorare inovatoare, ce permit amplasarea ferestrei direct in termosistem.
|