USILE automate reprezinta solutii perfect adaptate la noua normalitate |
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Sep 2020 05:00 |
Prognozele referitoare la evolutia pietei usilor automate indica pentru anul 2026 vanzari totale de 41,74 miliarde USD. Aceasta valoare este aproape dubla fata de cea generata in 2018 (22,4 miliarde USD) si este aferenta unui indice compozit de crestere anuala (CAGR) in cuantum de 7,8%. Principalele elemente care stau la baza respectivei dezvoltari, considerate explozive de unii experti, sunt reprezentate de accelerarea proceselor de urbanizare si industrializare, precum si cresterea abrupta a numarului de proiecte rezidentiale si nerezidentiale. Este de asteptat ca, in urmatorii ani, sa se mentina dominatia zonei Asia-Pacific in ceea ce priveste cererea de astfel de sisteme, cu toate ca, odata cu constientizarea riscurilor legate de o pandemie cum este cea cu care omenirea se confrunta la momentul actual, probabilitatea ca si in alte regiuni de pe mapamond sa se inregistreze o crestere a cererii, mai ales pe sistemele automate batante, se consolideaza semnificativ.
Modelele glisante domina inca in mod copios piata de profil
In ultimele luni, pe masura ce situatia sanitara globala s-a deteriorat semnificativ de la o zi la alta, realitatea a demonstrat din plin utilitatea prezentei usilor automate pe caile de acces, datorita capacitatii acestor solutii de a asigura evitarea contactului fizic direct cu diverse suprafete, cum ar fi manerele, ce prezinta un risc crescut de a fi purtatoare de agenti patogeni activi, capabili sa instaleze boala Covid-19. Din pacate, la fel ca in multe alte industrii, inclusiv pe segmentul productiei de usi automate unele fabrici si-au sistat operatiunile pentru perioade cuprinse intre o luna si doua luni, fiind obligate sa respecte deciziile adoptate de autoritati cu privire la instituirea masurilor de carantina. De asemenea, anumite programe de instalare a usilor automate au fost amanate, pe fondul perturbarilor operationale cu care sectorul constructiilor s-a confruntat, incepand cu trimestrul al doilea din acest an. Daca cele mai recente date statistice disponibile indicau mentinerea suprematiei modelelor glisante pe piata analizata (avand o pondere de peste doua cincimi din total, pe plan global), este posibil ca aceasta pozitie sa se erodeze intrucatva pe termen scurt si mediu, in favoarea altor tipuri de deschidere, cu toate ca indicatorul CAGR ramane superior celui general, situandu-se la 8,4%, pana la jumatatea deceniului curent. In ceea ce priveste tipul de aplicatie, din nou situatia este relativ dezechilibrata, zona comerciala avand o cota de peste 50% si mentinandu-si intacte sansele de a-si conserva dominatia in perioada care urmeaza.
Actionarea contactless, un avantaj puternic exploatat in prezent
Dupa cum se mentiona anterior, in prezent industria de profil are o sansa uriasa de a se dezvolta, cu precadere pe anumite segmente ale sale, care vreme indelungata au fost ignorate de utilizatori. Este clar pentru toata lumea ca provocari de o anvergura atat de mare cum sunt cele actuale nu au mai fost inregistrate de la Al Doilea Razboi Mondial. In prezent, exista mai multe milioane de cazuri de imbolnavire (este probabil ca, in realitate, numarul sa fie mult mai mare, din cauza posibilitatilor limitate de testare), iar impactul asupra economiei este devastator, dupa cum o arata deja datele statistice publicate de cele mai dezvoltate state ale lumii, ce indica, pentru trimestrul al doilea, declinuri ale PIB de peste 10% - valori nemaiintalnite de aproape o jumatate de secol. „Victime” se gasesc in toate ramurile economice, desi situatia este destul de eterogena, unele sectoare fiind puternic afectate, iar altele identificand vectori de crestere in aceste zile tulburi. In contextul dat, sistemele de actionare automata a usilor se pot dovedi de un real ajutor pentru o lume in care modul de viata si cutumele se afla intr-un proces dramatic de schimbare. Sanatatea si igiena - elemente ignorate deseori de multe segmente sociale - au devenit factori hotaratori spre care este indreptata atentia tuturor, generand cresteri masive ale companiilor furnizoare de produse care se subordoneaza scopurilor respective. Urmand acest fir logic, chiar daca nu produc bunuri folosite in mod direct in actul medical sau cele adiacente, fabricantii de usi si porti automate inregistreaza o cerere sporita pentru produsele promovate, ce au capacitatea, insuficient exploatata pana in prezent, de a limita contactul direct cu suprafete posibil contaminate (desi nu s-a demonstrat fara echivoc posibilitatea unui virus preluat in acest fel de a instala boala la receptor).
Securitatea accesului, un alt element aflat in centrul atentiei
Un alt aspect important pentru care usile automate asigura raspunsul potrivit este securitatea, prin latura sa de control al accesului. Tranzitia care se prefigureaza in aceste zile catre un sistem de lucru bazat pe stocare cloud si comunicatii mobile de mare viteza, face ca managementul incintelor sa mai simplu, mai sigur si mai usor de configurat, datorita scaderii densitatii personalului aflat in mod nemijlocit la lucru. Mai ales intr-o asemenea conjunctura speciala, sistemele gestionate de la distanta asigura un grad sporit de flexibilitate, precum si un control superior, acestea concretizandu-se, de exemplu, prin deschiderea remote a punctelor de intrare din orice loc este persoana care se ocupa cu securitatea cladirii, blocarea facila a accesului in cazul unei situatii de urgenta, activarea unui plan de inchidere pentru a preveni accesul unor persoane contaminate sau indezirabile din alt punct de vedere, instalarea rapida de parole si acreditari electronice pe dispozitivele mobile ale angajatilor si, astfel, consolidarea masurilor de preventie prin comunicarea wireless cu care acestea sunt dotate, schimbarea instantanee a protocoalelor care controleaza functionarea usilor/portilor automate, alertarea in timp real, in cazul identificarii unui pericol, integrarea simpla cu sistemele existente, pentru a facilita si eficientiza in acelasi timp procesele etc.
Sustenabilitate, confort si siguranta Aceleasi solutii isi pot dovedi din plin utilitatea si in perioada post-pandemica, atunci cand se va instala o noua normalitate si vor fi redefinite conceptele de acceptabilitate, mai ales in materie de sanatate si de securitate. Nu are nimeni niciun dubiu asupra faptului ca, in viitor, respectivele elemente se vor bucura de o pozitionare centrala in atentia oamenilor. Pandemia a fost suficienta pentru a constata pericolele pe care le prezinta o serie de obiecte de larga utilitate, cum ar fi manerele, comutatoarele etc., impunand identificarea rapida de alternative care sa asigure reducerea contactului direct. Exista o serie de aplicatii la momentul actual, unde se impune interventia directa si eficienta, cum ar fi scolile, imobilele de birouri, complexurile rezidentiale sau centrele comerciale, unde oamenii isi petrec o parte foarte mare a timpului. Este de asteptat ca in urmatorii ani numarul usilor batante automate instalate in astfel de constructii sa creasca semnificativ, cu toate ca ponderea celor glisante va ramane in continuare semnificativa. De asemenea, nu este de ignorat nici latura de eficienta energetica a respectivelor produse, cu atat mai mult cu cat obiectivele de sustenabilitate nu au fost abandonate, ci, dimpotriva, imbunatatite, chiar si in perioada pandemiei.
|