COMPROMISUL patentat si regretele tardive |
Punct de vedere Publicat de Ovidiu Stefanescu 18 Ian 2016 13:08 |
Este regretabil ca urmatorul demers a devenit necesar si este publicat, chiar daca pe un suport de comunicare fara o legatura directa cu presa cotidiana - care-o mai fi aia in Romania. Am asistat recent la o demisie din cadrul unei agentii celebre, in care un membru al staff-ului managerial isi anunta public dezacordul cu politica patronului, clamand principiile deontologice care i-au ghidat activitatea. Vreme indelungata au coabitat fara probleme, iar acum, deodata, apar remuscarile si renasc principiile profesiei facute cu "temeinicie". Cata ipocrizie!
Nimeni nu are puterea sa recunoasca faptul ca, in realitate, in toata perioada ultimilor 20 ani, a avut loc un atac concertat la adresa presei independente, purtat de cei care aveau interesul sa ascunda adevarul si nu sa-l promoveze, sprijiniti cu toate mijloacele de pseudo-jurnalisti cu aere de experti in domeniu (lideri, cu marcajul ISO pe frunte, scoliti la cele mai inalte universitati din lume, poligloti, genii si ce-or mai vrea ei), dar mai ales specialisti indiscutabili in arta compromisului, a santajului si a manipularii. Aceasta tagma a devenit, destul de rapid, o veritabila forta in peisajul informational romanesc, iar membrii ei nu au ezitat nicio clipa sa-si exercite influenta in toate mediile - economic, politic si social, sub masca profesionalismului, dar, de fapt, la comanda unor obscure interese financiare. De aceea, este de-a dreptul inacceptabil ca asemenea oameni sa vorbeasca despre corectitudine si sa infiereze parti pris-urile, pe care si-au construit, de fapt, prosperitatea personala atata amar de vreme.
Din cauza lor, in acest moment, in Romania, nu mai exista cotidian de informare, asa-zisele ziare, reviste si website-uri fiind, in majoritate covarsitoare, simple oficioase personale absolut subiective sau, cel mult, suporturi pentru diseminarea mizeriei sociale, la cel mai degradant nivel al sau. Atitudinea lor este cea care i-a determinat pe politicieni sau afaceristi sa creada ca jurnalistii sunt doar marfuri ieftine, ce pot fi determinati sa manipuleze opinia publica, varand oamenilor pe gat toate porcariile. Si asta doar pentru ca ei sa prospere si sa-si coordoneze in liniste si deplina siguranta matrapazlacurile. In prezent, peisajul mass-media autohton este dezolant, ca dupa razboi, iar reperele profesionale reale - lideri de opinie independenti - fie s-au retras cu lehamite, fie si-au pierdut incisivitatea, ca urmare a indelungatei perioade in care jurnalismul, in sensul sau cel mai profund, a fost literalmente prohibit.
Se mai poate construi ceva pe aceste ruine? Nu stiu, sper ca da, insa nu cu aceiasi oameni, ci cu unii care sa-si asume conditia de ziaristi (daca mai stie cineva ce inseamna asta!).
|