Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 17 Mai 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - LME: Fluctuatii fara precedent ale cotatiei aluminiului primar
LME: Fluctuatii fara precedent ale cotatiei aluminiului primar
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 23 Ian 2013 15:08
In intervalul 18 decembrie 2012 – 23 ianuarie 2013, dupa ce intre 6 noiembrie si 17 decembrie se remarcase un puternic trend ascendent al cotatiei aluminiului primar, stabilite in cadrul tranzactiilor efectuate la Bursa de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), s-au consemnat fluctuatii fara precedent, care au generat pierderi semnificative pentru o parte dintre operatorii pietei. Astfel, intre 18 decembrie si 28 decembrie cotatia s-a depreciat de la 2.100 USD/tona la 2.064 USD/tona, dupa care in prima zi de tranzactionare (2 ianuarie a.c.) a avut loc o apreciere pana la 2.127 USD/tona, nivelul maxim al intregii perioade analizate fiind atins pe 3 ianuarie 2013, cand s-a inregistrat un indice de 2.145 USD/tona. In numai patru zile, pretul aluminiului primar s-a prabusit, ajungand pe 8 ianuarie a.c. la numai 2.040 USD/tona, pentru ca ulterior sa creasca din nou, intr-un ritm moderat, pana la 2.116 USD/tona (la 11 ianuarie). Pe fondul datelor fundamentale contradictorii, cu impact semnificativ asupra pietei, majoritatea detinatorilor de fonduri speculative a decis sa-si lichideze rapid pozitiile, astfel incat la 16 ianuarie pretul aluminiului primar a ajuns la doar 2.032 USD/tona, ceea ce constituie, deocamdata, pragul minim istoric al acestui an. Totusi, se pare ca niciun operator din bransa nu mai este pregatit sa accepte, la fel ca in precedentele 12 luni, preturi situate cu mult sub limita rentabilitatii, adica sub pragul psihologic de 2.000 USD/tona, intrucat, dupa cum se cunoaste, daca pretul metalului usor se plaseaza sub 2.350 USD/tona, aproape o patrime din productia mondiala nu poate fi comercializata in mod rentabil si, in cazul in care cotatia nu depaseste 2.000 USD/tona, mai mult de 50% din total se livreaza fara profit. Astfel, pe 18 ianuarie s-a ajuns la 2.057 USD/tona, iar pe 22 ianuarie la 2.046 USD/tona, insa aprecierea este nesemnificativa si reflecta lipsa redusa de apetit fata de risc specifica unei bune parti a investitorilor, ce au inregistrat pierderi inca din prima parte a acestui an. In intervalul aprilie-august 2012, cotatia aluminiului primar s-a situat sub 2.000 USD/tona, ajungand chiar – in prima parte a lunii august la un nivel minim record, de 1.840 USD/tona, ceea ce i-a determinat pe multi fabricanti din bransa sa inchida unele capacitati nerentabile. Cu toate acestea, s-a evitat ca pretul aluminiului primar sa se situeze din nou la pragul minim consemnat in iarna primului an al recesiunii (2009), cand s-a situat la 1.288 USD/tona.
Pretul mediu din 2013, estimat din nou sub pragul rentabilitatii
Potrivit analistilor pietei, sectorul global de aluminiu primar va fi marcat si in continuare de problemele structurale consemnate anterior, cu un surpuls generat de sporirea continua si puternica a productiei in China, contrabalansata fara prea mari sanse de succes de masurile de restructurare aplicate de fabricantii din Europa de Vest si SUA. Astfel, pentru 2013 se estimeaza o cotatie medie de cel mult 2.200 USD/tona in cadrul LME si de maximum 2.400 USD/tona in 2014, doar daca stocul se va diminua treptat. Cu toate acestea, exista si opinii mai pertinente, desi pesimiste, care indica o situatie contrara, in pofida unei majorari a cererii globale de aluminiu. Astfel, departamentul de cercetare a pietei aluminiului din cadrul reputatei institutii bancare de origine britanica Barclays a anuntat ca, in conformitate cu previziunile proprii, surplusul din 2012, evaluat la 1,2 milioane de tone, va ajunge in 2013 la 1,5 milioane de tone, pentru ca la data de 17 ianuarie 2013 expertii Barclays sa avertizeze ca raman sceptici cu privire la mentinerea nivelului actual al cotatiei LME. "Nu credem ca nivelurile curente ale pretului sunt sustenabile daca se are in vedere o baza fundamentala de calcul. Confruntandu-se cu posibilitatea inregistrarii celui mai mare surplus din 2009 pana in prezent si un indice de 9,3 saptamani de lichidare a stocului pe baza consumului actual, piata s-ar putea caracteriza in continuare prin aparitia unor noi presiuni asupra cotatiei, astfel incat in primul trimestru din 2013 media LME pentru contractele incheiate la trei luni nu va depasi 1.900 USD/tona, ceea ce insemna ca nivelul anual de 2.200 USD/tona ar putea fi atins abia in 2014", a declarat Judith Sheperd, consilier general al departamentului Corporate and Investment Banking din cadrul Barclays Capital. Informatii suplimentare, la www.lme.com
 
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left