ALRO: Cifra de afaceri a crescut cu 19% in primele 9 luni, la 2,9 miliarde lei |
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 14 Nov 2022 13:00 |
ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, isi anunta astazi rezultatele financiare consolidate pentru perioada de noua luni incheiata la 30 septembrie 2022. Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 19% (T1-T3 2022: 2,9 miliarde RON fata de T1-T3 2021: 2,5 miliarde RON) cu o tendinta de scadere in T3 2022 fata de T3 2021, in concordanta cu cotatiile mai scazute ale pretului aluminiului si scaderea cererii de aluminiu, incorporand, in acelasi timp, reducerea anumitor activitati de productie din cadrul Grupului (aluminiu electrolitic si alumina) intr-un mediu economic dificil. Rezultatul net al Grupului ALRO pentru aceasta perioada a fost o pierdere neta de 110 milioane RON (T1-T3 2021: o pierdere neta de 25 milioane RON), fara a include impactul noii masuri de compensare a emisiilor indirecte incorporate in pretul energiei, intrucat Ordonanta de Urgenta a fost publicata in octombrie 2022, in timp ce rezultatul operational (EBIT) a ramas pozitiv la 100 milioane RON in T1-T3 2022, in scadere de la 164 milioane RON in T1-T3 2021.
„Anul 2022 a adus provocarile cu care se confrunta industria noastra la un nou nivel de stres, cu razboiul mai aproape de granitele noastre ca niciodata, cu cresterea preturilor la energia electrica si deficitul de aprovizionare, scaderea cererii si o uriasa volatilitate a pietei. In acest context dificil, a trebuit sa luam masuri drastice pentru a ne reinventa si adapta modelul nostru de afaceri la acest context fara precedent. Si astfel, pentru a ne mentine afacerea si pozitia in industria internationala a aluminiului, am intrerupt temporar modelul de integrare pe verticala, dar considerand in continuare ca, pe termen lung, aceasta strategie ramane un avantaj competitiv”, a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie, ALRO.
Evolutia pietei
Cotatiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) au continuat sa creasca in T1-T3 2022, atingand o medie de 2.830 USD/tona, cu 19% mai mare decat media din T1-T3 2021. Cu toate acestea, din cauza incetinirii cererii si a volatilitatii pietei, in T3 2022 LME a inregistrat o scadere ajungand la o medie de 2.354 USD/tona, mai mica cu 11% fata de media raportata in T3 2021. Mai mult, suprapunerea mai multor crize – energie, materii prime, recesiune – au condus si la noi varfuri ale inflatiei si la rate mai mari ale dobanzilor la nivel mondial.
O masura indelung asteptata de sustinere a marilor industrii a venit in octombrie 2022, cand Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte incorporate in preturile energiei electrice pentru perioada 2021-2030. Schema de sprijin a fost elaborata in conformitate cu prevederile “Ghidului Comisiei Europene privind anumite masuri de ajutor de stat in contextul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera post-2021” si a vizat sectoarele expuse unui risc real de relocare a emisiilor de CO2 din cauza costurile indirecte semnificative incorporate in pretul energiei. Impactul acestei masuri nu este inca inclus in situatiile financiare la 30 septembrie 2022, intrucat masura a intrat in vigoare incepand cu luna octombrie 2022.
In ceea ce priveste cererea in industria aluminiului, comenzile in crestere de placi pentru industria aero si pentru produsele extrudate (produsele cele mai profitabile ale Grupului) au oferit Grupului ALRO avantajul competitiv ca urmare a anilor de investitii in produsele cu valoare adaugata mare si foarte mare.
Analiza financiara si operationala
Vanzarile Grupului in T1-T3 2022 au fost de 2,9 miliarde RON, mai mari cu 19% fata de perioada similara din 2021 (respectiv 2,5 miliarde RON). Grupul a beneficiat de cresterea cererii de placi, in principal pentru industria aeronautica si a produselor extrudate, si in prima parte a anului de cotatii LME mai mari, aratand, din nou, rezultatele pozitive ale strategiei sale de dezvoltare axate pe investitiile in tehnologie destinate productiei de produse din aluminiu sofisticate si cu valoare adaugata foarte mare.
In pofida acestor vremuri foarte dificile, ALRO si-a continuat programul de investitii care vizeaza reducerea dependentei de energie prin cresterea cantitatii de metal produs din deseuri de aluminiu si imbunatatirea consumurilor de energie. Bugetul ALRO pentru anul 2022 este de 23 milioane USD.
Acelasi model de afaceri este aplicat si de filialele ALRO, Vimetco Extrusion punand in functiune o noua linie automata de extrudare de ultima generatie, in septembrie 2022, in urma unei investitii de 10 milioane EUR. Aceasta linie va permite Vimetco Extrusion sa atinga o capacitate de productie de peste 35.000 de tone pana la sfarsitul anului 2022 (o crestere cu aproximativ 11.000 de tone).
Pe de alta parte, cresterea preturilor la energie a continuat sa afecteze costurile de productie si a fortat Grupul sa ia masuri fara precedent in perioada curenta de raportare. Daca anul a inceput cu suspendarea temporara a trei din cinci hale de electroliza, in august 2022, Grupul a fost nevoit sa suspende productia de alumina de la ALUM, Tulcea. Ca urmare a tuturor acestor masuri, Grupul a reusit sa-si mentina un EBIT pozitiv, la 100 de milioane RON, desi mai mic fata de T1-T3 2021, cand fost 164 milioane RON.
Cu toate acestea, desfasurarea unei afaceri sustenabile ramane o prioritate de top pentru Grup, chiar si in aceste vremuri dificile. Astfel, investitiile majore realizate de Grup in aceasta perioada au fost pentru extinderea capacitatii de reciclare pana la 100.000 tone pe an cu finalizare pana la mijlocul anului viitor, pe langa investitiile in procesele tehnologice.
|