Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ALRO: Cifra de afaceri consolidata preliminara de 3,5 miliarde lei, in 2021
ALRO: Cifra de afaceri consolidata preliminara de 3,5 miliarde lei, in 2021
Furnizori de sisteme Publicat de Elena Icleanu 28 Feb 2022 06:16
ALRO SA, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, a inregistrat o cifra de afaceri de 3,5 miliarde lei in 2021, in crestere fata de valoarea de 2,5 miliarde lei realizata in 2020. Potrivit datelor companiei, rezultatul s-a datorat evolutiei favorabile a cotatiilor London Metal Exchange (LME) si cererii in crestere pentru produsele cu valoare adaugata mare ale grupului, in special pentru industriile aeronautica, de inginerie generala si sectorul produselor de larg consum. Grupul a incheiat anul 2021 cu un rezultat brut pozitiv de 493 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 7 milioane de lei, in 2020. Rezultatul operational (EBIT) pentru 2021 este un profit de 228 milioane de lei, fata de 400 milioane de lei, in 2020, iar profitul net inregistrat de grup anul trecut a fost de 26 milioane de lei, mai mic fata de nivelul de 335 milioane de lei din 2020.
"Anul 2021 ne-a adus si mai multe provocari decat 2020, deoarece, in timp ce ne straduiam sa atenuam efectele pandemiei, ne-am confruntat si cu o situatie noua si exceptional de volatila in ceea ce priveste preturile si furnizarea energiei. Pe de o parte, piata aluminiului a inregistrat o cerere mai mare, care a dus la o crestere semnificativa a cotatiilor, dar, pe de alta parte, aceasta evolutie a fost contracarata de preturile ridicate ale energiei electrice. In aceste conditii, am luat toate masurile necesare pentru a ne onora obligatiile contractuale, dar si pentru a reduce consumul de energie electrica pentru a ramane pe piata si a ne continua cei aproape 60 de ani de activitate neintrerupta in Romania", a declarat Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al ALRO.
 
 
Trend ascendent al cotatiilor LME
Potrivit datelor ALRO, in 2021, cotatiile LME si-au continuat trendul ascendent, avand o medie anuala de 2.480 USD/tona, fata de valoarea de 1.704 USD/tona inregistrata in 2020. Aceasta crestere a fost declansata de cererea mai mare de aluminiu la nivel international, in special pentru produsele cu valoare adaugata mare, in principal din industriile aeronautica, inginerie generala si sectorul produselor de larg consum. Ca atare, in octombrie 2021, pretul aluminiului la LME a atins pretul record de 3.180 USD/tona, in crestere cu peste 1.000 USD/tona fata de nivelul record din 2020. Mai mult, incepand cu a doua jumatate a anului 2021, stocurile de aluminiu au inregistrat o scadere constanta in depozitele LME, incheind anul cu o scadere de 50% fata de luna martie 2021.
"In ciuda acestor conditii favorabile de piata, producatorii de aluminiu din Europa s-au confruntat cu o situatie foarte dificila in ceea ce priveste costurile de productie din cauza cresterii considerabile a preturilor la energie. Nivelurile record ale cotatiilor LME au fost contracarate in principal de costurile mari cu energia electrica din intreaga UE, ca urmare a cresterii preturilor certificatelor de CO2. Astfel, producatorii de aluminiu din Franta, Germania, Romania, Tarile de Jos, Slovenia si Spania si-au redus productia, unii dintre ei fiind nevoiti sa-si opreasca temporar intreaga activitate", precizeaza reprezentantii ALRO.
Specialistii subliniaza ca, la nivel local, piata de energie electrica a inregistrat o volatilitate si mai mare, materializata intr-o crestere fara precedent a preturilor si un deficit de aprovizionare, unii furnizori alegand sa rezilieze contractele in mod unilateral. Prin urmare, ALRO a fost nevoita sa renegocieze unele dintre contractele sale de energie electrica sau sa apeleze la piata de energie electrica pentru a acoperi cantitatile din contractele reziliate unilateral. In aceste conditii, pretul energiei electrice platit de grup in T4 2021 a fost cu peste 100% mai mare fata de T1 2021.
 
 
Crestere a productiei de aluminiu primar si procesat
Cresterea cererii la nivel international a condus la inregistrarea, in cadrul grupului ALRO, a unei productii mai mari de aluminiu primar in 2021 (293.399 tone fata de 271.307 tone in 2020). Grupul si-a crescut productia de aluminiu procesat la 113.662 de tone, in crestere de la 98.020 de tone in 2020, in linie cu strategia sa de a se concentra pe productia si vanzarile de produse cu valoare adaugata mare si foarte mare.
In ciuda cresterii costurilor de productie, ALRO a continuat sa isi dezvolte strategia durabila si pe termen lung, concentrandu-se pe investitii in eficienta energetica si reducerea consumurilor, sustinerea productiei de produse cu valoare adaugata mare si foarte mare si asigurarea activitatii si a unui spatiu de lucru sigur.
Situatia exceptionala cu care s-a confruntat piata de energie in 2021 - preturi mai mari si lipsa aprovizionarii in 2021 a determinat managementul sa decida reducerea productiei de aluminiu electrolitic, suspendand productia a trei din cele cinci hale de electroliza, masura implementata in 2022. Inchiderea temporara are in vedere masuri tehnologice specifice care vor permite o repornire rapida si eficienta atunci cand conditiile pietei energetice revin la normal, cel mai probabil in 2023.
***
Companiile care fac parte din grupul ALRO sunt: ALRO SA - producatorul de aluminiu, Alum SA - producatorul de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extractie a bauxitei, Vimetco Extrusion - producator de aluminiu extrudat, Conef SA - societate de tip holding si de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding si Bauxite Marketing Ltd - marketing, Vimetco Trading - vanzari de aluminiu.
Subsidiara a Vimetco PLC (Republica Cipru), ALRO este unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 tpa, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat si cu o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat si facilitati de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald si la rece si divizia de extrudare.
Principalele piete de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeana, dar compania are exporturi si in SUA si Asia.
 
 
SISECAM
ABONARE REVISTE
TSV
rehau
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left