Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ALRO SA: Profit net consolidat record obtinut la nivelul anului 2017
ALRO SA: Profit net consolidat record obtinut la nivelul anului 2017
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 28 Mar 2018 07:39
Inaintea derularii unei teleconferinte cu analistii si investitorii (programate pentru data de 29 martie a.c.), managerii companiei Alro SA - Slatina au dat publicitatii rezultatele recalculate la nivel de grup, aferente activitatii din anul 2017, ce denota faptul ca profitul net a crescut peste asteptari, odata cu majorarea cotatiei aluminiului pe pietele internationale. In consecinta, daca se are in vedere bilantul societatii, ce reprezinta, in opinia conducerii sale, „cel mai mare producator de aluminiu din Europa continentala (excluzand Federatia Rusa si Peninsula Scandinava)”, se remarca faptul ca grupul „a inregistrat un profit net al perioadei de referinta de 391 milioane de lei, comparativ cu 71,5 milioane de lei in 2016. Insa, profitul net ajustat, care constituie rezultatul net plus/(minus) cheltuiala/(venit) cu/din deprecierea imobilizarilor, plus/(minus) pierdere/(castig) din instrumente financiare derivate care nu se califica pentru aplicarea contabilitatii de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amanat, a fost, la nivel de grup, de peste 403 milioane de lei in ianuarie-decembrie 2017, comparativ cu un profit net ajustat de circa 100 milioane de lei, in 2016. De asemenea, cifra de afaceri (tot la nivel de grup) a crescut pana la circa 2,7 miliarde lei, de la 2,3 miliarde lei, cat a fost in cele 12 luni ale anului anterior”. In ceea ce priveste strict compania, aceasta a inregistrat un profit net de 318 milioane de lei, in 2017, fata de un profit net de 67 de milioane de lei, in 2016. Profitul net ajustat a fost de 355 de milioane de lei in 2017, in crestere de la 101 de milioane de lei, inregistrat in 2016. Cifra de afaceri a companiei a crescut, la randul sau, atingand 2,47 miliarde de lei, de la 2,13 miliarde de lei, in 2016. Dupa cum explica oficialii Alro, anul trecut, pretul aluminiului la Bursa de Metale din Londra (LME) a continuat sa inregistreze un trend crescator, media din 2017 fiind de 1.969 USD/tona, in crestere fata de 2016, cand aceasta a fost de 1.605 USD/tona. Tendinta ascendenta s-a accelerat in ultimele trei luni din 2017, cand s-a consemnat o cotatie medie de 2.102 USD pe tona, cu 392 USD pe tona mai mult ca in trimestrul al patrulea din 2016, cand s-a semnalat o cotatie medie de 1.710 USD pe tona.
„In 2017, dupa eforturi sustinute, am reusit sa obtinem profituri imbunatatite semnificativ pentru toate liniile noastre de afaceri. Grupul Alro a inregistrat cele mai ridicate rezultate din ultimii zece ani, reflectand imbunatatirea activitatii operationale care a generat un EBITDA de 566 de milioane de lei. Cifra de afaceri a grupului a crescut de asemenea, cu 18%, fiind rezultatul strategiilor noastre de succes, de crestere si de dezvoltare, alaturi de eforturile sustinute ale echipelor noastre, in timp ce mediul de piata a fost unul pozitiv in 2017. In acelasi timp, aceasta evolutie a fost reflectata de piata de capital, precum si de pretul actiunilor, care s-a apreciat cu 178% de la inceputul anului, actiunile Alro fiind unele dintre cele mai performante la Bursa de Valori Bucuresti. Ne propunem sa continuam strategia noastra de integrare pe verticala pe termen lung si sa atingem tinta de Fabrica Verde, Fabrica Generatiei Viitoare, Inovatoare si Durabila, in timp ce luam toate masurile necesare, astfel incat sa aducem valoare adaugata atat actionarilor nostri, cat si partenerilor nostri de afaceri”, a declarat Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro SA.
Potrivit unui comunicat al societatii, Alro s-a concentrat si anul trecut pe livrarea de produse cu valoare adaugata mare si foarte mare, atat in segmentul de aluminiu primar, cat si in cel de aluminiu procesat. Astfel, vanzarile de aluminiu procesat au crescut de la 77.000 de tone in 2016, la 82.000 de tone in 2017, in timp ce vanzarile de aluminiu primar au inregistrat o usoara scadere, la 151.000 de tone, de la 154.000 de tone in 2016. „Rezultatele financiare imbunatatite ale grupului Alro au fost sustinute mai ales de strategia investitionala, care a inclus si anul trecut proiecte pentru cresterea ponderii produselor cu valoare adaugata mare si extinderea mixului de productie. Grupul a implementat, de asemenea, noi tehnologii pentru fabricarea placilor din aluminiu tratate la cald, pentru aplicatii industriale de ultima generatie, dar si pentru industria aeronautica si auto. In plus, grupul a continuat sa monitorizeze strict costurile de productie, reducand costurile cu cocsul, cu fluorura de aluminiu si cu smoala. In plus, Alro a inregistrat o scadere a costurilor de productie prin achizitia de deseuri de aluminiu. Investitiile efectuate in anul 2017 au vizat, de asemenea reducerea costurilor totale de productie si implementarea proiectelor de eficienta energetica in sectorul productiei de aluminiu primar”, se mai arata in comunicat.
In 2018, ca parte din strategia sa de investitii, grupul Alro va continua sa scada consumurile specifice si sa creasca eficienta operationala. Astfel, bugetul individual al Alro pentru 2018, aprobat de Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor din data de 2 februarie 2018, prevede o cifra de afaceri de 663 de milioane de dolari, un nivel al EBITDA de 94 de milioane de dolari si un profit net de aproximativ 43 de milioane de dolari.
Nu in ultimul rand, conducerea grupului subliniaza preocuparea sa pentru politicile sustenabile - mai ales pentru responsabilitatea sociala corporatista, aratand ca, in anul financiar 2017, „Alro a continuat programele de responsabilitate sociala, deruland parteneriate cu Crucea Rosie Romana, echipand laboratoarele de la Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina si sustinand educatia, prin parteneriate pentru invatamantul dual”.
„Ne dorim ca activitatea noastra sa aiba un impact pozitiv si asupra societatii si a comunitatilor in cadrul carora activam. Prin urmare, suntem in continuare alaturi de comunitate si oferim in mod constant donatii financiare si de bunuri si alte resurse materiale, precum si sprijin pentru actiuni locale si nationale care vizeaza clasele mai putin favorizate din punct de vedere social, contribuind in acelasi timp la promovarea initiativelor educationale care reprezinta o investitie in viitorul nostru, al tuturor", a concluzionat Marian Nastase.
Managerii grupului subliniaza, in final, ca „toate cifrele pentru grupul Alro si Alro SA sunt raportate in conformitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2844/2016, care este in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) adoptate de Uniunea Europeana, cu exceptia IAS 21- efectele variatiei cursurilor de schimb valutar cu privire la moneda functionala”.
***
Alro SA este o subsidiara a Vimetco NV - Olanda, holding implicat pe piata de aluminiu primar si procesat, societatea din Romania fiind asimilata prin metoda integrarii pe verticala. Pe piata din Romania, Vimetco NV detine mai multe companii, cum ar fi Alum SA, Conef SA, Vimetco Extrusion, Vimetco Management Romania, Vimetco Power Romania si Vimetco Trading. La randul sau, grupul Alro este structurat astfel incat sa dispuna de un lant de productie integrat, asimiland companiile: Alro SA - producatoare de aluminiu, Alum SA - producatoare de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd - societate miniera de extractie de bauxita, Vimetco Extrusion SRL - procesator de produse extrudate, Conef SA - administrarea portofoliului de actiuni ale Alro, Global Aluminium Ltd - entitate de tip holding si Bauxite Marketing Ltd. Avand aceasta structura, dupa cum se arata anterior, grupul a creat un lant de productie integrat, asigurand materiile prime pentru Alro. Capacitatea totala de fabricatie (instalata) a Alro SA este de 265.000 de tone pe an. La nivelul lui 2013, societatea a raportat o cifra de afaceri de 1,95 miliarde lei (fata de 2,3 miliarde lei in 2012), iar in 2014 s-a ajuns la doua miliarde lei, insa cu pretul unei adanciri a pierderii nete ajustate, de la -86 milioane de lei la -134 milioane de lei, pentru ca in 2015 sa se evidentieze un rulaj de 2,3 miliarde lei si un profit net ajustat de 45 milioane de lei. De asemenea, cifrele finale pentru 2016 atesta ca, strict pentru companie, veniturile din vanzari s-au cifrat la 2,1 miliarde lei, in conditiile unui profit net ajustat de 101 milioane de lei. In acelasi timp, pentru grup, la nivelul lui 2016 s-a raportat o cifra de afaceri de 2,3 miliarde lei (in scadere de la 2,4 miliarde lei, cat a fost in anul anterior) si un profit net ajustat de 100 de milioane de lei. Pentru 2017, compania a raportat venituri din vanzari de 2,47 miliarde lei si un profit net ajustat de 355 milioane de lei, iar pentru grup s-au evidentiat o cifra de afaceri de 2,7 miliarde lei si un profit net ajustat de 403 milioane de lei. Principalele piete de desfacere pentru sortimentele Alro sunt reprezentate de tarile din Uniunea Europeana (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania), insa compania deruleaza exporturi inclusiv in Statele Unite ale Americii si Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP si EN 9001 pentru unitatile de productie pentru industria aerospatiala, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiu primar ale Bursei de Metale din Londra (LME), precum si normele internationale pentru produsele laminate plate. Informatii suplimentare, la www.alro.ro
 
rehau
ABONARE REVISTE
TSV
SISECAM
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left