ANALIZA: Premise optimiste pentru vanzarile de usi automate |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 19 Apr 2017 07:43 |
Piata europeana de usi automate s-a inscris pe un trend ascendent in 2016, majorarea cifrei de afaceri consemnate de principalele companii din bransa, precum si a numarului de unitati vandute fiind de +1,8%, iar cota procentuala a fost mai semnificativa ca in anii anteriori. Aceasta tendinta, de crestere graduala, se va remarca si pe termen mediu, astfel incat premisele sunt optimiste. Practic, pana in 2019, se estimeaza ca rata medie anuala de dezvoltare a pietei (indicele CAGR) va fi de cel putin +3% pe an.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unei noi cercetari, elaborate de expertii Interconnection Consulting Group - Austria, care mai explica si ca, din punct de vedere structural, pe grupe sortimentale, „sistemele de usi automate glisante reprezinta si in continuare cea mai mare categorie de produse, cu o cota de 46,8% in Europa. Locul secund apartine usilor automate pliante (cu 31,2% din total), iar in anii urmatori sistemele glisante si cele pliante isi vor majora cotele in mod disproportionat fata de celelalte sortimente, ajungand la niveluri foarte mari de utilizare. Mult la distanta se afla, astfel, usile automate batante si cele telescopice, avand cote de 7,3% in primul caz si 7% in cel de-al doilea”.
Pietele din Polonia si UK - principalele „motoare” ale cresterii
Potrivit studiului, pe aproape toate pietele europene analizate, anul trecut, agentii economici activi in bransa sistemelor de usi automate au reusit sa-si majoreze vanzarile. „Doar in Italia se mai asteapta o revenire a pietei constructiilor de cladiri, care sa dea impusul ascendent mult-dorit pentru aceasta industrie, strict dependenta de evolutia volumului lucrarilor la imobile (mai ales, nerezidentiale), insa pentru 2017 se intrevede un trend crescator si in peninsula, ceea ce ne face sa preconizam un salt de +4,9% al vanzarilor de usi automate in Italia, pentru prima data, dupa mai multi ani de scadere. Insa, in 2016, principalele «motoare» ale cresterii din Europa au fost pietele de usi automate din Polonia (+4,4%) si Marea Britanie - UK (+3,7%), dar trebuie afirmat ca, in timp ce, in Polonia, s-au comercializat in total 11.414 usi automate (din care 59,4% glisante), cifrele specifice pietei britanice au fost de cel putin trei ori mai mari. Practic, in pofida nesigurantei induse de fenomenul Brexit, acest sector continua sa se dezvolte puternic in Marea Britanie, ceea ce se va remarca si in anii urmatori”, a declarat Marianna Svartzova, autoarea cercetarii. In plus, in opinia expertilor Interconnection, anul trecut, tot in premiera dupa declansarea recesiunii, vanzarile de usi automate din Franta s-au majorat usor (+1,2% ca valoare), iar aceasta crestere moderata (cuprinsa intre 1% si 2%) se preconizeaza sa se perpetueze pe termen mediu.
Germania - cea mai importanta destinatie a usilor automate
Cu o valoare estimata la 513,41 milioane de euro in 2016, corespunzatoare unei cantitati de 183.750 unitati de usi automate comercializate, piata europeana de profil va ajunge, in 2019, la 571,08 milioane de euro si 203.386 unitati. Insa, Marianna Svartzova explica modul diferit in care vanzarile vor evolua in fiecare stat in parte si, evident, pe grupe de produse. „Cu o valoare de cel putin 176,5 milioane de euro in 2016, piata germana este cea mai importanta destinatie a sistemelor de automatizare pentru usi. Anul trecut, cresterea din Germania a fost relativ moderata (+1,5%), dar perspectivele pentru 2017-2019 indica un trend ascendent ceva mai pronuntat. In Austria, domeniul hotelier (al turismului), care conteaza cel mai mult in ceea ce priveste cererea de usi automate, a stagnat in ultimul timp, in asa fel incat sporirea livrarilor de astfel de sisteme a fost de numai +0,3%. Insa, consolidarea pietei a dus si la o scadere a pretului mediu, iar pentru anul in curs si cel urmator se previzioneaza o crestere semnificativa. In Elvetia, insa, piata usilor automate este cu aproape 10% mai mare decat cea din Austria. Anul trecut, la nivelul Confederatiei Elvetiene, vanzarile de sisteme de usi automate au sporit cu +2,7%, iar perspectivele sunt favorabile pentru industria de profil, deoarece se intrevede o continuare si chiar o accelerare a tendintei de crestere. Si in Elvetia, circa 54,4% din usile automate instalate in 2016 au fost glisante”, a mai precizat autoarea studiului.
Grad sporit de concentrare a pietei
Un alt aspect analizat de specialistii Interconnection se refera la caracteristicile industriei de usi automate, din punct de vedere al productiei si distributiei, Marianna Svartzova subliniind ca, „la fel ca in alte domenii, inclusiv pe piata sistemelor de usi automate se observa un trend tot mai pronuntat de crestere accelerata a gradului de concentrare, doar in Marea Britanie cota reunita a primelor zece companii (grupuri multinationale) specializate fiind mai redusa (adica 83,4% din total!). La polul opus se afla Franta, o piata de mari dimensiuni, unde primele zece societati din domeniu controleaza 93,2% din vanzari. De asemenea, ar trebui precizat si ca principalii producatori si furnizori europeni de usi automate si sisteme de automatizare pentru usi sau porti sunt reprezentati de Assa Abloy, Geze, Dormakaba, Record si Gilgen”.
***
In nota obisnuita pentru o asemenea ampla cercetare, expertii Interconnection au dat publicitatii si doua diagrame ce prezinta, pe de-o parte, evolutia cantitativa si valorica a pietei studiate si, pe de alta parte, structura si dinamica livrarilor pe grupe de produse, respectiv usi automate glisante, telescopice, batante, pliante, rotative si altele. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru descarcarea diagramelor aferente click aici si aici!
|