BIESSE: Nivel-record al portofoliului de contracte si comenzi |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 24 Aug 2017 07:43 |
Managerii holdingului italian Biesse au aprobat, recent, raportul financiar interimar pentru semestrul intai din 2017, anuntand cu acest prilej noi date referitoare la corporatie. „In perioada analizata, s-au remarcat cresteri sustinute ale indicatorilor ce reflecta cifra de afaceri, profitul net si fluxul de comenzi, in timp ce portofoliul de contracte s-a plasat la un nivel-record. Astfel, vanzarile nete consolidate din ianuarie-iunie a.c. s-au situat la 331,2 milioane de euro (+16,9% fata de ianuarie-iunie 2016), iar profitul net s-a situat la 17,5 milioane de euro (+46,4%). Aceasta situatie pozitiva a facut ca investitiile (capitalul net investit) sa se majoreze, ajungand la 168,6 milioane de euro, la data de la 30 iunie a.c., fata de 141,7 milioane de euro in primele sase luni din 2016”, informeaza oficialii grupului.
„Cea mai buna evolutie s-a remarcat, totusi, in ceea ce priveste portofoliul de contracte si comenzi, cu o crestere de +15,3% in primul semestru al anului in curs, distribuita uniform in cadrul diviziilor ce promoveaza diverse produse si servicii. Astfel, pentru departamentul de echipamente, portofoliul de comenzi s-a majorat cu +14,7% fata de 30 iunie 2016, ajungand la un prag-record de 212,9 milioane de euro. Daca luam in considerare ca, la 31 martie a.c., in cadrul diviziei de echipamente comenzile insumau 188,5 milioane de euro, trebuie remarcat ca, la acest rezultat de exceptie, o contributie semnificativa a avut-o participarea la una dintre cele mai importante expozitii mondiale din domeniul prelucrarii lemnului - si anume la targul german Ligna, din Hanovra, organizat in luna mai a.c. Dupa finalizarea acestuia, am constatat ca Biesse a receptionat comenzi de cel putin 45 de milioane de euro, confirmand astfel interesul sporit al clientilor pentru solutiile digitale pe care le promovam (aplicatii software si platforme IoT). Si contributia sectiei de sisteme la recenta crestere a portofoliului de comenzi este notabila, reflectand perceptia pozitiva pe care beneficiarii o au fata de produsele Biesse ce sunt adaptate deja pentru a profita de oportunitatile oferite de conceptul Industrie 4.0”, a declarat Giancarlo Selci, fondator si CEO al grupului.
Rezultatele optime, anuntate de grup, au avut ca efect si cresterea numarului de angajati, la 3.960 de persoane, din care 55% activeaza in Italia. Potrivit raportului, tot in lumina conceptului de Industrie 4.0, Biesse a achizitionat, in perioada analizata, companiile italiene Movetro - Padova si Montresor & C - Verona, care, desi nu sunt de mari dimensiuni, au o importanta strategica, fiind lideri pe pietele de referinta (utilaje de procesare pentru sticla-granit-portelan si, respectiv, echipamente de prelucrare a materialelor sintetice). Prin marca sa, Intermac, Biesse va continua insa sa-si consolideze pozitia in domeniul solutiilor avansate 4.0, cu accent asupra domeniilor din industria vitrajelor si a pietrei.
Vanzarile de echipamente pentru lemn sunt predominante
Dupa cum se precizeaza in documentele financiare ale Biesse, in primul semestru a.c., structura vanzarilor (pe divizii si pe arii geografice) a reconfirmat, in principal, predominanta vanzarilor de utilaje pentru procesarea lemnului, divizia respectiva insumand 71,6% din cifra de afaceri de 331,2 milioane de euro, anuntata anterior. La randul sau, sectia de echipamente pentru sticla/piatra a avut un aport de 15,4%, asemanator celui al departamentului de mecatronica (15,5%). „Pe criterii geografice, analiza vanzarilor indica o crestere a cotei celor din Italia (15,2% din total, fata de 13,3% in iunie 2016). Desigur, tarile vest-europene (inclusiv Italia) continua sa fie predominante in comenzi si vanzari, cu un aport de 44,1% in cifra de afaceri din ianuarie-iunie a.c., reflectand un salt de +20%. Pietele din Europa de Est au fost mai putin dinamice, fapt ce s-a reflectat printr-o diminuare de -0,7% a cifrei de afaceri din regiune, dar contributia acestora a fost de 13,2%. Cresterea de +19,9% din America de Nord - unde cererea de echipamente destinate noilor unitati de productie a fost sustinuta de un scenariu macroeconomic favorabil - a facut ca aportul subsidiarelor Biesse sa fie de 17,6%, iar in Asia-Pacific, dupa cum era de asteptat, s-a constatat o majorare de +27,2% a incasarilor, modificand si contributia la vanzarile totale, ce a ajuns la 21,7%. In fine, in restul lumii, Biesse a realizat 3,4% din vanzari si, din cauza diverselor probleme politico-sociale sau de alta natura, s-a remarcat si o diminuare de -10,6% a vanzarilor respective”, se mai arata in raportul companiei.
***
Concernul Biesse, cu o cifra de afaceri de 519,1 milioane de euro in 2015 (+21,5%), respectiv cu 619 milioane de euro in 2016 (reflectand un salt de +18,24%) este prezent si pe piata din Romania, unde societatea Eco Partner System, din Capitala, reprezinta pe plan national interesele Biesse Wood Division, livrand echipamente, sisteme si solutii tehnologice pentru industria lemnului, ce pot fi utilizate si in domeniul fabricarii tamplariei din acelasi material. Cele mai recente date oficiale atesta ca, la nivelul lui 2016, Eco Partner System (cu sase angajati) a consemnat o cifra neta de afaceri de 3,94 milioane de lei (in conditii de profitabilitate), in 2015 s-a evidentiat prin vanzari de 4,2 milioane de lei, in 2014 a raportat 4,23 milioane de lei, iar in 2013 a realizat 1,1 milioane de lei. Mai trebuie precizat ca, initial, Biesse Wood Division era reprezentata de Alcor Trading & Consulting - Bucuresti, care, potrivit celor mai recente date oficiale disponibile, a raportat pentru 2016 un rulaj de 18.271 lei, iar in 2012, cand intermedia comertul cu masini si echipamente Biesse, vanzarile s-au plasat la 4,6 milioane de lei, in timp ce la nivelul lui 2013 a consemnat 0,9 milioane de lei, iar pentru 2014 si 2015 cifra de afaceri a fost nula, in conditiile unor pierderi. Alcor Trading & Consulting ramane totusi specializata in „intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane”. Centrele de prelucrare Intermac pentru industria de vitraje sunt livrate si prin intermediul companiei Abitare CG, din Brasov, companie cu 51 de salariati care - potrivit acelorasi date oficiale - a consemnat in 2016 un rulaj net de 28,77 milioane de lei (in conditii de profitabilitate), iar in 2015 s-a remarcat printr-o cifra de afaceri neta de 41,85 milioane de lei, in timp ce in 2014 acest indicator a fost de 33,5 milioane de lei, in 2013 de 25,2 milioane de lei si in 2012 de 26,9 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.biesse.com
|