BIESSE raporteaza o crestere puternica a veniturilor nete consolidate din T3 |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 07 Dec 2021 06:01 |
Managerii holdingului italian Biesse au aprobat, recent, raportul financiar trimestrial pentru perioada iulie-septembrie a anului 2021 (ce include si informatii financiare succinte referitoare la primele noua luni a.c.), anuntand cu acest prilej noi date referitoare la corporatie. „In perioada analizata, reprezentata de trimestrul al treilea, au continuat sa se remarce majorari semnificative ale indicatorilor de performanta ce reflecta cifra de afaceri, profitul net si fluxul de comenzi, in timp ce portofoliul de contracte s-a plasat la un nivel valoric satisfacator, mai mare decat in anul anterior. In consecinta, vanzarile nete consolidate din primele noua luni ale lui 2021 s-au situat la 527 milioane de euro (+32,9% fata de acelasi interval din 2020), iar profitul net s-a plasat la 35,4 milioane de euro (reprezentand 6,7% din venituri). In plus, valoarea adaugata totala a fost de 232,3 milioane de euro, adica 44,1% din venituri. Aceasta situatie a facut ca pozitia financiara neta sa redevina pozitiva si sa se ajunga la 113,9 milioane de euro, la data de 30 septembrie 2021, cu 117 milioane de euro mai mult decat la sfarsitul lunii septembrie a anului 2020 (cand pozitia financiara neta a fost negativa), ceea ce pune in evidenta o imbunatatire a situatiei”, informeaza oficialii grupului.
Preluarea Forvet – un avans pe segmentul superior al pietei
„Rezultatele de exceptie ne permit, asa cum am anuntat, de altfel, anterior, sa achizitionam 100% din actiunile companiei Forvet Costruzione Macchine Speciali S.p.A. Sinergia dintre aceasta companie, care activeaza in domeniul masinilor automate speciale pentru prelucrarea sticlei (Forvet S.p.A.), si Biesse sunt evidente. Prin aceasta operatiune, Biesse (Intermac) isi completeaza si isi mareste portofoliul de produse in sectorul sticlei, extinzandu-si prezenta pe segmentul superior al pietei. Ceea ce traversam in prezent, desi necesita o atitudine prudenta si precauta, mai ales pe fondul pandemiei, pare a fi o faza de redresare generalizata si consistenta, ceea ce ne ofera o perspectiva optima, cel putin pentru viitorul apropiat. Cu toate acestea, redresarea cererii peste asteptari genereaza tensiuni, in lantul de distributie, de care grupul Biesse nu este scutit. In special, evolutia dinamicii transporturilor ramane sub o monitorizare atenta din partea noastra. Nivelul ridicat al portofoliului de comenzi certifica insa faptul ca toate contractele pentru produse si servicii s-au incheiat intr-un ritm sustinut chiar si in cel de-al treilea trimestru al acestui an (cand de obicei factorul sezonier este nefavorabil), iar capacitatea de productie a grupului a crescut fata de luna iunie a anului trecut, confirmand niveluri niciodata atinse de Biesse, in intreaga sa istorie. In pofida acestui nivel record, vizibilitatea medie a productiei nu este inca foarte mare, dar aceasta si datorita dorintei noastre de a nu prelungi excesiv termenele de livrare. In urma directivelor cuprinse in planul de afaceri pe trei ani, aprobat la 30 iulie 2020, am decis o achizitie importanta, strategica pentru noi, in sectorul sticlei, in vederea completarii si extinderii gamei de produse pe segmentul superior al pietei. In ceea ce priveste investitiile in cercetare si dezvoltare, putem confirma ca acestea vor ramane intotdeauna in centrul atentiei grupului si nu vor fi reduse in niciun fel; in acest sens, se va continua implementarea principalei linii directoare a strategiei noastre, care este dezvoltarea paradigmei digitale si a tuturor inovatiilor tehnologice ce pot avea impact asupra sectoarelor noastre tinta”, a declarat dr. Pierre Giorgio Sallier de La Tour, director financiar (CFO) al Biesse.
Analiza datelor financiare ale Biesse in functie de regiunile geografice de referinta pentru corporatie reflecta cresteri ale vanzarilor in Europa de Vest si Italia (cu un aport total de 50,3% la rulajul din ianuarie-septembrie 2021), fiind remarcata, la acest capitol, majorarea contributiei incasarilor din Italia (pana la 17,8% din total, fata de 13% la 30 septembrie 2020). Performanta robusta din America de Nord, cu o cerere specifica semnificativa, a facut ca aceasta piata sa aiba acum o contributie de 17,3% la vanzari. Insa, de vreme ce livrarile din Asia-Pacific au fost fluctuante, actualmente, acestea reprezinta 13,1% din rulajul total, reflectand si in continuare, de altfel, trendul ultimilor ani. Insa, o contributie semnificativa, de 16,6%, continua sa o aiba subsidiarele din Europa de Est, marcand insa la randul lor o crestere a vanzarilor.
In ceea ce priveste cele doua divizii principale, cea de echipamente si sisteme ramane dominanta (cu 90,9% din vanzari), comparativ cu cele ale sectiei de mecatronica (9,1% din vanzari).
Perspectivele sunt astfel foarte bune, de vreme ce, potrivit datelor Biesse, comenzile primite de grup in cele 9 luni analizate indica o crestere de +74% in comparatie cu aceeasi perioada din 2020, in timp ce, in comparatie cu 2019, cresterea este de 31,6%. Numai in al treilea trimestru al acestui an, comenzile primite s-au ridicat la 157,3 milioane de euro (in crestere cu +35,4% fata de aceeasi perioada din 2020). Portofoliul privind productia efectiva de masini si echipamente este pozitiv la sfarsitul lunii septembrie (291 milioane de euro), cu 6% mai mare decat la sfarsitul lunii iunie 2021. In comparatie cu finele anului 2020, portofoliul a crescut cu 37,1%, in timp ce, in comparatie cu decembrie 2019, actualul portofoliu este cu 48% mai mare.
„Tinand cont de rezultatele obtinute in ianuarie-septembrie 2021, precum si de situatia portofoliului si a comenzilor primite, anul acesta este posibil sa se repete contextul in care Biesse s-a aflat la sfarsitul anului 2019, cu un flux de numerar mai mare decat cel estimat, fata de precedentele 12 luni, evident, inainte de cuantificarea costurilor aferente achizitiei Forvet S.p.A.”, a mai precizat directorul financiar al Biesse.
***
Concernul Biesse este prezent si pe piata din Romania, unde societatea Eco Partner System, din Capitala, reprezinta pe plan national interesele Biesse Wood Division, livrand echipamente, sisteme si solutii tehnologice pentru industria lemnului, ce pot fi utilizate si in domeniul fabricarii tamplariei din acelasi material. Mai trebuie precizat ca, initial, Biesse Wood Division era reprezentata de Alcor Trading & Consulting – Bucuresti. In plus, centrele de prelucrare Intermac pentru industria de vitraje sunt livrate si prin intermediul companiei Abitare CG, din Brasov. Informatii suplimentare, la www.biesse.com
|