GLASS for EUROPE: Sticla float din Rusia continua sa fie vanduta fraudulos in UE |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 04 Aug 2023 06:29 |
![]() Cresterea semnificativa a importurilor de sticla float din Belarus in UE a fost de 54% in trimestrul al patrulea din 2022, ceea ce inseamna ca peste jumatate din capacitatea locala de productie a Bielorusiei este exportata in UE. Presiunea este vizibila mai ales in Polonia si tarile baltice, sticla de „origine incerta” fiind tranzactionata la preturi de dumping. Falsificarea documentelor de origine ridica suspiciuni conform carora materialele respective pot proveni din Rusia. La jumatatea anului 2022, o notificare a Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei a alertat un producator european ca a interceptat la granita polono-ucraineana patru camioane incarcate de produse din sticla contrafacuta, identificate in mod gresit ca fiind produse de respectiva companie. Transportul s-a dovedit a proveni de la o fabrica din Polonia, dar dupa controale suplimentare a fost stabilit ca venind din Lituania, fapt ce contravine rutelor uzuale de export, ceea ce a starnit suspiciunea. Alte discrepante, inclusiv cu privire la branding, modalitatile de ambalare, sistemele de identificare au confirmat natura frauduloasa a produselor.
De la inceputul anului 2023, a fost observata o crestere notabila a sticlei float de fabricatie rusa produsa in special de compania „Saratovstroysteklo”, care este expediata catre portul maritim din Muntenegru. Marfa este procurata si distribuita in principal de o companie sarba. Desi, din punct de vedere tehnic, aceste tranzactii nu ocolesc sanctiunile UE, deoarece produsele nu sunt descarcate in interiorul granitelor UE, fluxul comercial ridica doua probleme majore, mai avertizeaza expertii Glass for Europe. Astfel, diferentele semnificative de pret intre sticla ruseasca si cea fabricata in UE, care rezulta din costurile mai scazute cu energiei si productia din Rusia, perturba echilibrul pe pietele din regiunea balcanica si pun o presiune puternica asupra producatorilor din UE. De asemenea, din cauza cantitatilor implicate si a diferentelor semnificative de pret, exista ingrijorari puternice ca o parte din aceasta sticla ar putea fi reexportata in tarile vecine UE, unde se observa si o concurenta in crestere.
Exista dovezi ca sticla plata din Rusia a fost permisa sa intre pe teritoriul a cel putin unui stat membru al UE, in ciuda interdictiei UE in vigoare. De mentionat faptul ca atat Muntenegru, cat si Serbia negociaza in prezent intrarea lor in Uniunea Europeana. Dispozitiile acquis-ului comunitar din capitolul 1 privind „libera circulatie a marfurilor” ar trebui sa ofere posibilitatea ca UE sa raspunda in mod eficient preocuparilor legate de fluxurile comerciale de marfuri rusesti, se mai arata in documentul Glass for Europe.
|