HUNTER DOUGLAS: Depreciere de 5% a incasarilor din primele trei trimestre |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 27 Nov 2015 21:08 |
"Situatia intervalului de referinta al primelor trei trimestre a.c. a reflectat, de fapt, o majorare de 3,3% a cantitatilor comercializate pe toate meridianele globului, coroborata insa cu un impact nefavorabil de 9,4% al cursului de schimb valutar si compensata partial de un aport pozitiv de 1,1% al companiilor preluate si integrate. Vanzarile au fost, astfel, optime in America de Nord, Europa si Australia, dar s-au depreciat in Asia si America de Sud", a declarat Ralph Sonnenberg, presedinte si director general al Hunter Douglas NV.
Ca urmare a acestui fapt, s-au remarcat modificari structurale din punct de vedere al pietelor-tinta, deoarece subsidiarele din America de Nord au contribuit cu 47% la cifra de afaceri din ianuarie-septembrie 2015, fiind urmate de filialele din Europa (36%) si de cele din America Latina (7%), Asia (7%) si Australia (3%). Sistemele de protectie solara pentru ferestre au constituit aproape 83% din cantitatea totala comercializata, iar diferenta (de 17%) a fost reprezentata de elemente pentru aplicatii arhitecturale (parasolare folosite la fatade) si alte produse. Din punct de vedere al perspectivelor pentru 2015, managerii holdingului confirma o eventuala imbunatatire a conditiilor economice in SUA si Asia, o crestere continua in Marea Britanie, dificultati importante in America de Sud (mai ales ca urmare a fluctuatiilor cursului de schimb) si un mediu de afaceri stabil in Europa. Grupul Hunter Douglas este insa pregatit sa faca fata oricaror provocari, aflandu-se pe o pozitie solida in termeni de produse, distributie, aspecte financiare si de management. Totusi, exista anumite probleme legate de evolutia unor activitati complementare, mai precis a portofoliului de investitii coordonat de corporatie, a carui valoare de piata a ajuns la 199,8 milioane USD (la data de 30 septembrie 2015) si, in urma unui aport negativ de -2,4% pentru indicatorul ROI (return of investment) din primele noua luni a.c., nivelul anuntat anterior s-ar putea deprecia in continuare. Trebuie insa avut in vedere ca aceasta activitate este de data recenta, iar situatia s-ar putea redresa in ultima parte a acestui an, de vreme ce acest portofoliu era inexistent la nivelul lunilor ianuarie-septembrie 2014 si, in consecinta, nu influenta incasarile corporatiei.
Referindu-se la rezultatele celui de-al treilea trimestru a.c., conducerea grupului indica o scadere de 5,5% a vanzarilor, la 650,7 milioane USD, pe fondul unei cresteri cantitative de 2,7%, al unui impact negativ al ratelor de schimb de 9,5% si al unei majorari de 1,3% al aportului generat de companiile achizitionate. Mai mult, in ceea ce priveste vanzarile regionale din primele noua luni ale lui 2015, in Europa s-au consemnat 678 milioane USD (-12%, in pofida unei majorari cantitative de 1%), dar daca se iau in considerare rezultatele exprimate in moneda comunitara, se remarca o sporire de 6%, la 606 milioane de euro. In America de Nord, majorarea livrarilor s-a plasat la 7%, pana la 907 milioane de dolari, dar in America Latina (-23% sau 135 milioane USD), Asia (-13% sau 130 milioane USD) si Australia (-10% sau 61 milioane USD) au avut loc deprecieri mai mult sau mai putin ample, fie din cauza scaderii ca volum a livrarilor (cu -2% si -9%) in primele doua cazuri, fie ca urmare a impactului negativ al cursului dintre dolarul american si cel australian (-16%). Mai trebuie mentionat si ca, in pofida unor conditii adverse pe anumite continente, holdingul si-a continuat politica de investitii, cheltuielile de capital ajungand la 42 milioane USD in ianuarie-septembrie a.c. (fata de 47 milioane USD anul trecut), iar pentru intregul exercitiu financiar ce se va finaliza in curand Hunter Douglas si-a planificat sa aloce fonduri totale de aproximativ 60 de milioane USD.
***
Corporatia Hunter Douglas - Olanda, care integreaza (in urma unei restructurari) 125 de companii, avand 50 de fabrici si 75 de unitati implicate in operatiuni de asamblare in peste 100 de tari, reprezinta – in acceptiunea managerilor sai – liderul de necontestat al pietei mondiale a sistemelor de protectie solara pentru ferestre si un producator important de sisteme arhitecturale. Cei 16.000 de angajati urmaresc principiile actuale privind economia de energie si sustenabilitatea, mai ales ca aceste concepte nu pot fi corect implementate in absenta instalarii elementelor de protectie solara in cadrul cladirilor. Pentru anul 2013, holdingul a anuntat o majorare de 1,9% a cifrei de afaceri, urmata de o alta crestere, de 2,2% in 2014, pana la 2,695 miliarde USD. In tara noastra, grupul – coordonat de echipa manageriala din Elvetia – activeaza prin intermediul unei reprezentante, avand sediul in Capitala si fiind luata in evidenta Ministerului Finantelor Publice in anul 2004. Cele mai recente date oficiale confirma ca, pentru 2014, Hunter Douglas Romania a raportat o cifra de afaceri neta de peste 2,7 milioane de lei (-31,18%), in contextul unei pierderi de 0,2 milioane de lei, insa in conditiile in care, cu un an in urma, acest indicator a depasit 3,9 milioane de lei (+105,26%), iar in 2012 rulajul a fost de 1,9 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.hunterdouglas.com
|