Interconnection: Piata usilor industriale se confrunta cu provocari multiple |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 04 Apr 2025 06:00 |
![]() Anul 2024 a fost o perioada de scadere pentru piata usilor industriale din regiunea DACH, cu obstacole economice din cauza inflatiei, a cresterii costurilor materialelor si a incetinirii proiectelor de constructii. Desi sectorul a avut dificultati de a-si reveni dupa pandemie, este de asteptat ca cresterea sa fie reluata pana in 2026, pe masura ce sectorul constructiilor se stabilizeaza si increderea consumatorilor se imbunatateste. Pana in 2027, se estimeaza ca piata va ajunge la 892 de milioane euro, cu o rata medie de crestere de 4,3% pe an. Peisajul concurential este complicat si mai mult de afluxul de producatori cu costuri reduse din Asia, care a intensificat presiunea asupra preturilor, fortand producatorii europeni sa inoveze si sa reduca costurile.
Rezultatele slabe ale sectorului constructiilor au accentuat dificultatile, deoarece noile proiecte au incetinit, iar lucrarile majore din infrastructura au ramas in asteptare. In ciuda acestor provocari, producatorii de usi industriale au dat dovada de rezilienta prin dublarea eforturilor de inovare. Companiile s-au concentrat pe dezvoltarea de noi materiale si solutii care au potentialul de a reduce costurile pentru consumatori, investind in acelasi timp masiv in solutii digitale. Aceste inovatii includ sisteme de acces inteligente, monitorizare si automatizare de la distanta avansate prin intermediul dispozitivelor mobile si tehnologii de securitate care integreaza recunoasterea faciala si inteligenta artificiala.
In ceea ce priveste segmentarea pietei, usile sectionale raman lider de piata cu o cota de 58,0%, urmate de usile rapide cu 17% si de cele rulante. Otelul continua sa fie materialul dominant, reprezentand 64,7% din total, cu o crestere preconizata la 65,2% pana in 2027. Canalele de distributie directa au o cota dominanta de 86,9%, in timp ce proiectele de renovare depasesc usor instalatiile noi, reprezentand 50,4% din totalul vanzarilor.
Oferta este dominata de marile companii multinationale precum Hörmann, ASSA Abloy, Novoferm, Domoferm, Teckentrup, Condoor si Ryterna, care controleaza 74,3% din piata. Dimensiunea si resursele disponibile le permit sa faca fata mai eficient recesiunilor economice, mentinandu-si cota de piata prin inovare si linii de produse diversificate. In schimb, intreprinderile mici si mijlocii au fost afectate mai puternic de criza, confruntandu-se cu marje mai mici si cu mai putine resurse pentru a concura pe o piata sensibila la preturi. Acesti competitori se concentreaza pe progresul tehnologic si pe inovare pentru a depasi criza actuala.
|