Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Marti, 03 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - PPTT: Intra in vigoare Mc001, noi reglementari de calcul al eficientei energetice
PPTT: Intra in vigoare Mc001, noi reglementari de calcul al eficientei energetice
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 20 Ian 2023 13:19
In data de 17 ianuarie 2023 a aparut in Monitorul Oficial nr. 46 Ordinul MDLPA nr. 16/2023 pentru aprobarea reglementarii tehnice "Metodologie de calcul al performantei energetice a cladirilor, indicativ Mc 001-2022".
Cunoscuta specialistilor simplu ca ”Mc001”, versiunea revizuita a reglementarii include numeroase noutati tehnice care vor intra in vigoare treptat.
Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor, elaborata de un grup de experti dintr-un consortiu condus de Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, va sta la baza schimbarii de paradigma in domeniul constructiilor de cladiri, ajutand deopotriva toti actorii importanti: autoritati centrale si locale, auditori energetici pentru cladiri si proiectanti, executanti si, poate in primul rand, beneficiari.
La realizarea versiunii revizuite a reglementarii tehnice Mc 001-2022 alaturi de echipa elaboratoare un aport important a avut si PPTT, mai concret in stabilirea valorilor minime pentru coeficientii de transfer termic.
Reglementarea precizeaza documentele care trebuie prezentate de constructori in diferite faze ale proiectarii sau in vederea receptionarii cladirilor noi (obligatoriu incadrate in categoria NZEB-cladiri cu consum de energie aproape de zero), respectiv a celor existente care se renoveaza.
Formatul si continutul noului CPE-certificat de performanta energetica, usor de digitalizat, sunt in acord cu noile standarde europene si cu prevederile directivei de performanta energetica a cladirilor (EPBD), anticipand si o parte din efectele revizuirii acestei directive, asteptate in 2023.
Exigentele tehnice impuse de Mc001 vor contribui substantial la indeplinirea angajamentelor actualizate ale autoritatilor nationale (a se vedea Hotararea nr. 1076/2021 pentru aprobarea Planului national integrat in domeniul energiei si schimbarilor climatice 2021-2030), si anume de a obtine pentru sectorul cladirilor o reducere substantiala a consumului de energie finala si a emisiilor de gaze cu efect de sera, respectiv o crestere a procentului privind energia consumata din surse regenerabile pana in 2030, iar ulterior o decarbonare a acestui sector pana in 2050.
Metoda de calcul energetic din Mc001/2022, mai complexa decat cea din Mc001/2006 pe care o inlocuieste, este de tip modular, putand fi aplicata atat pentru situatia unui apartament evaluat energetic independent (CPE de apartament), cat si pentru cladiri echipate cu sisteme complexe de instalatii. Specialistii vor putea utiliza inca din faza de proiectare Mc001 pentru conformarea cladirilor noi NZEB, fiind definit si procesul de verificare in diferite faze ale realizarii unei cladiri noi sau renovarii energetice a unei cladiri existente. Este detaliat cuprinsul unui raport de conformare energetica sau al unui raport de audit energetic, sunt precizate piesele dintr-un dosar de certificare energetica, sau dosar de auditare energetica.
Pe baza noilor exigente tehnice incluse in Mc001/2022 (obligativitatea ventilarii mecanice a cladirilor nerezidentiale noi sau care se renoveaza, obligativitatea incadrarii cladirii in limite maxime de consum de energie primara s.a.m.d.), constructorii vor putea accepta mai usorsolutiile tehnice pentru NZEB oferite corect de proiectanti. Iar pe de alta parte, constructorii vor putea in final oferi beneficiarilor cladiri foarte performante energetic, in care calitatea mediului interior sa fie asigurata, indiferent de conditiile exterioare climatice.
Cladirile construite dupa noua reglementare Mc001 vor consuma mult mai putina energie, deci facturile pentru energie electrica si termica vor fi substantial mai mici. Diminuarea facturilor la energie va fi cu atat mai mare cu cat procentul minim admis de 30% privind energia consumata din surse regenerabile, va fi depasit. De asemenea, toate materialele de constructii si echipamentele de instalatii utilizate vor fi mai sustenabile, mai fiabile si mult mai atent puse in opera, avantajele fiind cuantificate nu doar pana la momentul predarii la cheie a investitiei, ci pe intreaga durata de viata a cladirii, conform conceptului de "cost global optim".
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
rehau
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left