Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 09 Mai 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - LME: Tranzactii fluctuante pe piata aluminiului primar
LME: Tranzactii fluctuante pe piata aluminiului primar
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 02 Iun 2011 16:37
In intervalul 3-27 mai 2011, cotatia aluminiului primar, stabilita in cadrul tranzactiilor efectuate la Bursa de Metale din Londra (London Metal Exchange - LME), a fluctuat puternic, ca urmare a impactului factorilor macroeconomici globali asupra investitorilor. Initial, dupa ce pragul psihologic de 2.700 USD/tona a fost din nou depasit, in perioada 3-6 mai a.c. investitorii au decis sa-si lichideze o serie de pozitii, fiind influentati de problemele specifice pietei colaterale a cuprului, unde, ca urmare a vanzarilor masive, s-a ajuns la un nivel minim al pretului (recordul din ultimele 5 luni). In acest sens, cotatia aluminiului s-a depreciat de la 2.770 USD/tona la 2.615 USD/tona, aprecierea dolarului american in raport cu principalele valute determinand o sporire a presiunii exercitate de cumparatori. In acel moment, analistii industriei globale de aluminiu au anuntat ca exportul de elemente sub forma de tabla din China se va situa pe un trend ascendent in trimestrul al doilea, de vreme ce firmele din tara asiatica doresc sa incheie cat mai multe contracte noi pe fondul speculatiilor potrivit carora guvernul de la Beijing ar putea limita cotele actuale de export pentru ca sa induca - si sa poata profita de - o eventuala majorare ulterioara a cotatiei LME. In primul trimestru a.c., exportul de foi, folii si tabla de aluminiu din China a sporit cu 73% fata de perioada similara a anului anterior. In saptamana 9-15 mai, pretul aluminiului primar a intrat intr-o perioada de consolidare, desi moneda USD a continuat sa se aprecieze. Diferentele zilnice semnificative ale cotatiei au facut ca investitorii si detinatorii fondurilor speculative sa fie mai prudenti, astfel incat pretul s-a situat intre 2.587 USD/tona si 2.650 USD/tona. Situarea cotatiei sub nivelul altui prag psihologic s-a datorat si informatiilor publicate de Biroul de Statistica din China, care a anuntat ca in aprilie a.c. productia de aluminiu primar din tara asiatica a atins inca un record (pentru a doua luna consecutiv), fiind posibil ca ascensiunea sa continue in mai, odata cu punerea in functiune a unor noi capacitati de fabricatie. Astfel, impactul asupra pretului pe plan national este covarsitor, generand o diminuare a acestuia. In acest sens, in aprilie 2011, cel mai mare producator mondial de aluminiu (respectiv China) a realizat 1,459 milioane de tone, in crestere cu 2,2% fata de nivelul record din luna anterioara (1,428 milioane de tone) si cu 7,4% raportat la perioada similara din 2010. In primele patru luni din 2011, productia de aluminiu a ajuns la 5,514 milioane de tone (+2,7 in raport cu ianuarie-aprilie 2010).
Ultima parte a lunii mai, favorabila pentru cumparatori
Situatiile prezentate anterior, coroborate cu aprecierea tot mai puternica a dolarului american si cu apetitul extrem de scazut fata de risc manifestat de investitori, au facut ca perioada 16-20 mai 2011 sa reprezinte un moment extrem de favorabil pentru cumparatori. Vanzarile masive de aluminiu primar au dus la scaderea brusca a pretului, care a fluctuat intre 2.511 USD/tona si 2.540 USD/tona, cursul minim fiind consemnat pentru tranzactiile efectuate vineri, 20 mai, iar cel maxim in ziua anterioara. Cu toate ca estimarile cu privire la cresterea pe termen scurt a consumului de aluminiu sunt in majoritate pozitive, perspectivele pietei de metale neferoase in general raman incerte. Trendul din perioada analizata indica un regres al pretului, amplificat si de anumiti indicatori tehnici, astfel incat n-ar fi surprinzator sa se ajunga din nou la testarea fostelor praguri-suport din momentul cel mai acut al crizei economice. Totusi, datele fundamentale anuntate de Asociatia Industriei Aluminiului din Statele Unite ale Americii arata ca piata nord-americana devine tot mai puternica, nivelul cererii de produse din aluminiu fabricate in SUA si Canada majorandu-se continuu. Astfel, consumul de astfel de materiale (calculat in functie de livrarile efective ale fabricantilor continentali plus cele din import) a sporit cu 7,9% in luna martie (in raport cu aceeasi perioada din 2010), respectiv cu 10,6% fata de februarie a.c. In acest sens, livrarile efective din martie au inregistrat un salt de 8,9% in cazul bazei anuale de raportare. Intre 23 si 27 mai 2011, deprecierea USD si recomandarile marilor institutii bancare catre investitori - de a achizitiona diverse materii prime – au indus un sentiment pozitiv pe piata aluminiului primar. In acest sens, saptamana trecuta cotatia stabilita in cadrul LME s-a situat intre 2.480 USD/tona (in cursul zilei de luni) si 2.607,5 USD/tona (vineri), estimarile cu privire la majorarea cererii urmand sa aiba o influenta decisiva, mai ales pe termen scurt. Inca este neclar daca majorarea substantiala constituie impulsul unei reluari a aprecierii pretului (pe baze sustenabile) sau reprezinta doar un factor conjunctural. Productia de aluminiu pe plan mondial a ajuns la o cota maxima, insemnand un record din punct de vedere istoric (de cand se efectueaza centralizarea datelor si pana in prezent). Astfel, dupa un usor regres in martie, la nivelul lunii aprilie a.c. s-au realizat in medie 118.800 de tone pe zi. In consecinta, rata anualizata a fabricatiei s-a situat la 43,35 milioane de tone in aprilie, in crestere cu aproape un milion de tone fata de recordul anterior, de 42,39 milioane de tone din februarie. Informatii suplimentare, la www.lme.com
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left