ANALIZA: Rezistenta la foc a materialelor componente ale fatadelor |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Dec 2015 08:32 |
Rezistenta la foc a materialelor ce intra in componenta anvelopantelor imobilelor, indiferent care este destinatia acestora, constituie o caracteristica de performanta de maxima importanta, riscurile generate de probabilitatea izbucnirii unui incendiu fiind reale, iar consecintele - evidente. Desi, la o prima evaluare, s-ar parea ca fatadele au un rol decisiv din acest punct de vedere doar in masura in care asigura legatura nemijlocita dintre mediul interior si cel exterior, in realitate problematica este mult mai complexa. O dovada in acest sens este data, de pilda, de dificultatea procesului de definire corecta si completa a caracteristicii de echipotentialitate a unui perete cortina de catre comisia care se ocupa de revizuirea standardului EN 13830. Realizarea incorecta a unei asemenea structuri implica asumarea unor riscuri uriase, un exemplu convingator in acest sens fiind constituit de aprinderea instantanee a unui perete cortina la o cladire din centrul Capitalei in urma cu cativa ani, tocmai din motivul neglijarii acestor aspecte si al utilizarii unor materiale neconforme (neignifugate) pentru izolarea fatadei ventilate.
Pericole generate de materiale aparent inofensive
Exemplele nu se opresc aici, expertii din domeniu avertizand in numeroase ocazii ca, mai ales la astfel de structuri moderne, se impune aplicarea unor masuri speciale de protectie, cum ar fi, de pilda, folosirea unor sisteme speciale de sticla, instalarea unor bariere care sa impiedice transmiterea focului intre etaje etc. Tragediile care au marcat Romania in ultimii ani au fost deseori legate de materiale ce sunt folosite pe scara larga in industria locala de tamplarie. Astfel, este edificatoare analiza reactiei la foc a spumei poliuretanice (PU) de montaj, de a carei utilizare abuzeaza deseori companiile locale atunci cand efectueaza instalarea ansamblurilor de tamplarie. Practic, metodele incorecte de montaj presupun insertia unei cantitati suplimentare de spuma PU in rosturile dintre zidarie si rama ferestrei (ce ajung, uneori, la o latime de 10 cm). Prezenta unui astfel de material, care, la contactul cu focul, emite - conform masuratorilor oficiale - monoxid de carbon (cunoscut inhibator al hemoglobinei, prin stabilizarea acesteia la formula de carboxihemoglobina, ducand la asfixiere prin limitarea accesului oxigenului la nivel celular), mono- si dioxid de azot, precum si acid cianhidric (cunoscut popular sub numele „prusic”) - extrem de toxic atat in aceasta forma (vaporii sai, eliberati la numai 26 °C, provocand arsuri grave ale aparatului respirator, in special la nivelul cailor superioare), cat si in stare de saruri, prin intermediul ionului de cianura (CN-) - este cel putin discutabila. Desigur, exista solutii de ignifugare ce se pot folosi dupa aplicare, insa acestea nu sunt aproape niciodata solicitate, chiar daca sunt puse la dispozitie de furnizori. Mai mult, contactul direct cu o masa plastica din categoria materialelor termoplastice cu structura amorfa, care poate in mod rapid initia si intretine un foc deschis, creste in mod proportional riscurile, prezenta unui strat de tencuiala la exterior neconstituind nicio garantie ca substantele toxice mentionate anterior nu ajung in aria vitala a persoanelor. Solutia aflata la indemana este reprezentata de respectarea indicatiilor de montaj sugerate de furnizori si utilizate pe scara larga la nivel international, in aceasta situatie cantitatea de spuma PU folosita scazand considerabil, in favoarea altor materiale, cum ar fi banda precomprimata, siliconul, foliile anti-condens etc., ce formeaza un sistem complet si indicat de specialisti pentru instalarea ferestrelor. In ceea ce priveste polistirenul expandat folosit la izolarea partilor opace ale anvelopantelor, in mod paradoxal, efectele negative date de arderea acestuia sunt mult mai mici, in caz de incendiu fiind remarcata doar prezenta dioxidului de carbon. Singurul element de risc in acest caz este dat de temperatura ridicata de ardere (peste 490 °C).
Legislatie modificata pentru adaptarea la noul context tehnologic
O problema ce necesita solutionarea rapida in perioada urmatoare este constituita de legislatia valabila in domeniul protectiei la incendiu a cladirilor. In prezent, domeniul respectiv este reglementat de normativul P118, care, in opinia celor mai multi experti, este depasit din punct de vedere moral, avand in vedere progresul consemnat in domeniul materialelor de constructii, in ultimele decenii. Legea face referire explicita la structurile de fatade cortina, precum si la caile de evacuare ce ar trebui, in mod obligatoriu, prevazute, mai ales la cladirile publice. De exemplu, o prevedere foarte interesanta este aceea conform careia nu este considerata o cale de evacuare cea pe care este instalata o usa rezistenta la foc ce poate fi blocata in pozitia "inchis". Dincolo de elementele pozitive cuprinse in aceasta norma, sunt foarte multi specialisti care considera ca, printr-o legislatie foarte complexa, se incurajeaza, de fapt, eludarea acesteia, cu consecinte nefaste in caz de accident. Alaturi de necesitatea adaptarii la noile solutii tehnologice, acesta a constituit un argument convingator pentru modificarea legii, actualmente normativul aflandu-se in intr-o faza inaintata si urmand sa intre in vigoare in curand.
|