Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Luni, 27 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ЕТЕМ: Conferinta pentru Ingineria Fațadelor a reunit 700 de participanți
ЕТЕМ: Conferinta pentru Ingineria Fațadelor a reunit 700 de participanți
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 28 Nov 2019 12:42
La data de 16 noiembrie anul curent, societatea ЕТЕМ din nou a adunat nume recunoscute pe plan mondial in domeniul arhitecturii la Conferinta internationala pentru engineering de fatada. La eveniment au fost prezenti peste 700 de participanti - profesionisti, reprezentanti ai birourilor de arhitectura globale, ai companiilor de engineering si din domeniul constructiilor.
„Suntem mandri, ca Conferinta de fatada organizata de compania ЕТЕМ s-a transformat intr-o platforma profesionala, in cadrul careia se prezinta ultimele inovatii si tendinte in domeniul ingineriei de fatada, precum si cele mai noi idei si concepte in domeniul arhitecturii si dezvoltarii durabile”, cu aceste cuvinte domnul Lambros Ianuhos, manager general al lui ETEM Group, a inaugurat forumul .
Hristo Nichev, consultant de arhitectura din echipa proiectelor mari ale societatii ЕТЕМ Bulgaria a lansat primul panel al conferintei din cadrul forumului. El a prezentat o parte din tendintele la realizarea unor fatade in conditiile progresului tehnologic si digital. Hristo Nichev a prezentat in fata auditoriului si primul din acest gen pavilion de demonstrari, inaugurat in Bulgaria, cu o fatada din panouri de sticla si cu apa circulanta. Pavilionul este construit dupa proiectul DeWaG, in care proiect compania ETEM joaca rolul de partener, sistemul de fatada inoitor fiind creat si elaborat de echipa companiei.
Unul din proiectele cele mai impresionante din cadrul conferintei - prima din lume inalta cladire cu exoschelet in forma libera, a fost prezentat de arhitectul Miron Mutiaba, proiectantul sef in compania Zaha Hadid Architects. El a prezentat intregul proces cuprinzand proiectarea si realizarea hotelului cu 5 stele Morpheus. Proiectul a fost conceput a forma partea finala din „Orasul visurilor“ - o statiune pe deplin integrata in Macao, alcatuita din cladiri inalte. Hotelul se extinde pe o suprafata de 150 de mii de metri patrati, devenind o parte integranta a mediului inconjurator deja existent . „Lucrand in aceste conditii si restrictii ale mediului inconjurator, noi am inceput sa cercetam posibilitatile de constructie si am ajuns la crearea unei forme libere - forma cifrei opt sau a doua cercuri”, a explicat arhitectul Mutiaba. Morpheus Hotel configureaza forma libera a constructiei, intregul proiect supunandu-se conceptiei „spatiilor continue”. Constructia portanta a cladirii are forma de doua turnuri legate in 4 niveluri, cu un foaier comun in etajul de parter. Dar lucrul care impresioneaza intr-adevar, este atriumul cu inaltimea „plafoanelor” de 140 de metri, cu un aspect provocativ si serios din punct de vedere constructiv. Proiectul Morpheus Hotel este considerat a fi o performanta arhitecturala, obtinand un bilant optim intre proiectarea parametrilor si caracteristicile durabile ale fatadei.
Domnul Pavlos Vatavalis, directorul tehnic principal al companiei ЕТЕМ a prezentat noile lucrari de dezvoltare ale companiei ЕТЕМ si a informat despre parteneriatul strategic al companiei cu brandul portughez pentru sisteme minimaliste din aluminiu HYLINE. Compania ЕТЕМ, in mod oficial, include in portofoliul sau toate produsele ale marcii, devenind reprezentantul acesteia exclusiv in sud-estul Europei. Colaborarea intre cele doua branduri va face posibila realizarea celor mai indraznete proiecte arhitecturale.
Unele din proiectele luxoase din portofoliul companiei SAOTA Architecture & Design au fost prezentate de Filip Fuse, directorul biroul principal al companiei cu sediul in Africa de Sud. In lucrarile cladirilor rezidentiale realizate in orasul Cape Town, accentul este pus pe obtinerea unei legaturi stranse cu natura inconjuratoare - privelisti, topografie si provocari ale reliefului. De aceea toate proiectele companiei SAOTA Architecture & Design sunt specifice locatiei in care sunt situate. „Lucram in diferite conditii climatice, tropice si subtropice, unde clima variaza de la foarte calda pana la foarte rece, arhitectura noastra incercand sa ia inspiratie din mediul inconjurator”, a impartasit Filip Fuse. El a prezentat si fatada unica indoita a proiectului Neul Quarree, realizat in zona industriala a orasului Hamburg. Indoirea in invelisul cladirii este conceputa a exercita o influenta in interior - face ca lumina care vine dinspre sud sa patrunda in spatiile interioare ale cladirii. In acelasi timp, fatada cladirii creeaza un adapost deosebit, primul etaj deasupra pamantului fiind cladit pe „o platforma usoara”, pentru a se obtine vizibilitate catre mediul inconjurator.
Arhitectul doamna Manuela Belova, reprezentant al Bulgariei in Consiliul pentru Cladiri Inalte si Habitate Urbane (СТВUН) a informat auditoriul despre obiectivele si activitatea organizatiei profesionale mondiale. Consiliul stabileste criteriile de inaltime a cladirilor si decerneaza titlul international de „cea mai inalta cladire”. Catre anul 2019 reteaua СТВUН include peste 2 milioane de membri, care lucreaza in cele peste 10 mii de oficii situate in diferite puncte ale lumii. Organizatia desfasoara in mod activ si o activitate de cercetare stiintifica, focusandu se pe utilizarea roboticii in construirea cladirilor inalte, crearea unor „legaturi calde” la inaltime in cazul zgarie-norilor, urmand ca in scurt timp sa fie realizata si o lucrare speciala dedicata „fatadelor, rezistente la cicloane”.
Tehnologia BIM si diferitele instrumente tehnologice, folosite de echipa companiei ELVAL COLOUR, au fost prezentate de Anghelos Zografos, consultant tehnic al companiei. Planificarea prealabila a invelisului din materiale compozite este proiectata cu totul in mod digital, care garanteaza integrarea efectiva si de calitate a panourilor. Materialele compozite pot fi instalate vertical in constructia unui obiect anume. Tehnologia BIM folosita in proiectarea fatadelor, indiferent de materialul utilizat, permite trecerea prin diferite forme avangardiste, suprafete si combinatii complicate, urmand sa se materializeze ulterior.
Domnul Pablo Zamorano din Heatherwick Studio a impartasit aspecte din activitatea echipei studioului in procesul proiectarii si in domeniul ingineriei sistemelor de calcul. Ceea ce desluseste toate proiectele ale biroului arhitectural, este faptul, ca acestea sunt realistice, cu materiale, care pot fi percepute si care emana caldura in mediul inconjurator. Pablo Zamorano a mai impartasit, ca echipa lui acorda o importanta deosebita tocmai materialelor, componentelor de fatada si modelarii acestora in procesul de planificare a unui anumit obiect. In Heatherwick Studio folosesc in mod obligatoriu instrumente de simulare si de realitate virtuala in procesele de creare a unor „prototipuri digitale” de fatade in cadrul proiectelor, punand accent asupra modului de pozitionare a constructiilor respective. Pablo Zamorano a prezentat procesul de realizare a detaliile din fatada centrului Arti, o parte integranta din Bund Finance Centre in orasul Sanhai din China. Aceasta fatada este inspirata de teatrele traditionale chinezesti si de imbracamintea mireselor cu fire atarnate din marginile sepcilor de ritual. Iata de ce aceasta cladire de trei etaje este proiectata cu o fatada, reprezentand un voal alcatuit de un numar de 670 de tuburi din bronz atarnate. Este remarcabil faptul ca toate aceste tuburi se rotesc in jurul cladirii, in timpul acestor miscari interiorul cladirii invelindu-se si dezvelindu-se.
Pentru Georgi Petrov, director asociat in oficiul din New York al companiei Skidmore, Owings & Merrill (SOM) sarcina arhitectilor si inginerilor de astazi consta in a gasi modul pentru formarea unei lumi noi in conditiile cresterii continue a populatiei si a migrarii oamenilor catre orasele mari. In urmatorii 100 de ani aproape toata omenirea se va stabili in orase dens construite si populate. Georgi Petrov a relevat, ca stilul de lucru al lui SOM este ca proiectantul, arhitectul si inginerul trebuie sa dezvolte ideile sale impreuna. La inceputul lucrului echipa biroului cauta initial sa gaseasca geometria giusta, cu idea sa optimizeze si sa aplice solutia constructiva cea mai corecta. Georgi Petrov a dat ca exemplu constructia proiectului CCLP (Center for character & leadership development’), care este o parte din Academia militara a Statelor Unite in Colorado. Structura constructiva a zgarie-norului este alcatuita din panouri de otel amplasate diagonal, adunandu-se sub forma unei grile triunghiulare. In adancul acestei structuri a cladirii au fost introduse mai multe materiale, pentru a reda o stabilitate mai buna a turnului si pentru a asigura mai buna rezistenta impotriva deformarilor geometrice.
Daniel Bosia, directorul sectiei „Proiectare” din oficiul londonez al lui Thornton Tomasetti a impartasit, ca echipa biroului este angajata in mai multe cercetari asupra unor materiale si tehnologii inovative folosite pentru construirea invelisurilor de fatada. El a prezentat diferite proiecte de structura, care au fost testate initial ca module 3D, realizate ulterior pe scari diferite. Daniel Bosia a mai relatat, ca Thornton Tomasetti dezvolta un numar de instrumente digitale, care in momentul actual contribuie ca biroul sa lucreze intr-un mod mai flexibil si adaptiv, modeland diferite suprafete intr-un timp real. Acest lucru permite ca intr-un moment sa fie analizate structurile, sa fie optimizate constructiile si sa fie efectuata simularea mediului in jurul cladirii. Prin aplicarea tehnologiilor inovative cele mai recente, proiectantii din Thornton Tomasetti configureaza niste galerii digitale subterane, ceea ce economiseste cheltuielile pentru realizarea lor reala. Dupa parerea lui Daniel Bosia, cea mai importanta este corelarea intre gestionarea digitala si fizica a unui proiect anume.
Daniel Bosia a prezentat proiectul unic Vessel - o compozitie sculpturala in centrul pietii publice si al gradinilor lui Hudson Yards din New York. Aceasta structura semnificativa este rezultatul colaborarii intre Thornton Tomasetti si biroul arhitectural Heatherwick Studio. Forna proiectului reprezinta constructia acestuia, iar constructia reprezinta forma invelisului. Majoritatea pieselor ale constructiei sunt realizate intru-un mediu de fabrica controlat, pentru ca nu exista posibilitate ca o astfel de constructie sa fie realizata in jurul unei gari de cale ferata in plina functiune. Bosia a mai relevat, ca diferitele module, denumite de echipa sa „oasele”, sunt fabricate in prealabil si ulterior asamblate cu ajutorul unei rampe speciale. Modulele, care intra in componenta constructiei proiectului Vessel au fost asamblate, la fel ca un „puzzle”, pe coasta Marii Adriatice, fiind apoi transportate cu nave de marfa pana la malul raului Hudson.
„Arhitectura este destinata a servi oamenilor, iar fatada unei constructii este lucrul prin care ne prezentam in fata lor, fiind instrumentul cel mai importan”, a conchis arhitectul Angel Zahariev din Studioul A&A Arhitecti. Dupa parerea lui, diversitatea oamenilor si a organismelor vii este multiplicata in aspectul oraselor si in arhitectura acestora. Arhitectul Zahariev a prezentat fatada interesanta a Cladirii Nr.15 din Business Park Sofia, un exemplu de simbioza intre constructie si arhitectura din cadrul proiectului. Fatada proiectului este conforma pe deplin mediului inconjurator si culorilor existente, panourilor rigide din aluminiu contrastand in fata materialelor naturale folosite in constructia cladirilor situate in spate.
Domnul Steven Kennedy, partener asociat al lui GRIMSHAW ARCHITECTS a prezentat diferite tehnici si solutii de proiectare inovative in realizarea unor obiecte arhitecturale corespunzatoare mediului inconjurator. Unul din aceste proiecte este Oman Botanic Garden (Gradina botanica din Oman), care se afla in proces de constructie in poalele muntilor Al Hadjar, un proiect asupra caruia Steven Kennedy lucreaza in ultimii 7 ani. Proiectul este destinat ocrotirii diversitatii biologice de pe teritoriul Omanului, cea mai mare colectie de specii vegetale din lumea araba, cu grija de a o pastra si pentru generatiile viitoare. Echipa lui Steven Kennedy este angajata cu sarcini multidisciplinare si trebuie sa aiba grija ca acest proiect sa fie adaptat mediului si habitatului autentic, care inconjoara terenul respectiv - pe de o parte avem o ingramadire de stanci, iar pe cealalta parte se extinde desertul. Proiectarea gradinii botanice a durat 15 luni, iar reproiectarea invelisului cladirii principale a durat 4 luni. Este prevazuta o umbrire pasiva si activa, precum si control asupra razelor ultraviolete, racirea si irigarea plantelor. Conceptul cu privire la invelisul proiectului este accentuat asupra crearii unui strat de protectie foarte bun, asigurand protectia landsaftului impotriva caldurii si razelor solare.
Inginerul Vladimir Marinov din studioul Define Engineers a pus la dispozitia auditoriului niste informatii despre constructii si solutii de fatada din cadrul unor proiecte, asupra carora a lucrat, precum Coal Drops Yard, Sagrada Familia, noul stadion Camp Nou din Barcelona si Sky Fort din Sofia. El a prezentat si un software inoitor, menit sa modifice cu totul legatura client - arhitect si sa-o digitalizeze. Cei interesati vor avea posibilitate de a configura parametrii proiectului de locuinta pentru care viseaza, direct in platforma website-ului respectiv, putand calcula orice modificare in parametrii „casei”. In urma configurarii definitive a proiectului - dupa tip si suprafata extinsa, clientul, cu un click, il trimite unei echipe de 3 arhitecti. Dupa parerea lui Vladimir Marinov, in aceasta consta viitorul proiectarii, care va face ca multi specialisti de inginerie sa devina inutili, dar va satisface pe deplin cerintele clientului final.
Partenerii evenimentului au fost companiile Elval Colour, Ursa, Sherwin-Williams, Sisecam Flat Glass, Nemetschek Bulgaria, precum si Consiliul pentru cladiri inalte si habitat urban (CTBUH).
 
TSV
rehau
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left