AGETAPS: Peste 206 creditori, inscrisi in dosarul insolventei firmei |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 16 Ian 2017 18:48 |
Compania de constructii Agetaps - Brasov (implicata si in domeniul fabricarii tamplariei termoizolante din PVC si aluminiu) a intrat in procedura generala a insolventei, la cererea sa (ca debitoare), in decembrie 2015, moment in care completul CI4 al Tribunalului Brasov a desemnat ca administrator judiciar provizoriu consortiul format din practicienii in insolventa Euro Insol SPRL si Prime Insolv Practice SPRL. Insa, in sedinta magistratilor din februarie 2016, acelasi complet a stabilit termen pentru ca societatea creditoare Ferrobeton Romania, ce s-a opus deschiderii insolventei, sa faca dovada achitarii unei taxe judiciare de timbru. Pana la urma, in martie 2016, instanta a pronuntat o hotarare intermediara in care se arata ca, „potrivit dispozitiilor art. 406 din noul Cod de Procedura Civila, ia act de renuntarea creditoarei Ferrobeton Romania, la judecarea opozitiei formulate impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei debitoarei Agetaps”. Astfel, procedura insolventei a continuat anul trecut cu stabilirea si parcurgerea a doua termene intermediare de control, un al treilea termen in acest sens fiind acordat de completul CI4-MA al sectiei a II-a civile, de contencios administrativ si fiscal din cadrul Tribunalului Brasov la data de 16 februarie a.c., ora 12.00.
Dimensiunea firmei face dosarul sa fie complex si dificil de administrat
Aceste amanunte sunt necesare pentru ca, spre deosebire de alte dosare de insolventa, cel al companiei Agetaps impresioneaza prin numarul mare al creditorilor (peste 206 persoane juridice - unele aflate la randul lor in reorganizare judiciara, autoritati fiscale, banci comerciale, entitati asociative, intreprinderi individuale, persoane fizice etc.). Astfel, printre creditorii firmei aflate in imposibilitate de plata (si administrata de reprezentantul sau legal, Andrei Muntean) , se afla societati cum ar fi Kingspan, Megaprofil, Door System Service, Sorocam, Arabesque, Solar Construct, Hidroizolatii Soprema, Magnicom, Hilti Romania, Ruukki Romania, Lift Truck Utilaje, Clemans, Asa Cons, Mariantherm, Policolor SA, Metabras, Alukönigstahl, Gerom SA, Deceuninck Romania... si chiar Agetaps Construct (inclusiv Andrei Muntean, ca persoana fizica avand pretentii la o parte a masei credale).
Totusi, dat fiind specificul complex al activitatii, numarul mare de creditori nu mai este atat de surprinzator, iar faptul ca, in randul creditorilor, figureaza si o institutie importanta, ca Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) Bucuresti, spune totul despre dificultatea administrarii acestui dosar.
Deocamdata, pe website-ul companiei Agetaps nu se mentioneaza, potrivit legii, starea actuala a firmei („societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective”), dar se arata ca acest agent economic reprezinta „o societate cu traditie in Brasov, infiintata in 1994, care si-a inceput activitatea cu transport international de marfuri si telecomunicatii. Dezvoltandu-se permanent, in 2004 a inceput activitatea de constructii industriale, confectii (tamplarie) din PVC si aluminiu cu geam termoizolant si lucrari de infrastructura. In prezent, ponderea cea mai mare din cifra de afaceri o reprezinta activitatea de constructii”. Printre clientii mentionati de oficialii companiei Agetaps, se afla retelele Lidl, Billa, Penny Market si Dedeman, diverse reprezentante Volvo si Scania, Parcul Industrial Prejmer, respectiv Eliana Mall - primul spatiu comercial de acest gen din Brasov. Tot pe portalul Agetaps figureaza informatia potrivit careia principalii furnizori de sisteme sunt reprezentati de Alukönigstahl (pentru profile Schüco), Deceuninck, Salamander, Ramplast, Exalco si Balkan, compania realizand si vitraje cu sticla Saint-Gobain. Totodata, unitatea de productie din domeniul tamplariei este dotata cu echipamente Urban.
***
Potrivit administratorului judiciar Euro Insol, din tabelul preliminar al obligatiilor debitorului Agetaps (in insolventa), rezulta ca nivelul creantelor solicitate depaseste 72,36 milioane de lei (fiind cerute si creante exprimate in euro), iar cele admise potrivit legii se plaseaza la circa 62,3 milioane de lei, fiind admise sub conditie si creante in cuantum de 7,9 milioane de lei. Cele exprimate in moneda straina erau valabile la data de 10 decembrie 2015, in momentul deschiderii procedurii insolventei. Informatiile oficiale disponibile la Ministerul Finantelor Publice arata ca firma Agetaps - Brasov, inregistrata in anul 1994, continua sa fie activa, cu ultima declaratie inregistrata in ianuarie a.c. Daca la nivelul lui 2013 compania a lucrat cu 399 de angajati, realizand in conditii de profitabilitate un rulaj de peste 81 de milioane de lei, urmatoarele 12 luni au insemnat un regres, deoarece personalul a inclus 343 de salariati, iar cifra neta de afaceri a ajuns la 71,5 milioane de lei. Insa, in 2015, in contextul altei diminuari a numarului de angajati (la 318 persoane), cifra de afaceri a scazut la 49,5 milioane de lei, datoriile acumulate in acel moment depasind 70 de milioane de lei. Dezechilibre majore se constata, insa, la numerarul disponibil in casa si conturile bancare (doar 1,3 milioane de lei), precum si la rubrica de capitaluri-total (1,1 milioane de lei), in contextul in care valoarea activelor imobilizate s-a plasat la 35,8 milioane de lei. Tot la finalul lui 2015, in cadrul capitolului de creante era transcrisa suma de 14,5 milioane de lei. Toate acestea au survenit in contextul in care cheltuielile totale au fost de 68,9 milioane de lei, astfel incat, in anul intrarii in insolventa, Agetaps a consemnat o pierdere neta masiva, de circa 13,5 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.agetaps.ro si www.just.ro
|