Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 03 Aprilie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ARACO: Creantele datorate constructorilor au ajuns la 500 milioane de euro
ARACO: Creantele datorate constructorilor au ajuns la 500 milioane de euro
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 28 Mar 2017 16:06
La finele anului 2016, creantele datorate antreprenorilor de constructii de beneficiari au ajuns la 500 milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei Antreprenorilor de Constructii din Romania (ARACO), nivelul acestora aflandu-se in crestere fata de cel consemnat in 2015. Potrivit specialistilor, circa 80% dintre beneficiarii care nu si-au platit lucrarile executate sunt reprezentati de diferite autoritati publice.
Majorarea nivelului creantelor a avut loc in contextul unei scaderi de 5% a volumului lucrarilor de constructii, piata ce a ajuns la circa 9,37 miliarde euro, nivel comparabil celui din perioada 2011-2013, adancind problemele antreprenorilor, care trebuie sa-ti pastreze personalul in pofida dificultatilor de finantare din sector.
"Sectorul constructiilor este de-a dreptul sufocat. Nu se fac receptiile proiectelor ca sa nu se deconteze lucrarile la timp. In plus, achizitiile publice sunt lipsite de transparenta si, mai nou, a aparut si intentia unor institutii publice de a realiza lucrari in regie proprie, ceea ce va afecta si mai mult afacerile constructorilor", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Reprezentantul asociatiei face referire atat la intentia Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA de a realiza anumite lucrari in regie proprie, cat si la planurile Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) de a constitui mai multe companii de stat care sa construiasca locuinte, drumuri si nu numai, in Bucuresti.
"Cand a fost promovata ordonanta prin care compania de drumuri poate sa realizeze lucrari in regie proprie, s-a facut precizarea ca aceste lucrari nu vor depasi 3% din volumul total de lucrari contractate de CNAIR. Odata cu instalarea noului Guvern, vedem la CNAIR prezentari cu multe proiecte ce vor fi realizate in regie proprie, inclusiv sosele de centura. Mai mult, au inceput sa faca achizitii de utilaje si materiale de constructii ale caror volume indica faptul ca va fi depasit acel prag de 3%", a precizat Laurentiu Plosceanu.
In acest context, ARACO a sesizat deja Consiliul Concurentei, pentru incalcarea legislatiei de concurenta, dar si a legislatiei achizitiilor publice.
"In cazul executiei in regie proprie, nu se mai tine cont de legea achizitiei publice. Practic, accesul firmelor private este inchis la aceste proiecte. CNAIR ar trebui sa lucreze in regie proprie numai in cazuri de interventii urgente, deci cota de 3% propusa initial este rezonabila. Altfel, este o concurenta neloiala pe care noi nu o putem accepta", a mai spus Laurentiu Plosceanu.
 
Estimari negative pentru 2017
Valoarea pietei lucrarilor de constructii din Romania a scazut cu aproximativ 5% in 2016 fata de anul anterior, ajungand la 9,37 miliarde euro (productie realizata), nivel similar celui din perioada 2011-2013, conform datelor ARACO. Declinul este validat si de biroul european de statistica - Eurostat, care confirma reintrarea sectorului in recesiune.
Potrivit antreprenorilor, aceasta situatie este rezultatul lipsei de interes a autoritatilor pentru investitii si constructii, precum si al esecului accesarii fondurilor europene si al reducerii semnificative a expunerilor bancare din sector. Activitatea a fost sustinuta, in continuare, de investitiile private din sectoarele rezidential si comercial (retail si birouri).
Reprezentantii ARACO avertizeaza ca, in cazul in care marile proiecte de investitii nu vor fi relansate, recesiunea din sector va continua si in 2017, cu efecte devastatoare pentru companii.
"Practic, s-a ajuns la o valoare comparabila celei din perioada 2011-2013, in conditii de productivitate mult mai redusa si cu marje incerte de profitabilitate. Lipsa investitiilor este dezastruoasa pentru constructori, care si-au mentinut sau chiar crescut numarul de angajati, desi volumul de lucrari s-a inscris pe un trend descrescator", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Conform datelor asociatiei, la finele anului 2016 sectorul constructiilor angaja aproximativ 377.700 de persoane, cu 4,6% mai mult decat in 2015, din care numai circa 15%-20% reprezinta forta de munca necalificata. "Ponderea muncitorilor necalificati din constructii a crescut in ultimii ani. Sunt multi profesionisti care au plecat in alte tari. Va fi foarte greu pentru firmele din sector sa-si mentina angajatii in lipsa investitiilor", a mai spus Laurentiu Plosceanu.
 
Sectorul se confrunta cu probleme majore finantare
Relansarea investitionala din 2016 a fost un esec si antreprenorii din constructii avertizeaza ca istoria se poate repeta in acest an. "Efectele probabile vor fi profund negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor din sector. Mai mult, neinceperea programelor operationale, desi am ajuns la jumatatea cadrului financiar comunitar, constituie o alta mare problema. Semnalele pozitive din segmentele rezidential si comercial sunt contracarate de cele negative din zona de infrastructura de transport, de mediu si din domeniul dezvoltarii regionale. La acestea se adauga si reducerea semnificativa a expunerilor bancare din sectorul de constructii, complementata cu absenta unei banci de investitii autohtone", a explicat presedintele ARACO.
Un alt impediment in activitatea de constructii este reprezentat si de reforma din domeniul achizitiilor publice, care este departe de a fi incheiata, in pofida implementarii directivei CE in aprilie 2016. "Nu exista inca un model convenit de contract pentru achizitiile publice. In plus, se anunta in curand o amendare a Legii Achizitiilor Publice, cu aplicare in domeniile energetic, de sanatate si transporturi", a mai spus Laurentiu Plosceanu.
 
Noile modificari legislative adancesc si mai mult criza din constructii
Potrivit ARACO, principalele riscuri pe care le vor intampina in 2017 operatorii din sectorul constructiilor sunt:
 • Intrarea in inactivitate a multor societati de constructii, generata de nivelul redus al investitiilor publice, precum si de amanarea nejustificata de catre beneficiari a unor receptii ajunse la termen;
 • Sincope consistente in asigurarea finantarii pentru proiectele incepute;
 • Mentinerea pozitiilor abuzive ale entitatilor achizitoare cu capital de stat in materie de conditii contractuale, caiete de sarcini etc.
 • Majorarea nivelului minim al salariului de la 1 februarie 2017, in contextul absentei mecanismului contractual de ajustare a preturilor;
 • Toleranta complice a multor entitati achizitoare in ceea ce priveste utilizarea unor operatori fara certificare prealabila a capabilitatii tehnice si umane, in lipsa unor reglementari adoptate;
 • Apetitul unor beneficiari, precum CNAIR sau PMB, de a executa lucrari in regie proprie sau cu firme nou-infiintate in acest scop;
 • Mentinerea unor cerinte minimale legate de palmares prea mari pentru proiectanti si constructori, in conditiile in care, in ultimii ani, investitiile au scazut;
 • Efectele negative generate de implementarea intarziata a MPGT;
 • Intarzierea promovarii Legii Preventiei;
 • Necorelari intre legislatia fiscala si cea a insolventei, care devin bariere pentru firmele aflate in insolventa, in vederea participarii la licitatii;
 • Proiectul de modificare a Directivei CE privind detasarea lucratorilor;
 • Dezinteresul guvernamental in materie de promovare a unor programe de reabilitare a structurilor inalte critice, programe de consolidare la risc seismic, programe de desazbestizare etc.;
 • Dezinteresul guvernamental in materie de implicare a organizatiilor profesionale si patronale relevante in elaborarea Codului Urbanismului si Constructiilor, anuntat de MDRAPFE.
In acest context, ARACO solicita, printre altele, anuntarea publica, de catre Guvern, prin ministerele sale, precum si de catre autoritatile locale, a etapelor relansarii proceselor investitionale din surse comunitare/ nationale/ locale, cu detalierea listelor de proiecte si cu precizarea asigurarii/ disponibilitatii resurselor financiare aferente. De asemenea, asociatia mai cere promovarea prioritizata de catre Guvernul Romaniei a investitiilor incepute si a celor noi, in domeniile infrastructurii rutiere, de cai ferate, de mediu, energetice (clasice si verzi), edilitare, precum si din domeniile sanatatii, agriculturii, turismului si al constructiilor de locuinte noi (inclusiv locuinte sociale), a programelor de reabilitare energetica a cladirilor vechi si noi, private sau publice.
De asemenea ARACO solicita promovarea in regim de urgenta a unui mecanism de ajustare a preturilor pentru lucrarile contractate si care continua in acest an, ca urmare a efectelor majorarii salariului minim asupra cheltuielilor cu manopera.
 
COVID-19
ghid_montaj
athena_370px
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

Conferinta EURO-Fereastra - 2019
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
hautau 2017
hospice doneaza
SIMONSWERK
07-09 apr 2020 S-E European Exhibitio... Sofia, BG
16-19 apr 2020 DOOR FAIR Istanbul, TR
30-03 mai 2020 MOLDENERGY Chisinau, MD
30-03 mai 2020 MOLDCONSTRUCT Chisinau, MD
07-08 mai 2020 Conferinta Inginerilor... Bucuresti, RO
08 mai 2020 Building Home Buchares... Bucharest, RO
08-10 mai 2020 TNI - Targul National ... Bucuresti, RO
13-14 mai 2020 RENEXPO Water & Energy... Belgrad, RS
14-17 mai 2020 ROMTHERM - Expozitie ... Bucuresti, RO
14-17 mai 2020 MOBILA Expo 2020 Bucuresti, RO
14-17 mai 2020 CONSTRUCT-AMBIENT EXPO... Bucuresti, RO
16-17 mai 2020 Imobiliarum B?neasa 20... Bucuresti, RO
16-17 mai 2020 Imobiliarum Universita... Bucuresti, RO
21 mai 2020 PPTT: Ziua producatori... Bucuresti, RO
25-27 mai 2020 EXPOAPA - Regional Wat... Bucuresti, RO
10-14 iun 2020 CONSTRUMA - Echipament... Budapesta, HU
11-12 iun 2020 Conferinta EUROCONSTRU... Stockholm, SE
16-19 iun 2020 FENSTERBAU FRONTALE - ... Nürnberg, DE
17-19 iun 2020 INTERSOLAR München, DE
25-26 iun 2020 IEX - Insulation Expo ... Nuremberg, GE
01 sep 2020 CITIES OF TOMORROW: Mi... Bucuresti, RO
07-11 sep 2020 IFAT worldwide Munchen, DE
08-11 sep 2020 MOSTRA CONVEGNO Expoco... Milano, IT
14 sep 2020 Ziua Na?ional? a Const... Bucuresti, RO
17-20 sep 2020 BIFE-SIM - Mobila, dec... Bucuresti, RO
20-21 sep 2020 PHI - 24'st Internatio... Berlin, GE
22-25 sep 2020 SECURITY ESSEN Essen, DE
27-02 oct 2020 LIGHT & BUILDING - Teh... Frankfurt, DE
28-02 oct 2020 CERSAIE Bologna, IT
29-02 oct 2020 Metal Show & TIB 2020... Bucuresit, RO
30 sep 2020 15th Annual EuropaProp... Bucuresti, RO
02-04 oct 2020 TNI - Targul National ... Bucuresti, RO
06-08 oct 2020 ALUMINIUM Düsseldorf, GE
08 oct 2020 PPTT: Specialistii fer... Iasi, RO
12-15 oct 2020 PAINT EXPO Karlsruhe, DE
13-15 oct 2020 CHILLVENTA - Targul in... Nürnberg, DE
14-16 oct 2020 ROMANIAN SECURITY FAIR Bucuresti, RO
14-16 oct 2020 Conferinta Nationala d... Sinaia, RO
20-23 oct 2020 GLASSTEC - Prelucrare... Düsseldorf, DE
21-25 oct 2020 SaMoTer 2020 - Târg d... Verona, IT
29 oct 2020 7th Annual EuropaPrope... Warszawa, PL
03 nov 2020 EURO-Fereastra: Confer... Bucuresti, RO
03-12 nov 2020 EURO-Constructii: Conf... Bucuresti, RO
03 nov 2020 PPTT: Specialistii fer... Cluj-Napoca, RO
10-13 nov 2020 CONSTRUTEC - Targ de m... Madrid, ES
10-13 nov 2020 VETECO - Expozitie de ... Madrid, ES
10-12 nov 2020 Composites Europe 2019 Stuttgart, GE
17-20 nov 2020 EQUIP BAIE - Expozitie... Paris, FR
19 nov 2020 PPTT: Specialistii fer... Bucuresti, RO
23-26 nov 2020 THE BIG 5 - Internatio... Dubai, SA