Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - LITIGII: Inovatie revolutionara sau simpla incercare de extorcare
LITIGII: Inovatie revolutionara sau simpla incercare de extorcare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Ovidiu Stefanescu 19 Iun 2013 14:56
O noua problema a aparut recent pe piata fatadelor cortina, fiind vorba despre un litigiu intre companiile de instalare a unor astfel de structuri si proprietarul unui brevet de inventie, al carui obiect este reprezentat de un sistem special de prindere. Astfel, compania Aluco, din localitatea Sfantu-Gheorghe, a primit o somatie din partea ing. Adrian Nita, prin care acesta din urma reclama faptul ca metoda de instalare utilizata la o lucrare din Brasov este proprietate intelectuala, conform Hotararii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) Bucuresti nr. 4/243 din 29.11.2012. In documentul respectiv, se solicita cesionarea de la titularul brevetului a dreptului de a folosi, pentru o perioada determinata, sistemul mentionat, in caz contrar fiind posibila actionarea in instanta. Raspunsul partii reclamate a constat in semnalarea existentei unor diferente majore intre solutia folosita si cea brevetata, in ceea ce priveste dimensiunile, proportiile, grosimea materialului, numarul si pozitionarea lacasurilor de fixare, procedeul de realizare, ranforsarile aplicate, directia si numarul gradelor de libertate. De asemenea, managerul general al firmei Aluco s-a adresat Consiliului Director (CD) al Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT). Pozitia organizatiei profesionale a fost exprimata de presedintele acesteia, Valentin Petrescu, oficialul PPTT remarcand ca "problema are o latura tehnica si una juridica. Referitor la aceasta din urma, este de competenta stricta a OSIM de a stabili daca un sistem propus pentru brevetare reprezinta sau nu o inovatie (respectiv, daca solutia a mai fost folosita in trecut). Din acest punct de vedere, consideram ca este normal ca organismul public sa cerceteze din nou cauza si sa verifice daca produsul respecta conditiile impuse de lege".
 
Ineptie tehnica, periclitand cerinta esentiala de stabilitate si rezistenta
Pentru a avea o imagine completa, a fost solicitata opinia unuia dintre cei mai importanti experti din Romania, cu o experienta de peste 17 ani in proiectarea peretilor cortina, Cristian Bulbuc, director al societatii ABC Profesion'Al Design. "Avem de-a face cu o ineptie brevetata. In primul rand, in asa-numita descriere tehnica se mentioneaza ca piesa permite grade de libertate pe trei directii, desi chiar si un neprofesionist poate observa ca numarul acestora este de doar doua. In al doilea rand, este o eroare fatala ca piesa de prindere a fatadei sa preia ca efort dominant in exploatare presiunea sau suctiunea din incarcari cu sarcini din vant. Fortele au directia de deplasare perpendiculara pe suprafata constructiei si, teoretic, ar trebui ca piesa in cauza sa impiedice tocmai deplasarile montantilor instalati prin intermediul reperului pe directia de efort (ceea ce «inovatia» nu reuseste sa asigure). In al treilea rand, daca apreciem ca grosimea tablei din care este realizat reperul este de 6 mm, prin proportia dimensiunilor se poate lesne constata faptul ca interaxele dintre gaurile ovalizate din partea superioara a elementului analizat se afla la 3 cm - 5 cm. Aceasta este o aberatie tehnica, intrucat ancorele de prindere in beton care le traverseaza necesita un interax de montaj de minimum 10 cm - 15 cm (pentru a nu dispersa microfisuri in masa betonului, comune de la o ancora la alta). Consideram ca doar un specialist in domeniu are capacitatea de a concepe asemenea elemente de constructie, iar la fundamentul proiectarii unui element portant trebuie sa stea un breviar de calcul (inexistent in cazul documentatiei ce insoteste asa-zisa «inventie»). De altfel, credem ca nu exista vreo fatada cortina care sa inglobeze astfel de piese, riscul major fiind acela de pierdere a stabilitatii in exploatare. Este normal ca brevetul respectiv sa fie analizat de o echipa de experti formata din ingineri specializati in proiectarea structurilor, iar concluzia specialistilor sa se constituie in baza unei sesizari adresate OSIM, cu solicitarea de a anula documentul", a subliniat Cristian Bulbuc. Informatii suplimentare, la www.osim.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
rehau
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left