Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 08 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - ANALIZA: Numeroase luminatoare, instalate anual in Europa
ANALIZA: Numeroase luminatoare, instalate anual in Europa
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 30 Oct 2015 21:23
Piata europeana de luminatoare si trape de fum a regresat ca valoare in ultimii ani, insa livrarile continua sa fie semnificative, deoarece aceste constructii speciale sunt utilizate pe scara larga, cel putin in statele europene dezvoltate, in contextul edificarii unor imobile tot mai complexe, din punct de vedere tehnic si arhitectural. Totodata, in zona estica a continentului, unde se afla majoritatea statelor emergente, vanzarile de asemenea sisteme sunt stimulate de pretul relativ redus al acestora (inclusiv al serviciilor de montaj), singurul impediment in calea dezvoltarii nefiind lipsa de solvabilitate a cererii, ci, mai degraba, capacitatile insuficiente de productie a vitrajelor speciale pentru luminatoare. De exemplu, in regiunea statelor in care se vorbeste limba germana (Germania, Austria si Elvetia - DACH), care pot contura o situatie edificatoare pentru intreaga Europa, la nivelul lui 2014 valoarea pietei de luminatoare si trape de fum a depasit 772,2 milioane de euro, iar in termeni cantitativi vanzarile s-au plasat la 458.800 unitati de luminatoare simple si trape de fum, respectiv au acoperit 1,46 milioane metri patrati de elemente complexe (asa-numitii pereti usori si luminatoare continue). Acestea sunt doar cateva din concluziile unui studiu mai amplu referitor la acest sector de activitate, realizat de Interconnection Consulting Group si care a cuprins raspunsurile celor mai importante companii de profil, din Germania, Elvetia, Franta, Austria, Italia, Benelux, Cehia, Slovacia, Polonia, Federatia Rusa si Turcia.
Utilitatea luminii naturale in cladiri, reiterata inca din 1916
Potrivit cercetarii Interconnection, avantajele utilizarii la maximum a luminii naturale, in vederea cresterii productivitatii muncii – si nu numai, au fost confirmate inca din anul 1916, cand unele tari europene au adoptat ora de vara, acestea fiind urmate de SUA, in 1918. Evident ca aceste avantaje erau recunoscute cu mai multe secole in urma (asa-numitele „luminatoare deschise” fiind, de exemplu, un atribut al arhitecturii din Roma Antica), dar importanta utilizarii elementelor transparente din sticla la acoperisul imobilelor s-a observat cu precadere in timpul Revolutiei Industriale (1760 – 1840). Cateva decenii mai tarziu, dupa adoptarea orei oficiale de vara, in urma unor ample cercetari ce au subliniat fara echivoc nevoia de a utiliza cat mai multa lumina naturala in incinte, s-au creat primele sisteme moderne de luminatoare, iar in anii ’80 ai secolului trecut vanzarile de astfel de sisteme au inceput sa se efectueze pe scara larga, la nivel mondial, pentru ca ulterior sa fie combinate cu trapele de fum, asigurand astfel mai multa siguranta in constructii. „Primele sisteme de luminatoare (la fel ca unele foarte ieftine, din prezent) aveau mai multe probleme, precum: stralucirea si reflexia (incidenta razelor solare induce si reflecta lumina intr-un mod necontrolat, diminuand productivitatea persoanelor din incinte); aspectele geografice (tarile din regiunile nordice ale Terrei erau considerate, in trecut, ca neviabile pentru constructia imobilelor cu luminatoare, deoarece astrul solar se situeaza pentru mult timp sub linia orizontului; totusi, actualmente, multi producatori au rezolvat aceasta dificultate, prin implementarea in cadrul sistemelor a unor filtre speciale care, odata activate, maximizeaza efectul razelor solare indiferent de unghiul de incidenta a acestora); pierderile sau aportul nedorit de energie termica (primele produse – sau sortimentele foarte ieftine de astazi – creau un efect de sera extrem de neplacut, incintele acumuland prea multa energie in sezonul estival sau pierzand masiv caldura iarna sau in zilele innorate); rezistenta precara la factorii de mediu (sistemele functionau la parametrii proiectati pentru scurt timp, deteriorandu-se foarte des ca urmare a conditiilor meteo adverse si, practic, era necesara inlocuirea periodica a lor, uneori cu o incidenta sporita). Actualmente, aproape toate aceste probleme au fost solutionate, iar instalarea de luminatoare imbunatateste vizibil calitatea de ansamblu a unei cladiri, avand si un rol estetic deloc de neglijat. Mai mult, efectele pozitive asupra sanatatii ocupantilor unui imobil si indeplinirea cerintelor tot mai stricte de economisire a energiei sunt deja – si vor fi in continuare – principalii factori de dezvoltare a acestei industrii, pe termen scurt, mediu si lung”, se precizeaza in cadrul cercetarii.
Piata italiana se afla intr-o situatie dificila fata de celelalte tari
Problemele macroeconomice din Italia s-au transferat rapid – si fara sa existe sansa unei recuperari rapide a pierderilor – asupra pietei italiene de luminatoare si trape de fum, ce reprezinta un sector traditional in Europa pentru asemenea produse, data fiind utilizarea pe scara larga, in Peninsula Italica, a cupolei vitrate inca din perioada Renasterii (fara a se lua in considerare domurile din timpul Imperiului Roman). Astfel, daca in 2010 valoarea industriei italiene de profil depasea 67,7 milioane de euro, la nivelul lui 2015 aceasta se va situa la maximum 32,2 milioane de euro, dupa care ar trebui sa urmeze un interval de ascensiune, pentru a se ajunge, in 2019, macar la pragul considerat azi psihologic de 40 milioane de euro. „Spre deosebire de aceasta piata, sectorul francez de luminatoare este relativ stabil, prognozandu-se o crestere cantitativa anuala de 2,1% pe termen mediu, ceea ce constituie o performanta similara celorlalte tari vest-europene. Cea mai mare piata continentala ramane, evident, cea din Germania atat in termeni cantitativi, cat si valorici, daca se are in vedere faptul ca nivelul cert al acesteia a fost de 112,9 milioane de euro in 2013, doar pe segmentul luminatoarelor continue (complexe)”, a declarat analistul Jan Hudak, unul din autorii studiului.
Crestere medie a pietei est-europene
Specialistii Interconnection sustin ca, desi este mai putin dezvoltata, piata de luminatoare si trape de fum din Europa de Est se va situa pe un trend de crestere moderata intre anii 2015 si 2019, cu un ritm de expansiune relativ scazut comparativ cu potentialul regiunii in Slovacia si Polonia (+5,4%, respectiv +5,6% pe an, ca valoare) si, in pofida unor probleme politico-sociale sau de natura conflictuala, cu o crestere maxima in Federatia Rusa si Turcia, unde, pentru segmentul reprezentativ al sistemelor sub presiune de protectie la fum, se asteapta o majorare medie de +16,6% si un numar total al unor asemenea elemente de 22.205 unitati in 2019. In ceea ce priveste pretul, faptul ca acest indicator este mult mai redus ca in vestul Europei constituie un element major de stimulare a vanzarilor. Astfel, in cazul produselor complexe (luminatoare continue), daca nivelul mediu al costului in 2015 a fost in Austria de 141 euro pe metru patrat, in Rusia s-a perceput numai 87,8 euro pe metru patrat. Totusi, un factor exogen ce ar putea duce la cresterea pretului in tarile emergente din est (si, implicit, la o restrangere punctuala a vanzarilor) ar putea fi reprezentat de capacitatile insuficiente de productie sau prelucrare a vitrajelor speciale, destinate acestor aplicatii. Actualmente, insa, acest aspect afecteaza doar partial piata de luminatoare si, implicit, preturile. Apoi, in opinia expertilor, trebuie avuta in considerare realitatea potrivit careia maturitatea pietei este mai scazuta in Europa de Est decat in Vest, unde cele mai solide industrii producatoare de luminatoare sunt cele din Benelux si Germania.
Un alt factor ce contribuie la expansiunea pietei europene de profil este determinat de legislatie si, chiar daca exista inca prevederi diferite de la o tara la alta, in principiu, toate cladirile cu functiuni comerciale trebuie sa aiba instalate cel putin trape de fum, iar in viitorul apropiat aceasta obligativitate s-ar putea extinde si la alte tipuri de imobile. Un exemplu este dat de noua norma germana Muster Industriebau Richtlinie, ce a intrat in vigoare in 2014 si specifica foarte exact numarul de sisteme din categoria trapelor de fum, precum si dimensiunea acestora in metri patrati, pentru fiecare tip de cladire in parte.
Proprietarii de cladiri ar putea fi obligati sa instaleze trape de fum
In lumina celor afirmate anterior, specialistii biroului austriac de analiza a pietei opineaza ca legislatia tot mai stricta ar putea sa-i oblige, in curand, pe proprietarii de imobile, sa instaleze trape de fum la toate tipurile de cladiri. „In termeni ce tin de dezvoltarea produselor, tot mai multi clienti vor investi in achizitia sistemelor moderne si complete de evacuare a fumului sub presiune decat in cele mai ieftine sortimente, ce permit extragerea fumului in mod natural sau pe principii mecanice. In prezent, sistemele performante de protectie la fum sunt tot mai populare, de exemplu, in Cehia, segmentul acestora va creste cu 8,8% pe an, in detrimentul tuturor celorlalte sortimente (cu evacuare naturala sau mecanica). In mod similar, in Turcia, sistemele cu presiune vor avea o cota de piata de 14% in 2019, fiind majoritare in aceasta grupa de produse. In general, piata europeana de luminatoare si trape de fum se pregateste pentru o crestere interesanta pe termen mediu, dar totul depinde de mediul economic si de situatia pietei constructiilor, grevata de un sentiment de nesiguranta ce ar putea afecta trendul ascendent. In orice caz, companiile consacrate sunt capabile sa faca fata oricarei situatii dificile. Practic, inca de la inceputul folosirii ample a luminatoarelor si trapelor de fum pe piata europeana, mai precis din 1980, cateva societati au avansat constant in acest domeniu de activitate si astazi sunt recunoscute pe plan international. Printre operatorii importanti din Europa se afla Essmann, Lamilux, Eternit, Colt International, Jet Gruppe si Velux (care, anterior, s-a focalizat in principal pe sectorul de ferestre). Raportandu-se la acestea, firmele locale (supranumite «eroii locali») pot evalua mult mai bine cerintele punctuale ale clientilor, focalizandu-se in mod optim pe exigentele acestora, intr-un segment in care cuvantul de ordine pare a fi «personalizarea». De pilda, Mercor a reusit sa aiba succes in Polonia si pe alte piete est-europene deoarece a furnizat produse performante la un pret extrem de competitiv, ceea ce a contat foarte mult, deoarece in statele din regiune exista un grad sporit de orientare asupra costului. In schimb, in statele dezvoltate din vest, piata este impartita de cativa competitori, iar alte companii vor avea acces la asemenea lucrari cu multa dificultate. Practic, in regiunea DACH primele cinci companii de profil au avut o cota de 59,6% din piata (iar liderul conteaza pentru 21,4% din livrarile sau lucrarile totale), ceea ce este extrem de edificator”, a subliniat Jan Hudak.
In concluzie, pentru fiecare segment in parte, in regiunea DACH analistii Interconnection estimeaza ca, de la un nivel plasat la 1,53 milioane mp de pereti usori in 2015 se va ajunge la 1,69 milioane mp in 2019 (cu un indica CAGR al perioadei de +2,6%), in timp ce, in cazul luminatoarelor si trapelor de fum, de la 461.100 de unitati in acest an vanzarile s-ar putea situa, in 2019, la 466.900 de unitati (+0,3% CAGR). Ca valoare totala, piata de luminatoare si trape de fum din zona DACH va insuma in acest an 792,2 milioane de euro, dar in 2019, in pofida unui indice CAGR de +3,4%, nu se va atinge pragul psihologic de un miliard de euro, deoarece indicatorul analizat se va plasa la 905,6 milioane de euro. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left