ANALIZA: Usile securizate - tot mai cautate pe pietele mature |
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 31 Mai 2017 17:58 |
In contextul in care pe piata nationala de constructii (aflata momentan in stare de recesiune tehnica) nu se remarca o crestere puternica a comenzilor de tamplarie termoizolanta (si cu atat mai putin pentru ansamblurile ce au caracteristici speciale, antiefractie, de protectie la foc si fum etc.), exportul ramane una dintre putinele solutii aflate la indemana producatorilor de ferestre care, pe fondul unei capacitati excedentare, dar si a posibilitatii de realizare, in conditii de rentabilitate, a unor ferestre/usi performante, doresc sa-si mentina vanzarile si profitul la parametri optimi. In cazul acestora, devine interesanta analiza caracteristicilor unor piete mature din vestul Europei, spre care se indreapta preponderent exportul de ferestre fabricate in Romania, cum este si cazul Austriei, unde, in 2016, au fost livrate peste 44.500 de ferestre/usi din PVC si lemn fabricate in Romania, in valoare de 4,52 milioane de euro.
Potrivit unui studiu recent al patronatului producatorilor de sisteme de siguranta din Austria, dat publicitatii la 30 mai a.c., usile securizate (cu functiuni antiefractie) sunt tot mai cautate pe pietele mature, ceea ce reprezinta o tendinta vizibila si in statul federal alpin, in care, de obicei, industria de tamplarie termoizolanta se caracterizeaza printr-un grad mare de concentrare, iar anumite segmente ale cererii indica un nivel ridicat de saturare.
Clasa RC3 - preferata cu precadere la apartamente
„Anul trecut, vanzarile de usi pentru imobile unifamiliale (case, vile) s-au majorat, in Austria, cu 2% fata de precedentele 12 luni, iar la cele destinate apartamentelor sporirea a fost de 4%. In total, s-au comercializat 123.000 de unitati de usi, dar, cu toate acestea, vanzarile producatorilor au stagnat din punct de vedere valoric, la 181,2 milioane de euro. Motivul ce sta la baza acestei stagnari este constituit de presiunea tot mai mare exercitata asupra preturilor, care predomina pe piata, mai ales dupa ce numerosi fabricanti din zona de est a Europei au ales Austria ca una dintre destinatiile favorite pentru export. Cu toate acestea, segmentul ansamblurilor ce confera caracteristici sporite de siguranta in mediul rezidential nu a avut de suferit, proportia relativ mare a unor asemenea produse sporind cu inca un punct procentual. Astfel, 71% din usile comercializate pentru case si apartamente au fost certificate ca avand un grad sporit de siguranta antiefractie. De asemenea, raportul dintre usile de apartament securizate si cele de intrare pentru unitati locative unifamiliale ramane disproportionat, deoarece, in cazul apartamentelor, 98% din ansambluri fiind dotate cu elemente ce limiteaza tentativele de efractie. Cota semnificativ mai redusa a usilor securizate de intrare pentru case/vile se datoreaza insa faptului ca proprietarii unor asemenea cladiri prefera sa instaleze sisteme de alarma la acestea (ceea ce nu le incadreaza in clasele superioare de rezistenta la efractie), optand in acelasi timp pentru securizarea usilor glisante de tip veranda. In plus, usile blindate pentru apartamente au un nivel mai mare de siguranta decat sortimentele similare destinate vilelor; peste jumatate din cele nou-montate in apartamente, la nivelul lui 2016, se incadreaza in clasa de rezistenta RC3. Totusi, in ceea ce priveste vanzarile (si instalarile) totale, in cazul usilor certificate ca indeplinind criterii de siguranta antiefractie, circa 98% corespund, inca, unor categorii de protectie cu performante ceva mai reduse (RC1 si RC2)”, se precizeaza in studiul citat.
|