Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Marti, 03 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - MELCRET SA: Proceduri deficitare de aplicare a marcajului CE
MELCRET SA: Proceduri deficitare de aplicare a marcajului CE
Producatori de tamplarie Publicat de Camelia Pantel 28 Dec 2012 08:05
Reprezentantii grupului de companii Melcret SA - Iasi sunt de parere ca este necesara formarea profesionala a unor inspectori care sa cunoasca tot ceea ce implica marcajul CE in industria de ferestre si, mai ales, dreptul de aplicare a certificatului. Acestia sunt de parere ca Inspectoratul de Stat in Constructii ar trebui, in primul rand, sa verifice daca documentele (caietele de sarcini) emise de instituțiile statului respecta cerințele din normative si daca impun marcajul CE, iar in caz contrar, sa solicite refacerea lor. In acelasi timp, daca aceste caiete de sarcini impun anumite cerințe (inclusiv in ceea ce priveste marcajul CE) care nu au fost respectate in executie, trebuie sa aiba in vedere inlocuirea ferestrelor cu unele corespunzatoare din punct de vedere tehnic.


Corneliu Veliscu, director general al grupului Melcret:
„Intrucat procedurile de control aplicate pana in prezent nu par a fi eficiente, consideram ca s-ar putea incepe cu aplicarea cerințelor tehnice și a marcajului CE cel puțin la cladirile finantate din fonduri publice. Avand in vedere ca multe dintre licitatii sunt anuntate pe site-ul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), suntem de parere ca autoritatile pot lua la cunostinta foarte usor daca se respecta aceste cerinte minime si sa solicite aplicarea acestora. In ceea ce priveste noul document care va fi solicitat la certificare dupa data de 1 iulie 2013, respectiv declaratia de performanta, care este mult mai complex fata de cel valabil in prezent (declaratia de conformitate), consideram ca acesta va ingreuna activitatea firmelor ce respecta legea, impunandu-le costuri suplimentare. Din acest motive, deocamdata nu consideram necesara aplicarea acestei prevederi, prioritara fiind implementarea marcajului CE, care nu este definitivata in totalitate. De altfel, consideram ca nivelul legislativ in Romania este extrem de precar, de vreme ce, in acest moment, prin caietele de sarcini emise de institutiile statului nu se impune nici macar cerinta esentiala a unui coeficient de transfer termic de 1,3 W/mpK, ci se solicita tamplarie termoizolanta din profile PVC cu 5 camere și geam termoizolant de tip float-float. Pentru solutionarea acestei probleme, consideram ca se impune interzicerea instalarii de ansambluri termoizolante care nu respecta aceste prevederi de catre mai multe ministere, printre care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Ministerul Sanatatii (MS), Ministerul Educației, Cercetarii, Tineretului și Sportului (MECTS) etc. In ceea ce priveste contributia marcajului CE la export, din experienta proprie am remarcat ca aceasta certificare nu este suficienta pentru anumite tari. Astfel, in Germania si Franta se solicita o atestare suplimentara, specifica fiecarui stat in parte, realizata de instituții naționale de profil și care costa mai mult decat testele pentru obținerea performanțelor necesare marcajului CE”.

 
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left