Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 14 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - PPTT: Conferinta de la Cluj-Napoca, prilej optim pentru diseminarea noutatilor
PPTT: Conferinta de la Cluj-Napoca, prilej optim pentru diseminarea noutatilor
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Nov 2024 06:00
In a doua decada a lunii octombrie a acestui an, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) a organizat la Cluj-Napoca cea de-a VII-a editie a conferintei "Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei". Evenimentul s-a desfasurat la hotelul Napoca, din localitate, si a oferit celor prezenti oportunitatea de a intra in legatura cu unii dintre cei mai importanti experti din bransa si de a avea un schimb de idei valoroase cu liderii de opinie din industria tamplariei, vitrajelor si fatadelor. De asemenea, participantii au avut ocazia sa deschida cai spre noi parteneriate si sa urmareasca o serie de prezentari captivante care au tratat subiecte de un mare interes in industria de profil. Totodata, conferinta a prilejuit derularea unor discutii libere, in urma carora cei prezenti au aflat detalii suplimentare legate de tematica abordata. Accesul a fost gratuit pentru studenti, arhitecti si specialisti din domeniul executiei si montajului de ferestre si usi din PVC, lemn, aluminiu sau otel, pereti cortina, fatade si vitraje izolante. 
 
Tematica bogata, adresata unui public avid de informatii
Agenda manifestarii a inclus o serie de teme de actualitate, dintre care s-au remarcat: Tamplarii minimaliste Less is more (Marius Pop - Arhitect Consultant la Reynaers Aluminium); Fatade fara limite protectie la foc, izolare fonica, sigilare, lipire si etansare rosturi mari (Radu Vieru - Director General la Proventuss Solution); Cu si despre solutii Schüco (Cristina Gherasim - Consultant Tehnic la Alukönigstahl sisteme de aluminiu otel si plastic); Deceuninck -  Fiecare fereastra conteaza! Un concept inovator si sustenabil! (Florin Savu - Product Manager la Deceuninck Romania); Eficienta energetica si securitatea la incendiu, provocari si perspective - Aluprof, solutii complete (Emil Serb - director de vanzari la Aluprof System Romania); Producem si inovam in Romania (Gabriel Ene - director general la Klass Coating System); Calumen - Find today your tomorrow‘s glazing (Leon Buzatu - Technical Support Manager la Saint-Gobain Glass Romania); Permeabilitatea la aer a ferestrelor si usilor instalate in cladiri rezidentiale (Kádár Ferenc - consultant energetic la Kadar Energy) etc. 
Invitatie la cooperare, pentru cresterea valorii adaugate a evenimentului
In deschiderea lucrarilor conferintei, Lőrincz Barnabás, director executiv al patronatului le-a multumit celor prezenti si a adaugat ca "ne dorim sa organizam in perioada imediat urmatoare, cea de-a treia editie a programului postuniversitar intitulat «Ingineria si Managementul Sistemelor de Fatade». Speram ca, incepand cu ianuarie 2025, sa demareze cursurile, in conditii similare celor care au caracterizat precedentele experiente de acest tip. Am constatat utilitatea deosebita a demersului nostru, pornit de la ideea necesitatii instruirii suplimentare si corespunzatoare a specialistilor care activeaza in domeniu. Legislatia a devenit tot mai stricta, inclusiv pe piata din Romania, iar cerintele utilizatorilor sunt foarte precise, avand in vedere orientarea actuala spre eficientizare energetica, securitate si confort. De aceea, nu ne mai permitem improvizatii, iar expertii care activeaza la nivel national trebuie sa fie in mod complet familiarizati cu modul de lucru actual, cu atat mai mult cu cat inclusiv sistemele de anvelopare a cladirilor sunt vizate de implementarea conceptului BIM, cu tot ceea ce inseamna aceasta. In alta ordine de idei, un capitol care a suscitat puternic atentia PPTT in ultimii ani - si anume cel legat de protectia la foc si implicatiile pe care aceasta le are asupra domeniului nostru de activitate - a revenit din nou in actualitate, data fiind situatia curenta a normativului P118-1/2023.
Dupa tergiversari indelungate si care nu au nicio scuza, desi PPTT a intreprins toate demersurile posibile prin aportul expertilor sai in directia actualizarii normei, in sfarsit ministerul de resort a notificat in luna martie a.c. Comisia Europeana cu privire la redactarea a doua a acestui document. Speram ca in cel mai scurt timp procedura sa se finalizeze, iar actul normativ sa intre in vigoare, pentru a permite alinierea tarii noastre la principiile europene de securitate in caz de incendiu. Din acest punct de vedere, solutiile pe care le promoveaza membrii bransei de tamplarie termoizolanta sunt, in majoritatea lor, corespunzatoare din acest punct de vedere, insa trebuie sa ne asiguram ca nu exista derapaje de la modul corect de lucru, iar P118 tocmai acest rol este necesar sa si-l asume: respectarea unor norme extrem de clare si actualizate, respectiv penalizarea celor care nu o fac. In fine, trebuie sa precizam ca ne dorim foarte mult sa imbunatatim modul de derulare, precum si continutul conferintelor noastre si, de aceea, consideram ca participantii si specialistii din domeniu ar trebui sa-si exprime in mod deschis opinia in legatura cu subiectele abordate in cadrul acestor evenimente, pentru cresterea valorii adaugate pe care evenimentul o asigura in planul comunicarii si al informarii". 
Negocierile pentru semnarea Contractului Colectiv de Munca sunt in grafic
Prezent la eveniment, presedintele PPTT, Valentin Petrescu a reiterat importanta demersurilor pe care organizatia le deruleaza la momentul actual cu privire la contractul colectiv de munca (CCM). Oficialul organizatiei patronale a detaliat stadiul de negociere si importanta acestei activitati aratand ca "CCM se negociaza la momentul actual pe cele doua sectoare de activitate care se afla in centrul preocuparilor noastre. Este vorba despre Sectoarele de Negociere Colectiva 14 si 15, pentru care ne aflam in discutii avansate cu federatia sindicala FGS Familia. Acest proces este de maxima importanta atat pentru companiile membre ale PPTT, cat si pentru cele care fac parte din Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), ce include si organizatia noastra. Stadiul discutiilor este avansat si speram sa finalizam cat mai repede procesul, in interesul membrilor nostri". De asemenea, Valentin Petrescu s-a referit, in cadrul discutiilor libere care au avut loc la finalul reuniunii de la Cluj-Napoca, la o serie de detalii cu privire la implementarea normativului de sticla C47. Presedintele PPTT s-a bucurat in cadrul acestui demers de sustinerea lui Leon Buzatu, de la Saint-Gobain Glass Romania, care, in calitatea sa de reprezentant al unuia dintre liderii globali ai industriei de sticla arhitecturala, a facut o serie de observatii pertinente referitoare la modul in care sunt respectate prevederile acestei norme extrem de importante pentru domeniul tamplariei termoizolante, la redactarea careia expertii din structurile PPTT au avut o contributie majora. 
 
Informatii utile despre inovatiile din domeniul tamplariei termoizolante
Una dintre prezentarile realizate cu ocazia conferintei a fost cea a reprezentantului Alukönigstahl, care s-a referit, printre altele, la economia circulara, aratand ca ciclul "cradle-to-cradle" are in vedere ca produsele sa fie fabricate cu energii regenerabile si ca aspectele sociale si ecologice sa fie luate in considerare in timpul productiei. Sistemul "Cradle to Cradle" a fost definit, intr-un mod foarte concis, de catre initiatorii sai, ca fiind un concept de sustenabilitate conform caruia "Deseurile inseamna hrana". Astfel, un profil din aluminiu poate deveni un alt profil din aluminiu sau o componenta comparabila in urmatoarea sa "viata". De mare succes s-a bucurat si prezentarea expertilor de la Reynaers, care au realizat o trecere in revista a celor mai recente sisteme minimaliste de profile din aluminiu (caracterizate printr-o latime redusa a suprafetei vizibile), utilizate la executia de tamplarie termoizolanta.
In mod similar felului in care a procedat inclusiv la editiile precedente ale evenimentului organizat de PPTT, Radu Vieru de la Proventuss Solution si-a sustinut cu profesionalism prezentarea, pe parcursul careia a exemplificat modul de transmitere a focului pe structurile de anvelopare ale unei cladiri moderne, aratand totodata solutiile pe care compania le propune pentru a minimiza riscurile si a garanta cresterea sigurantei in exploatare. Pornind de la principiul conform caruia "fiecare fereastra contribuie la sustenabilitatea planetei", oficialii reprezentantei locale a grupului Deceuninck au prezentat detalii tehnice legate de un nou concept de design modular, ce asigura o interschimbabilitate completa intre rame si cercevele, oferind astfel o diminuare fara precedent a complexitatii proceselor de productie si celor logistice. Industria locala a fost reprezentata la conferinta de compania Klass Coating System, care, prin aportul a peste 150 de specialisti angajati in sistemul de productie, care isi desfasoara activitatea in patru sectii amplasate pe o platforma industriala ce se intinde pe o suprafata de 100.000 mp, a devenit un important producator european de profile din PVC, destinate fabricatiei de ferestre si usi. Pentru fabricatia profilelor PVC la standarde internationale se folosesc linii de extrudare Theysohn si sisteme de matrite austriece de ultima generatie.
Fabrica are in dotare 7 linii de extrudare, din care una este destinata reciclarii, producand profile coextrudate. Noutati din domeniul vitrajelor a adus Leon Buzatu, care a prezentat suita Calumen, o solutie software special proiectata pentru sustinerea partenerilor si clientilor finali. Prin acest serviciu se ofera detalii tehnice pretioase referitoare la transmisia luminoasa si energetica, izolatia termica, datele acustice, amprenta de carbon si caracteristicile mecanice (incarcari din vant, grosimi etc.), asigurandu-se proiectarea unor pachete vitrate performante si deosebite din punct de vedere estetic.
De asemenea, specialistii prezenti la Cluj-Napoca au aflat o serie de detalii utile legate de cele mai noi solutii din portofoliul Aluprof System Romania, ce asigura, pe langa un design si o functionalitate ireprosabile, un grad ridicat de eficienta energetica ansamblurilor de tamplarie si fatade cortina ce le includ. Extrem de interesanta a fost si prezentarea expertului de la Kadar Energy, care a facut o demonstratie referitoare la modalitatile de determinare a permeabilitatii la aer a ferestrelor instalate in cladiri rezidentiale.
 
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left