PPTT: Conferinta de la Cluj-Napoca, prilej optim pentru diseminarea noutatilor |
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Nov 2024 06:00 |
![]() Tematica bogata, adresata unui public avid de informatii
Agenda manifestarii a inclus o serie de teme de actualitate, dintre care s-au remarcat: Tamplarii minimaliste Less is more (Marius Pop - Arhitect Consultant la Reynaers Aluminium); Fatade fara limite protectie la foc, izolare fonica, sigilare, lipire si etansare rosturi mari (Radu Vieru - Director General la Proventuss Solution); Cu si despre solutii Schüco (Cristina Gherasim - Consultant Tehnic la Alukönigstahl sisteme de aluminiu otel si plastic); Deceuninck - Fiecare fereastra conteaza! Un concept inovator si sustenabil! (Florin Savu - Product Manager la Deceuninck Romania); Eficienta energetica si securitatea la incendiu, provocari si perspective - Aluprof, solutii complete (Emil Serb - director de vanzari la Aluprof System Romania); Producem si inovam in Romania (Gabriel Ene - director general la Klass Coating System); Calumen - Find today your tomorrow‘s glazing (Leon Buzatu - Technical Support Manager la Saint-Gobain Glass Romania); Permeabilitatea la aer a ferestrelor si usilor instalate in cladiri rezidentiale (Kádár Ferenc - consultant energetic la Kadar Energy) etc.
![]() Invitatie la cooperare, pentru cresterea valorii adaugate a evenimentului
In deschiderea lucrarilor conferintei, Lőrincz Barnabás, director executiv al patronatului le-a multumit celor prezenti si a adaugat ca "ne dorim sa organizam in perioada imediat urmatoare, cea de-a treia editie a programului postuniversitar intitulat «Ingineria si Managementul Sistemelor de Fatade». Speram ca, incepand cu ianuarie 2025, sa demareze cursurile, in conditii similare celor care au caracterizat precedentele experiente de acest tip. Am constatat utilitatea deosebita a demersului nostru, pornit de la ideea necesitatii instruirii suplimentare si corespunzatoare a specialistilor care activeaza in domeniu. Legislatia a devenit tot mai stricta, inclusiv pe piata din Romania, iar cerintele utilizatorilor sunt foarte precise, avand in vedere orientarea actuala spre eficientizare energetica, securitate si confort. De aceea, nu ne mai permitem improvizatii, iar expertii care activeaza la nivel national trebuie sa fie in mod complet familiarizati cu modul de lucru actual, cu atat mai mult cu cat inclusiv sistemele de anvelopare a cladirilor sunt vizate de implementarea conceptului BIM, cu tot ceea ce inseamna aceasta. In alta ordine de idei, un capitol care a suscitat puternic atentia PPTT in ultimii ani - si anume cel legat de protectia la foc si implicatiile pe care aceasta le are asupra domeniului nostru de activitate - a revenit din nou in actualitate, data fiind situatia curenta a normativului P118-1/2023.
Negocierile pentru semnarea Contractului Colectiv de Munca sunt in grafic
Prezent la eveniment, presedintele PPTT, Valentin Petrescu a reiterat importanta demersurilor pe care organizatia le deruleaza la momentul actual cu privire la contractul colectiv de munca (CCM). Oficialul organizatiei patronale a detaliat stadiul de negociere si importanta acestei activitati aratand ca "CCM se negociaza la momentul actual pe cele doua sectoare de activitate care se afla in centrul preocuparilor noastre. Este vorba despre Sectoarele de Negociere Colectiva 14 si 15, pentru care ne aflam in discutii avansate cu federatia sindicala FGS Familia. Acest proces este de maxima importanta atat pentru companiile membre ale PPTT, cat si pentru cele care fac parte din Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), ce include si organizatia noastra. Stadiul discutiilor este avansat si speram sa finalizam cat mai repede procesul, in interesul membrilor nostri". De asemenea, Valentin Petrescu s-a referit, in cadrul discutiilor libere care au avut loc la finalul reuniunii de la Cluj-Napoca, la o serie de detalii cu privire la implementarea normativului de sticla C47. Presedintele PPTT s-a bucurat in cadrul acestui demers de sustinerea lui Leon Buzatu, de la Saint-Gobain Glass Romania, care, in calitatea sa de reprezentant al unuia dintre liderii globali ai industriei de sticla arhitecturala, a facut o serie de observatii pertinente referitoare la modul in care sunt respectate prevederile acestei norme extrem de importante pentru domeniul tamplariei termoizolante, la redactarea careia expertii din structurile PPTT au avut o contributie majora.
Informatii utile despre inovatiile din domeniul tamplariei termoizolante
Una dintre prezentarile realizate cu ocazia conferintei a fost cea a reprezentantului Alukönigstahl, care s-a referit, printre altele, la economia circulara, aratand ca ciclul "cradle-to-cradle" are in vedere ca produsele sa fie fabricate cu energii regenerabile si ca aspectele sociale si ecologice sa fie luate in considerare in timpul productiei. Sistemul "Cradle to Cradle" a fost definit, intr-un mod foarte concis, de catre initiatorii sai, ca fiind un concept de sustenabilitate conform caruia "Deseurile inseamna hrana". Astfel, un profil din aluminiu poate deveni un alt profil din aluminiu sau o componenta comparabila in urmatoarea sa "viata". De mare succes s-a bucurat si prezentarea expertilor de la Reynaers, care au realizat o trecere in revista a celor mai recente sisteme minimaliste de profile din aluminiu (caracterizate printr-o latime redusa a suprafetei vizibile), utilizate la executia de tamplarie termoizolanta.
|