Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - PPTT: Anul 2022 a fost marcat de multe succese legislative rasunatoare
PPTT: Anul 2022 a fost marcat de multe succese legislative rasunatoare
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Mar 2023 06:12
Anul 2022 a fost bogat in evenimente atat din punct de vedere al transformarilor pe care piata le-a suferit din pricina unor factori externi de influenta, cat si prin prisma multiplelor evolutii legislative, mai ales in domeniul de reglementare, unde o contributie decisiva a fost cea avuta de organizatia profesionala din domeniu, respectiv Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT). De-abia eliberata de constrangerile dictate de pandemie, care i-au marcat echilibrul vreme de mai bine de doi ani, piata de profil din Romania s-a vazut nevoita sa gestioneze alte provocari extrinseci, dintre care cea mai mare a fost constituita de izbucnirea razboiului din Ucraina, cu toate consecintele sale pe termen scurt, mediu si lung. Dupa un ragaz de doar cateva luni, in care apele pareau sa reintre in matca, iar competitorii din industrie sa reia o abordare metodica, axata pe o cerere tot mai vizibil orientata spre performanta, din nou liniile de aprovizionare au fost bulversate, iar preturile la anumite materii prime si materiale, esentiale pentru domeniul analizat, au crescut la cote ametitoare. 
 
Implicare directa in elaborarea celei mai importante norme nationale de eficientizare energetica
In acest context dificil, pentru a folosi un termen bland, organizatia patronala de la Bucuresti a reusit sa-si urmareasca in mod consecvent obiectivele si sa repurteze succese notabile si aproape de neconceput in urma cu doar cativa ani. Eforturile unei echipe mici, dar ambitioase, de experti au fost rasplatite prin adoptarea unor norme si regulamente indelung negociate, care, cu certitudine, vor duce, in viitorul imediat, la o reasezare a pietei pe coordonate mult mai solide, ce vor asigura previzibilitate, siguranta si, mai ales, calitate. Toate atributele mentionate anterior au devenit nu doar necesare, ci si obligatorii intr-un domeniu aparent restrans, dar de care depinde intr-o mare masura performanta energetica a cladirilor, intr-o conjunctura in care aceasta constituie un element de baza al strategiei europene de protectie climatica, reducere a amprentei de carbon etc. Din punct de vedere cronologic, facand abstractie de mediul extern si provocarile sale uriase, anul a inceput cu continuarea demersurilor de negociere a continutului normativului MC001, referitor la metodologia de calcul a performantei energetice a cladirilor. Disputele au vizat mai multe paliere, printre care nivelul foarte strict impus de legislatori pentru valoarea maxima a coeficientului de transfer termic, impactul pe care o sporire nejustificata a caracteristicilor de performanta l-ar avea asupra emisiilor de carbon, diferentierea clara dintre usi, ferestre si luminatoare etc. Oficialii PPTT au subliniat cu tarie faptul ca "orice decizie de acest gen trebuie realizata etapizat si corelat cu pasii facuti in restul Europei, fara a ne propune tinte peste tarile puternic dezvoltate ca Germania, Franta, etc. si luand in considerare conditiile de sustenabilitate economica din Romania. Daca se realizeaza legi si reguli mai severe decat in cele mai dezvoltate tari, riscam ca ulterior acestea sa nu fie respectate, fie prin emiterea unor derogari de catre autoritati, fie sub motivul ca normele n-au caracter obligatoriu fie chiar prin incalcarea lor directa si grosolana. Cand normele sunt excesive in raport cu alte piete europene sau cu capabilitatea de suportabilitate a pietei noastre nici macar controlul excesiv nu mai da rezultate".
 
Instructiunile tehnice C47 - un pas urias spre dezvoltarea industriei vitrajelor arhitecturale
Urmatoarea preocupare a patronatului a fost legata de normativul C47, la elaborarea caruia au participat in mod nemijlocit membrii Comitetului Tehnic specializat al PPTT, din care fac parte Valentin Petrescu - presedinte, Leon Buzatu - Saint-Gobain Glass Romania, respectiv Dragos Matei - AGC Flat Glass Romania. Acestia au avut in vedere alinierea practicilor industriale din Romania la cele existente in statele dezvoltate ale lumii. Cel mai important element stabilit de C47 este al responsabilitatii pentru caracteristicile produsului finit. Dupa adoptarea sa oficiala, comportamentul in exploatare al geamului inclus in ansamblul de tamplarie intra in responsabilitatea companiei care produce ferestrele sau, dupa caz, a expertului care realizeaza proiectul. In cele din urma, documentul a fost adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial la data de 11 iunie 2022 sub titulatura "Instructiuni tehnice pentru configurarea, folosirea si montarea vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii, Indicativ C 47-2022". Cu aceasta ocazie, Valentin Petrescu, presedinte al organizatiei, a afirmat ca "a fost facut un pas urias inainte... atat pentru siguranta utilizatorilor, cat si pentru asigurarea unui mediu concurential corect pe piata elementelor arhitecturale din sticla. Faptul ca documentul clarifica toate elementele legate de responsabilitate este o dovada a maturizarii bransei si a alinierii sale la bunele practici din Occident. Desigur, toate celelalte prevederi sunt la fel de importante si speram ca de acum inainte activitatea in domeniul respectiv sa se deruleze in conditii mult mai bune... Experienta tehnica a specialistilor PPTT care au lucrat la acest document si legaturile lor nemijlocite cu activitatea de productie a sticlei arhitecturala au constituit garantia unei abordari nepartinitoare, ca din dorinta de a asigura o corectitudine necesara unui astfel de demers".
 
Modificarea normativului de protectie la incendiu, un obiectiv care trebuie atins
Securitatea la incendiu a constituit vreme de multi ani un veritabil calcai al lui Ahile pentru domeniul constructiilor din Romania, din cauza incapacitatii autoritatilor de reglementare de a actualiza legislatia din domeniu. Reformularea normativului P118 a intampinat mereu probleme, cu toate ca reprezentantii PPTT au tras permanent atentia ca acesta constituie un pas esential pentru adaptarea Romaniei la standardele internationale de preventie si limitarea pagubelor produse de incendii. Proiectul de modificare se afla inca intr-o faza incipienta, desi acest document este considerat a fi de maxima importanta pentru adoptarea unor masuri de securitate suficiente, inclusiv la obiective vitale, cum ar fi institutii de invatamant, spitale, sali de concerte etc., unde de cele mai multe ori numarul celor prezenti in incinta este foarte mare. Oficialii PPTT au subliniat permanent ca procesul respectiv este mai necesar ca niciodata, intrucat se impune minimizarea riscurilor si cresterea capacitatii de aparare impotriva unor asemenea dezastre. Specialistii din domeniul ferestrelor avertizeaza ca anumite cerinte de combustibilitate impuse fara discernamant elementelor pentru constructii, care sunt dublate, de foarte multe ori, de rezistenta la foc, sunt imposibil de atins pentru aceasta categorie de materiale, intrucat intra in contradictie cu exigente legate de siguranta in exploatare, indiferent daca este vorba despre pereti cortina, usi, ferestre sau pereti vitrati de compartimentare. De aceea, la elaborarea noii variante a P118 trebuie avut in vedere faptul ca la nivel european nu exista inca o legislatie comuna cu privire la testarea si clasificarea produselor pentru constructii atat din punct de vedere al rezistentei la foc, cat si din cel al reactiei la foc. Dezbaterile pe marginea subiectului respectiv sunt deosebit complexe, s-au derulat pe parcursul mai multor ani si vor continua pana la identificarea celei mai bune solutii. In acest sens, patronatul ii invita la un dialog constructiv pe toti factorii de raspundere din tara noastra. 
 
Noii specialisti in fatade, instruiti la cursurile organizate sub patronajul PPTT
O initiativa deosebita, unica in Romania pana la data implementarii sale si care, din fericire, continua inclusiv in 2023 a fost cea legata de cursul postuniversitar de specializare intitulat "Ingineria si Managementul Sistemelor de Fatade", care s-a desfasurat pe parcursul lunii martie 2022. Concret, patronatul a initiat, in colaborare cu Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului (FIFIM) din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, realizarea acestui curs, care vine in sprijinul companiilor membre ale PPTT, in vederea specializarii angajatilor implicati in elaborarea proiectelor tehnice pentru fatadele cortina sau executia acestora. Programul de pregatire a vizat dobandirea de competente aferente unui standard ocupational pentru educatie si formare de nivel 6, domeniul clasificarii internationale standard a educatiei ISCED 7, care se organizeaza pentru activitati specifice din "Clasificarea activitatilor din economia nationala" cod CAEN 7112 - Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, respectiv pentru ocupatia din grupa majora 2, cuprinsa in "Clasificarea ocupatiilor din Romania", codul COR 214209 - Consilier inginer constructii. Au fost studiate disciplinele legislatie si reglementari tehnice, siguranta si confort, sisteme de fatade, software specializat, tehnologii de montaj si managementul proiectelor, iar dupa finalizarea cursurilor, au fost eliberate certificate de atestare. Noua serie de cursanti a inceput deja pregatirea pe parcursul lunii ianuarie a.c., urmand ca dupa finalizare sa se alature unei generatii mult mai bine pregatite din punct de vedere profesional de experti in domeniul fatadelor cortina. O consecinta imediata a acestei initiative a fost propunerea initiata de directorul executiv al PPTT, Lőrincz Barnabás, de a organiza o noua comisie tehnica a proiectantilor de fatade cortina, care sa se ocupe de problemele privind propunerile pentru modificarea si reinnoirea legislatiei si a reglementarilor tehnice privind proiectarea structurilor utilizate la realizarea si montajul peretilor cortina. 
 
MC001 a fost adoptat si va amplifica performanta energetica a cladirilor
Negocierile stranse legate de elaborarea MC001 s-au materializat in a doua jumatate a anului precedent prin adoptarea formei finale a documentului, care a inclus propunerile tehnice inaintate de expertii patronatului. Practic, dupa marea victorie obtinuta prin facilitatile fiscale acordate membrilor bransei constructiilor incepand cu 2018 si adoptarea normativului C47, la care s-au adaugat diversele prevederi legale de sustinere a domeniului analizat in timpul pandemiei, transpunerea ideilor si initiativelor expertilor in documentul ce reglementeaza performanta energetica a cladirilor din Romania constituie un succes de netagaduit. La data de 17 ianuarie 2023, metodologia respectiva a fost publicata in Monitorul Oficial, versiunea revizuita a reglementarii incluzand numeroase noutati tehnice, ce vor intra progresiv in vigoare. MC001 va sta la baza schimbarii de paradigma in domeniul constructiilor de cladiri, ajutandu-i deopotriva pe toti cei implicati, indiferent daca este vorba despre autoritati centrale si locale, auditori energetici pentru cladiri si proiectanti, executanti si beneficiari. Reglementarea stabileste, printre altele, documentele care trebuie prezentate de constructori in diferite faze ale proiectarii sau in vederea receptionarii cladirilor noi, respectiv a celor existente care se renoveaza. Continutul noului certificat de performanta energetica, intr-un format usor de digitalizat, este in acord cu noile standarde europene si cu prevederile EPBD, anticipand inclusiv efectele variantei revizuite a directivei, ce va fi publicata in acest an. Lőrincz Barnabás a subliniat ca "exigentele impuse de MC001 vor contribui substantial la indeplinirea angajamentelor actualizate ale autoritatilor nationale de a asigura pentru sectorul cladirilor o reducere substantiala a consumului de energie finala si a emisiilor de gaze cu efect de sera, respectiv o crestere a procentului privind energia consumata din surse regenerabile, pana in 2030, iar ulterior o eliminare completa a amprentei de carbon a acestui sector, pana in 2050. Noua metoda de calcul energetic este mai complexa, fiind de tip modular si aplicabila atat unei unitati locative evaluate independent din punct de vedere energetic, cat unor cladiri echipate cu sisteme complexe de instalatii. Specialistii vor putea utiliza inca din faza de proiectare metodologia pentru conformarea cladirilor noi NZEB, fiind definit si procesul de verificare in diferite faze. De asemenea, pe baza exigentelor stipulate in metodologie, constructorii vor putea accepta mai usor solutiile tehnice pentru NZEB oferite corect de proiectanti si vor livra in final beneficiarilor cladiri foarte performante energetic, in care calitatea mediului interior sa fie asigurata, indiferent de conditiile exterioare climatice. Diminuarea facturilor la energie va fi cu atat mai mare cu cat procentul minim admis de 30% privind energia consumata din surse regenerabile va fi depasit. In plus, materialele de constructii si echipamentele de instalatii utilizate vor fi mai sustenabile, mai fiabile si mult mai atent puse in opera, avantajele fiind cuantificate nu doar pana la momentul predarii la cheie a investitiei, ci pe intreaga durata de exploatare a cladirii, conform conceptului de cost global optim".
 
Obiective ambitioase de profesionalizare, reglementare si comunicare
Pentru acest an, PPTT reitereaza o serie de obiective recurente, cum ar fi identificarea de solutii pentru calificarea profesionala a angajatilor in calificarile ce tin de domeniul executiei vitrajelor termoizolante si a tamplariei din PVC /aluminiu si montajului, continuarea activitatilor comisiei tehnice de lucru, formate din subcomisiile PVC, aluminiu, vitraje, furnizori si lemn, avandu-se in vedere revigorarea activitatilor in cadrul unora dintre acestea, monitorizarea procesului normativ si cooperarea pe traseul armonizarii standardelor in domeniul specific de activitate, comunicand catre ASRO propunerile de modificare, in cazul existentei acestora, punerea unui accent puternic pe comunicare si consolidarea imaginii si brandului propriu, in vederea optimizarii procesului de transmitere eficienta a mesajelor catre membrii organizatiei. Dupa cum mentiona recent Valentin Petrescu, "evolutia din ultimele doua decenii a fost exponentiala si ne-a permis sa crestem pana la cotele pe care le consemnam astazi, iar acest lucru a fost posibil inclusiv gratie problemelor pe care am fost nevoiti sa le rezolvam. Sacrificiile se constituie in fundamentul solid al dezvoltarii, iar pozitia competitiva in care ne aflam astazi se datoreaza inclusiv dificultatilor cu care ne-am confruntat in trecut. Suntem mandri de realizarile obtinute pana in prezent si ne propunem ca, alaturi de companiile membre si de toate firmele care activeaza in bransa, sa reusim ca in urmatoarea perioada sa inregistram cel putin tot atatea succese!".
 
rehau
SISECAM
TSV
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left