Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 08 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - PPTT pledeaza impreuna cu FPSC pentru mentinerea facilitatilor fiscale
PPTT pledeaza impreuna cu FPSC pentru mentinerea facilitatilor fiscale
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 26 Iul 2021 06:28
Recent, apele din industria locala de tamplarie termoizolanta, in special si cele din sectorul constructiilor, in general au fost tulburate de anuntul Guvernului cu privire la solicitarea Comisiei Europene ca, incepand cu 2023, sa fie anulate toate facilitatile fiscale acordate diferitelor ramuri economice si domenii, pornind de la principiul egalitatii si al tratamentului nediscriminatoriu. In mod concret, ingrijorarile reprezentantilor Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) si ai Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) sunt legate de o eventuala anulare a facilitatilor asigurate de OUG nr. 114/2018. Actul normativ in cauza a prilejuit, inca de la emiterea sa, o indelungata serie de dispute, care s-au concretizat prin eliminarea din document a unor paragrafe legate de alte domenii de activitate, constructiile - ca sector declarat prioritar la nivel national pentru o perioada de un deceniu - nefiind, initial, afectat de schimbarile respective.
 
Riscul de periclitare a activitatii din bransa trebuie eliminat
Pozitia de sustinere a actualei forme a legii este justificata de expertii din bransa prin numeroasele avantaje pe care ordonanta mentionata anterior le-a generat atat pentru companii, cat si pentru bugetul de stat. Practic, odata cu stabilirea salariului minim de 3.000 de lei prin scutiri partiale de taxe pe veniturile salariale s-a reusit stoparea in buna masura a tendintei de emigrare a specialistilor, precum si o crestere a gradului de fiscalizare a companiilor, pe masura ce tot mai multe dintre societati au iesit din zona „neagra” sau „gri”, din punct de vedere al taxarii. Calculele prezentate de diferiti specialisti indica faptul ca efortul financiar aferent acoperirii diferentelor salariale a fost pe deplin compensat, in perioada de cand se aplica legea in cauza, de incasarile suplimentare aferente taxelor pe munca. Cuantumul taxelor pe munca, cu toate scutirile, a crescut in primul an de implementare cu circa 12%, ceea ce reprezinta un real succes si o dovada ca previziunile FPSC au fost foarte corecte, solutia propusa fiind de tip "win-win" pentru toate partile implicate - firme, angajati, stat. De asemenea, un numar important de muncitori au ales sa lucreze in Romania, atrasi de veniturile mai mari pe care le puteau realiza si chiar unii lucratori ce activau peste granitele tarii au fost determinati sa se intoarca (desi trendul a fost mai putin vizibil, fiind alimentat inclusiv de o serie de factori conjuncturali de influenta, cum ar fi, de pilda, restrictiile impuse cu ocazia pandemiei Covid-19). La momentul actual, situatia in ceea ce priveste forta de munca, dupa cum indica orice analiza obiectiva, este destul de nefavorabila, daca se ia in considerare fie si numai numarul restrans de profesionisti ramasi pe plan national. Problema cea mai spinoasa este data de faptul ca Romania va demara in curand Planul National de Redresare si Rezilienta (PNNR), ce prevede alocarea unor sume importante de la bugetul comunitar pentru proiecte de interes national, iar pentru punerea lor in opera sunt necesari si mai multi experti decat cei disponibili la momentul de fata. In conditiile in care facilitatile vor fi retrase, probabilitatea de reluare accelerata a exodului muncitorilor spre vestul Europei va creste semnificativ, concomitent cu sporirea riscului ca multe dintre companiile locale din domeniu sa-si reduca sau chiar stopeze activitatea, din lipsa de resurse. Acesta este un scenariu de neconceput in conditiile actuale, din motivul respectiv autoritatile centrale din Romania trebuind sa-si analizeze cu maxima atentie deciziile si sa adopte cele mai bune hotarari, care sa nu pericliteze oportunitatile de crestere din perioada urmatoare, mai considera reprezentantii PPTT. 
 
Predictibilitate, stabilitate si profitabilitate
Desigur, organizatia patronala a reactionat imediat la anuntul oficialilor de la Palatul Victoria prin presedintele sau, Valentin Petrescu, acesta avertizand cu cea mai mare seriozitate asupra riscurilor majore ce pot fi induse de o actiune pripita. „Din fericire, PPTT are o experienta indelungata in negocierile cu Guvernul si va folosi in continuare toate parghiile legale aflate la dispozitia sa pentru a apara in cel mai inalt grad posibil interesele companiilor membre. Ne-am luptat vreme de aproape doua decenii sa ajungem in acest punct si am reusit prin perseverenta sa ne asezam la masa negocierilor cu functionari publici de la cel mai inalt nivel. In prezent, avem in titularul portofoliului de la ministerul de resort (MDLPA) un real partener de dialog, care speram ca va asculta argumentele noastre si ne va sustine in demersurile de evitare a unei catastrofe ce ar putea fi generata de eliminarea facilitatilor fiscale actuale. Noi continuam sa fim optimisti si vom lupta cu toate armele pe care le avem pentru a crea premisele unei continuitati si predictibilitati in domeniul nostru de activitate - elemente care sunt solicitate de toti partenerii si oamenii de afaceri cu care intram in contact. A venit momentul maturizarii, in care toata lumea sa-si respecte promisiunile si sa se asigure un mediu propice dezvoltarii afacerilor pe termen lung, cu atat mai mult cu cat industria in care activam este una dintre principalele forte motrice ale economiei nationale. Romania are nevoie de performanta in domeniu, ce nu poate fi asigurata decat in conditii de securitate pentru companii, oferindu-le acestora perspectiva unor castiguri decente si a stabilitatii mult asteptate. Acestea sunt ideile pe care le sustinem si ii invitam pe toti cei care au posibilitatea sa contribuie la inaintarea in directia respectiva sa ni se alature”, a afirmat Lőrincz Barnabás, director executiv al PPTT. 
 
„Guvernul nu se va atinge de facilitatile fiscale acordate companiilor din constructii”
Un exemplu relevant in ceea ce priveste implicarea in eforturile comune subordonate scopului de consolidare a bransei este reprezentat de initiativa companiei Silcar Prod, din Zalau, care se afla deja in negocieri pentru a adera la statutul de membru al patronatului. Recent, firma din Salaj a organizat la sediul propriu o intalnire cu ministrul de interne Lucian Bode, ministrul muncii si protectiei sociale Raluca Turcan, presedintele agentiei nationale AJOFM - Maria Mares, inspectorul general de stat ITM Dantes Nicolae Bratu etc. Oficialii Silcar au declarat la finele reuniunii ca au obtinut „promisiunea ferma a d-nei ministru Raluca Turcan ca nu se vor atinge de facilitatile acordate companiilor de constructii, in pofida presiunilor constante ce vin in aceasta directie, inclusiv din partea Comisiei Europene. Sectorul respectiv va ramane unul de importanta strategica, mai ales acum cand se doreste atragerea unor fonduri insemnate prin PNRR, si este nevoie mai mult ca oricand de personal calificat pentru implementarea cu succes a acestor proiecte". In ceea ce priveste problema cresterilor de preturi ale materiilor prime si materialelor, oficialii Guvernului au dat asigurari ca, in cel mai scurt timp, se va incerca rezolvarea ei. Discutiile dintre conducerea Silcar si reprezentantii autoritatilor centrale au mai vizat formarea fortei de munca prin consolidarea sistemului dual de invatamant, precum si o serie de proiectele de digitalizare si eliminare a birocratiei, care se afla deja pe agenda Executivului. Totodata, s-a discutat despre diversificarea masurilor de sprijin pentru companii si pentru angajati, mai ales in contextul in care unele dintre masuri luate in contextul pandemiei nu se vor mai aplica odata cu normalizarea activitatilor economice. „Am primit astazi mai multe propuneri pe care le vom include in efortul nostru de a imbunatati sprijinul acordat companiilor in perioada urmatoare. Am agreat sa identificam impreuna - companii si institutii - potentialul de crestere a ocuparii fortei de munca la nivel local, in conditiile in care o mare parte dintre somerii inregistrati nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, deci sunt persoane pentru care pot fi gasite solutii de integrare pe piata muncii", a mai declarat Raluca Turcan. 
 
Invitatie la un dialog constructiv, adresata oficialilor de la Palatul Victoria
„Acestea constituie semnale incurajatoare, venite intr-o perioada deosebit de sensibila, in care toata lumea este atenta la efectele crizei sanitare, iar piata se caracterizeaza printr-un grad ridicat de incertitudine. Faptul ca am gasit intelegere la nivelul Guvernului, care, printr-unul dintre membrii sai, a dezmintit intentia de raliere la propunerea Comisiei Europene este benefic pentru bransa noastra. Ramane de vazut ce se va intampla in perioada urmatoare. Noi, ca organizatie patronala, avem toata deschiderea si incurajam astfel de initiative din partea firmelor de profil. Ne bucura faptul ca in curand vom avea alaturi de noi o companie atat de puternica asa cum este Silcar Prod, care a dovedit deja ca merita un loc in PPTT prin felul in care a abordat problematica spinoasa a momentului si a reusit un dialog la cel mai inalt nivel. Ar fi de dorit ca asemenea intalniri sa aiba loc mai des, pentru a da prilejul administratiei centrale sa ia pulsul real al industriei si sa se familiarizeze cu problemele cu care aceasta se confrunta. Fara a exagera, trebuie sa amintim faptul ca sectorul tamplariei termoizolante este unul performerii industriei nationale, fapt dovedit de pozitia secunda pe care Romania o ocupa pe acest segment in topul exportatorilor europeni. Este un loc onorant, o performanta care nu a mai fost atinsa de o ramura economica din tara noastra si de aceea ar fi bine ca vocea noastra, in calitate de reprezentanti ai acestui domeniu, sa fie mai atent ascultata. Ne exprimam convingerea ca in viitor va avea loc un dialog din care sa aiba de castigat toate partile!”, a incheiat Lőrincz Barnabás.
 
SISECAM
rehau
ABONARE REVISTE
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left