Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - PPTT: "Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei" s-au reunit la Cluj-Napoca
PPTT: "Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei" s-au reunit la Cluj-Napoca
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 07 Nov 2022 06:15
La jumatatea lunii octombrie a.c., in cadrul centrului de conferinte al complexului hotelier Grand Napoca, din Cluj-Napoca, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) a continuat traditia comunicarilor directe catre membrii si partenerii sai din intreaga tara, organizand cea de-a treia editie din acest an a evenimentului intitulat "Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei". Aflata la cea de-a cincea experienta de acest fel, manifestarea s-a adresat in egala masura specialistilor din domeniul executiei si montajului tamplariei termoizolante si peretilor cortina, producatorilor de vitraje izolante, arhitectilor si proiectantilor, studentilor de la facultatile de constructii si arhitectura, serviciilor specializate de arhitectura si urbanism din cadrul autoritatilor locale. Printre parteneri s-au numarat firme prestigioase din bransa, cum ar fi AGC Flat Glass Romania, Barrier, Alukönigstahl Romania, QFort, Valras Prod, Kadra Tech, Fereastra Suki, Reynaers Aluminium Romania, Velux Romania si Aluprof System Romania.
 
"Este necesar ca patronatul sa devina mai puternic, prin aportul unor noi membri!"
Tematica evenimentului a fost ofertanta, vorbitorii care s-au adresat auditoriului abordand subiecte de interes pentru domeniu si prezentand cele mai recente noutati, perfect acordate la exigentele actuale in materie de performanta energetica. Fiind un subiect sensibil, mai ales in aceasta perioada marcata profund de criza energetica generata de conflictul din Ucraina, precum si de problemele colaterale date de lipsa materiilor prime si inflatia preturilor, acesta a suscitat atentia celor prezenti, care au apreciat la certa lor valoare informatiile primite de la furnizorii si producatorii ce s-au succedat la microfon. Trebuie mentionat faptul ca PPTT, de-a lungul intregii sale activitati, s-a dovedit un partizan fervent al performantei produselor si materialelor din care sunt executate acestea, militand pentru calitate si adaptarea legislatiei la cele mai inalte standarde valabile in statele dezvoltate ale lumii. O dovada in acest sens este reprezentata de succesul consemnat recent in ceea ce priveste adoptarea instructiunilor tehnice cu indicativul C47/2022 referitoare la vitrajele arhitecturale, dar si de participarea nemijlocita la redactarea normativului MC 001 ce va reglementa, printre altele, caracteristicile tehnice, in special cele de termoizolare, pentru anvelopantele cladirilor. In deschiderea evenimentului a luat cuvantul Lőrincz Barnabás, director executiv al PPTT, care a afirmat ca apreciaza numarul foarte mare al celor prezenti la conferinta, subliniind ca "este imbucuratoare participarea unor companii noi, care doresc sa se alature patronatului, sprijinind demersurile constructive ale acestuia. Multumim partenerilor care au facut posibila realizarea acestui demers de comunicare tehnica".
 
 
In continuare, Valentin Petrescu, presedintele PPTT, a urat bun-venit expertilor din auditoriu, care s-au reunit dupa o pauza de trei ani, cauzata de criza pandemica. "Am parcurs o perioada plina de provocari si ii sfatuiesc pe toti cei prezenti sa nu considere ca raul cel mai mare a fost depasit. Pandemia, criza energetica, penuria fortei de munca, razboiul de la granita Romaniei s-au succedat si afecteaza in continuare activitatea din domeniul nostru. Mereu apare o provocare si este de asteptat ca fenomenul sa continue in viitor, insa toate acestea nu trebuie sa constituie o piedica in calea progresului. Din fericire, noi suntem niste invingatori, fiind convinsi ca vom avea capacitatea de a trece peste tot ceea ce va urma. PPTT a intreprins toate demersurile posibile in acesti trei ani in interesul intregii branse, iar noi consideram ca acest lucru s-a simtit, daca ne amintim de facilitatile fiscale obtinute in 2018 - cea mai mare victorie realizata de organizatiile patronale vreodata in Romania, de schemele de ajutor negociate cu Guvernul in timpul pandemiei etc. Referitor la facilitati, in pofida faptului ca a existat o presiune uriasa pentru a le elimina, venita din partea tuturor partidelor de pe esichierul politic, am reusit sa le introducem in PNRR si sa obtinem garantia mentinerii pana in 2028, asa cum prevedea protocolul initial. In premiera, transmitem faptul ca, incepand cu 2025, taxele pe forta de munca se vor modifica treptat, pentru ca la finele perioadei sa se ajunga la un echilibru, iar aceasta povara fiscala sa fie sensibil mai mica in momentul in care nu vor mai exista facilitatile respective. Reiteram ideea ca este foarte important pentru dezvoltarea armonioasa a bransei ca un numar tot mai mare de companii sa ne sprijine in demersurile noastre, sa ni se alature pentru a conferi o forta mai mare eforturilor de negociere. Multe dintre obiectivele pe care nu le-am atins inca vor putea fi realizate doar in acest fel. De exemplu, in aceasta perioada supraveghem cu maxima atentie procesul de elaborare a normativelor, pentru a preveni orice anomalie. Deja am reusit sa evitam anumite aberatii tehnice care se strecurasera in standardul MC 001 si care, in absenta patronatului, ar fi produs multe pagube pe piata de profil. De asemenea, in cazul P118 intregul sector a fost pus in pericol prin prevederea ca toate ansamblurile de tamplarie sa aiba caracteristici de rezistenta la foc. Desigur, am reusit sa eliminam si acest risc, dar trebuie sa fim vigilenti in continuare si sa stopam la timp orice astfel de initiative daunatoare. De aceea, este vital ca PPTT sa fie o organizatie puternica, iar pentru aceasta este necesar sa beneficieze de suportul cat mai multor companii din Romania".
 
 
Inovatie si orientare spre sustenabilitate, pentru alinierea la cerintele viitorului
Expertii care au urmat la microfon au incercat si au reusit, prin prezentarile lor, sa suscite interesul publicului, gratie solutiilor interesante pe care le-au adus in atentie. Astfel, Emil Serb, director de vanzari in cadrul Aluprof System Romania, a prezentat o serie de noi sisteme inovative pentru fatade, precum si solutii avansate de umbrire. Acesta a predat stafeta lui Marian Porumbescu, director zonal Timis al Barrier, care s-a referit la viitorul arhitectural al proiectelor creative realizate cu sisteme din aluminiu. Subiectul tehnologiilor de scanare tridimensionala a starnit un mare interes din partea celor prezenti, care au aflat detalii interesante pe tema respectiva de la conf. dr. ing. Nagy Zsolt, care activeaza la catedra Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, fiind totodata si director al firmei Gordias. Dragos Matei, director general al AGC Flat Glass Romania a venit in fata celor prezenti cu o serie de solutii vitrate special destinate utilizarii in cadrul aplicatiilor rezidentiale. Respectandu-si statutul de lider in domeniul inovatiei, Schüco, prin intermediul distribuitorului sau in tara noastra - compania Alukönigstahl reprezentat de Dana Badea, a prezentat tema "Cladiri inteligente, inovatii si idei; design si confort". Prima parte a evenimentului s-a incheiat cu informarea realizata de Victor Solomon, consultant de vanzari in cadrul companiei Fereastra Suki, referitoare la sistemele culisante inovatoare pentru usi panoramice din PVC.
 
 
Normativul de sticla C47/2022, o victorie indiscutabila a patronatului pe plan legislativ
Conferinta a fost reluata dupa o scurta pauza, cand Daniel Popa, directorul general al Reynaers Aluminium a suscitat atentia auditoriului cu un subiect scurt si cuprinzator - automatizarea cladirilor - extrem de important intr-o perioada in care se vorbeste tot mai des despre digitalizare, sustenabilitate, confort al utilizatorilor, reducere a amprentei de carbon, economie a resurselor rare etc. Stafeta a fost preluata de Decebal Scraba, product manager la Kadra Tech, care a continuat subiectul extrem de interesant, referindu-se la accesul automat si ventilatia inteligenta pentru constructiile incadrate in categoria "green buildings". Zona de design a fost explorata cu succes de arh. Laura Zaharia, de la Arcolar si membru fondator al Asociatiei ROST, aceasta abordand in mod cuprinzator subiectul ferestrelor, usilor si altor forme de dialog prezente in arhitectura. A urmat managerul regional pentru zona Transilvania din cadrul companiei Casa Noastra (QFort), Simion Lupsan, care s-a referit in mod convingator la "cheia succesului - ferestre si usi termoizolante ce asigura confort in conditii de sustenabilitate". Probabil ca tema cea mai asteptata a conferintei a fost special lasata pe ultima pozitie a listei prezentarilor, pentru a se contura ca o concluzie fireasca a unui eveniment deosebit de dinamic. Dragos Matei s-a referit pe larg la reglementarea "instructiuni tehnice pentru configurarea, folosirea si montajul vitrajelor si a altor produse de sticla in constructii, indicativ C47/2022".
 
 
Fara a intra in detaliile unei prezentari extrem de specializate, trebuie subliniat numai faptul ca expertul de la AGC a reiterat ideea ca, impreuna cu colegii din echipa de elaborare a normativului, Leon Buzatu si Valentin Petrescu, au avut in vedere eliminarea oricaror neintelegeri cu privire la responsabilitatea pentru configuratia si caracteristicile tehnice ale elementelor vitrate, care, odata cu intrarea in vigoare a noii legi, apartine in exclusivitate firmei care comanda produsele, respectiv producatorului de tamplarie sau executantului de fatade. In acest fel se elimina o serie de neintelegeri care au planat de-a lungul timpului asupra acestui subiect extrem de sensibil, fiind de asteptat ca in viitor sa se consemneze o mult mai mare atentie in ceea ce priveste parametrii tehnici ai pachetelor de geam termoizolant. Aceasta aliniere la practicile europene este binevenita, fiind considerata in unanimitate de reprezentantii industriei ca o reala evolutie, ce va aduce dupa sine imbunatatirea calitatii produselor acestei industrii. Desigur, continutul C47/2022 este mult mai amplu si face referire la o multitudine de aspecte tehnice, scopul declarat fiind acela de a asigura o performanta in materie de termoizolare, design si confort, in deplina concordanta cu aspiratiile de sustenabilitate asumate pe plan european si national. 
 
rehau
SISECAM
ABONARE REVISTE
TSV
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left