Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Luni, 25 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ANALIZA: Solutii avansate pentru imbunatatirea parametrilor de performanta
ANALIZA: Solutii avansate pentru imbunatatirea parametrilor de performanta
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 28 Iul 2015 10:42
Automatizarea accelerata a proceselor de productie este o realitate indiscutabila a epocii contemporane, furnizorii de echipamente CNC, indiferent de tipul acestora, aflandu-se intr-o competitie acerba pentru identificarea celor mai bune solutii, care sa asigure parametrii de fiabilitate, calitate, durabilitate, flexibilitate etc., solicitate de clienti. Modernizarea tehnologica si robotizarea reprezinta conditii obligatorii pentru companiile moderne, care isi propun sa-si consolideze cotele de piata, sa-si extinda aria de distributie, sa-si optimizeze costurile, sa imbunatateasca proprietatile produsului finit etc. Desigur, optiunea respectiva trebuie sustinuta puternic din punct de vedere financiar, insa rezultatele obtinute compenseaza pe deplin eforturile depuse, iar amortizarea investitiilor se realizeaza rapid, gratie economiilor ulterioare de diverse tipuri. In continuare, sunt prezentate cateva solutii inovatoare, care au capacitatea de a influenta puternic evolutia pietei de tamplarie.
 
Lipirea sticlei - o metoda optimizata de rigidizare a ferestrelor
Una dintre cele mai noi metode folosite in fabricatia ferestrelor termoizolante este cea de lipire a geamului termoizolant in cadrul cercevelei. Practic, in acest fel, se obtine o rigidizare a ansamblului prin intermediul pachetului vitrat, ceea ce permite eliminarea armaturii din structura profilului si genereaza o imbunatatire semnificativa a coeficientului de transfer termic. Pentru realizarea acestor operatiuni, cei mai importanti furnizori de utilaje au dezvoltat echipamente avansate, complet automate. Din punct de vedere tehnologic, exista mai multe metode de depunere a materialului adeziv: pe marginea inferioara a faltului de geam termoizolant, pe partea laterala a acestuia sau in pozitii combinate. Avantajele sunt multiple si rezida in cresterea rezistentei produsului, majorarea gradului de lumina naturala, prin folosirea unor profile mai inguste, scaderea transferului termic, diminuarea sarcinilor din zonele de colt asamblate prin sudare. Singurele operatiuni realizate manual sunt cele de incarcare a vitrajului, respectiv descarcare a cercevelei de pe banda, celelalte actiuni necesare fiind efectuate automat. Data fiind marea diversitate a solutiilor de lipire existente in acest moment pe piata de profil (mono sau bicomponente), furnizorii de utilaje au fost preocupati de adaptarea masinilor la toate aceste variante, actualmente obiectivul respectiv fiind atins in totalitate.
 
Mese automate de montaj al feroneriei, pentru cresterea productivitatii
Desigur, inovatii au loc si in ceea ce priveste echipamentele care efectueaza celelalte procesari din cadrul fluxului de productie a tamplariei termoizolante. Astfel, permanent sunt propuse solutii noi, cum ar fi utilaje CNC de lipire la patru sau opt capete, masini pentru debavurare cu axe de mare viteza, centre de prelucrare capabile de operatiuni extrem de complexe si precise, avand productivitati remarcabile etc. Un exemplu reprezentativ este dat de proprietatile imbunatatite ale sistemelor de curatare a bavurilor rezultate in urma sudurii profilelor. Noile masini au dotari ce permit debavurarea optima a tuturor jonctiunilor, indiferent de forma sau tipul acestora, instrumentele utilizate fiind realizate din aliaje care asigura o procesare precisa si o utilizare indelungata. De asemenea, operatiunile de alimentare se efectueaza prin intermediul unor sisteme speciale de conveiere. Functionarea este controlata computerizat, iar utilizarea este facilitata de interfete intuitive. In plus, gratie axelor de mare viteza, se asigura optimizarea intregului proces, astfel incat timpul de prelucrare se reduce in mod semnificativ, cu impact major asupra productivitatii. Pe segmentul feroneriei, exigentele care impun majorarea productiei duc la cresterea continua a cererii de mese automate de montaj, iar aceasta determina ca performantele respectivelor echipamente sa se imbunatateasca in mod continuu.
 
Tehnologia "warm edge" simplifica fluxul de fabricatie
Procesarea sticlei nu mai este de mult timp un monopol mestesugaresc, in prezent robotizarea si automatizarea cucerind aproape complet si acest domeniu de activitate, mai ales in planul aplicatiilor arhitecturale. Echipamentele disponibile pe segmentul respectiv se caracterizeaza printr-o mare diversitate, fiind incadrate in multiple grupe de calitate, in functie de proprietatile de performanta specifice. Intr-un context in care legislatia europeana impune restrictii precise in ceea ce priveste securitatea utilizatorilor si eficienta energetica, oferta de solutii tehnologice care sa asigure procesarea superioara a sticlei a sporit considerabil. Cei mai mari furnizori activi pe piata mondiala se afla in permanenta competitie pentru a dezvolta solutii care sa asigure indeplinirea, in conditii optime de cost, a cerintelor companiilor specializate in realizarea de geam termoizolant. Un exemplu edificator este constituit de liniile destinate fabricarii modelelor din categoria "warm edge". Practic, acestea permit instalarea baghetei realizate din material termoplastic direct in cadrul operatiunilor automate de productie. Grosimea distantierului poate fi modificata instantaneu, fara a induce intarzieri ale procesului. De asemenea, s-a ajuns la performanta renuntarii complete la actiunile aditionale, de debitare, lipire, interconectare, insertie de sita moleculara sau aplicare a sistemului butilic de sigilare. Un beneficiu major este inclusiv acela al eliminarii din stocuri a diferitelor tipuri de profile de distantieri si a conectorilor aferenti. In ceea ce priveste debitarea elementelor transparente, acest proces este, la randul sau, supus unui ritm alert de perfectionare, ajungandu-se, in prezent, la alimentarea automata a meselor de taiere, dezvoltarea unor sisteme avansate de decupare a sticlei laminate (proces coordonat prin aplicatii software specializate), a unor solutii de stocare si sortare ce faciliteaza gestiunea optimizata a produselor finite etc.
 
Securizare prin intermediul unor cuptoare de ultima generatie
Securizarea sticlei a devenit o operatiune curenta in momentul de fata, avand in vedere faptul ca, la structurile de fatade cortina, de exemplu, standardele europene impun utilizarea unor astfel de solutii. Metodele de calire sunt diverse, iar furnizorii de utilaje se aflaintr-o veritabila emulatie pentru a oferi tehnologiile cel mai bine adaptate la cerintele actuale. Solutiile cele mai avansate disponibile actualmente sunt constituite de cuptoare la care sistemele de conveiere pe role au fost inlocuite cu perne de aer, ce garanteaza o imbunatatire neta a calitatii produsului finit si asigura securizarea unor foi de sticla de grosime foarte redusa. Alte echipamente propuse au capacitatea ca, printr-un sistem combinat de transfer al caldurii (prin radiatie si convectie), sa proceseze in conditii de maxima siguranta si de productivitate sticla de joasa emisivitate. Pentru cresterea gradului de control al operatiunilor, se folosesc sisteme computerizate care ofera sugestii concrete de reglaj al temperaturii pentru a obtine cele mai bune rezultate. Practic, sistemul masoara prin intermediul unor senzori distributia temperaturii pentru fiecare incarcare a cuptorului, la nivelul intregii suprafete a elementului procesat, asigurand pe langa imbunatatirea calitatii produsului finit, inclusiv diminuarea pierderilor generate de rebuturi. Printr-un feedback online obtinut in timp real se garanteaza, astfel, o majorare semnificativa a productivitatii. In ceea ce priveste solutiile de curbare, indiferent daca este vorba despre tehnologia prin gravitatie sau cea care foloseste sistemele de role, noile tehnologii sunt extrem de adaptabile si permit incarcarea sarjelor dupa pauze de numai 10 minute, in conditiile in care caracteristicile optice ale produsului finit sunt impecabile, fiind excluse deformatiile de orice tip.
 
Tehnologii speciale pentru obtinerea unor sortimente laminate de inalta calitate
La randul sau, cererea pentru produse din sticla laminata se afla in continua crestere, mai ales din ratiuni de siguranta antiefractie. Dupa cum era firesc, tehnologiile de productie a unor astfel de modele au inregistrat o evolutie remarcabila, in prezent noile cuptoare permitand introducerea in pachetele "duplex" a foilor de sticla securizate, de joasa emisivitate, reflexive si a oricaror combinatii ale acestora. Metoda de procesare este, de regula, cea de convectie, iar utilajele disponibile sunt caracterizate printr-un grad ridicat de flexibilitate, avand capacitatea de a produce modele de inalta fiabilitate, adaptate perfect celor mai inalte exigente ale arhitectilor si beneficiarilor finali. Desigur, solutiile tehnice in domeniu sunt multiple, incluzand, de exemplu, pelicule filmate de polivinil butiral (PVB), EVA (etilen vinil acetat), SentryGlass (marca inregistrata DuPont) etc., fiecare dintre acestea adaptandu-se la aplicatii specifice, in functie de caracteristicile de performanta aferente fiecarui proiect in parte.
 
Legislatia de eficientizare energetica influenteaza domeniul utilajelor profesionale
Dupa cum se observa, evolutia tehnologica reprezinta un proces continuu, ale carui rezultate sunt vizibile pe piata in timp record. Ritmul alert de schimbare a pretentiilor consumatorilor in materie de design si implementarea noilor cerinte din domeniul sustenabilitatii duc la dezvoltari care ar fi fost considerate neverosimile in urma cu putin timp. Cine si-ar fi imaginat, de exemplu, in urma cu cateva decenii, ca o suprafata vitrata poate deveni, in acelasi timp, sursa de caldura, de iluminare, precum si display pe care sa ruleze diverse imagini video. Toate acestea au devenit tangibile in epoca actuala, iar punerea in opera a unor asemenea idei revolutionare a fost posibila doar prin dezvoltarea unor echipamente apte sa proceseze materialele cu gradul necesar de precizie, viteza si siguranta. Este cert ca in viitorul apropiat alte inovatii vor asalta piata de profil, cateva dintre acestea, cum ar fi geamul vidat sau cel cu insertie de aerogel, prefigurandu-se deja, pe fondul eforturilor de limitare a transferului termic. De asemenea, in planul materialelor folosite pentru executia ramelor sunt coordonate deja programe complexe care urmaresc identificarea unor solutii cu performante superioare, ce vor necesita, in consecinta, prelucrari speciale, prin intermediul unor utilaje inovatoare. Sarcina de dezvoltare a noilor echipamente va fi transmisa, cel mai probabil, actualilor lideri ai pietei de profil, ce detin experienta si fondurile necesare pentru intreprinderea unui astfel de demers.
 
 
 
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
TSV
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left